Kunigiškėse esanti Užkanavės gatvė yra prie pat jūros, tačiau gana apgailėtinos būklės: kelias aptrupėjęs, jame duobės, o šalimais nėra net šaligatvių pėstiesiems.

DELFI jau rašė, kad Palangos miesto savivaldybė nusprendė rekonstruoti gatvę ir taip nudžiugino visus gyventojus. Vis dėlto kartu su rekonstrukcija buvo ketinama ne tik atnaujinti gatvę, o ir šalimais įrengti parkavimo aikšteles, o tam, pagal savivaldybės planus, reikėjo paaukoti beveik hektarą valstybinio miško prie pat jūros, kuris gyvenvietę apsaugo nuo vėjų.

Savivaldybei – teismo kirtis

Klaipėdos apygardos administracinis teismas patenkino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) ieškinį ir panaikino Palangos savivaldybės administracijos išduotą leidimą rekonstruoti kelią ir inžinerinius tinklus Palangos Užkanavės gatvėje. Šis teismo sprendimas jau yra įsiteisėjęs.

Pernai gegužę Palangos m. savivaldybės administracijos išduotas leidimas suteikė teisę savivaldybei rekonstruoti Užkanavės gatvę (nuo Kontininkų gatvės iki Ošupio tako), taip pat nuotekų surinkimo, komunikacijų ir elektros tinklus pagal 2014 m. parengtą techninį projektą. Tačiau teismas konstatavo, kad toks leidimas pažeidė Miškų įstatymą.

Projekte statyba numatyta 0,9 ha teritorijoje, kuri 2004 m. Vyriausybės nutarimu priskirta valstybinės reikšmės miškų plotams. Kadangi ši statyba nėra susijusi su miškų ūkio veikla, todėl miško žemėje ji galima tik tuo atveju, jeigu ši žemė paverčiama kitomis naudmenomis.

Palangos savivaldybė teigia, kad registruojant mišką buvo padaryta klaida

Palangos savivaldybės Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Alvidas Bacius DELFI teigė, kad registruojant mišką buvo padaryta klaidų.

„Kalbant apie Užkanavės gatvės rekonstrukcijos techninio projekto parengimą reikia akcentuoti, kad pirmiausia 1987 metais buvo nutiesta Užkanavės gatvė, kuri 1996-09-30 perduota Savivaldybei. 1995-03-22 patvirtintu ir išviešintu detaliuoju planu buvo nurodytos tikslios gatvės ribos, tačiau nepaisant to, vėliau, 2004 metais, dalis gatvės buvo pažymėta kaip miškas.

Galima pagrįstai teigti, kad žymint mišką buvo padaryta akivaizdi techninė ir teisinė klaida, nes miškas buvo pažymėtas gatvės ribose, kai kur miškas buvo pažymėtas net ant asfaltbetonio dangos. Valstybinė miškų tarnyba šiuo metu taiso minėtas klaidas. Šiuo metu Nekilnojamojo turto registre yra registruota ir Užkanavės gatvė, ir miškas, kurie abu „persikloja“, - komentavo A. Bacius.

Savivaldybės atstovo teigimu, gatvės rekonstrukcijos darbų atsisakyti neketinama: „Užkanavės gatvės rekonstrukcijos techninį projektą rengė Savivaldybės paskelbtą konkursą laimėję projektuotojai, turintys reikiamą kvalifikaciją. Pagal panaikintą statybos leidimą nebuvo numatoma atlikti statybos darbų už Registre registruotos gatvės ribų.

Užkanavės gatvės rekonstrukcijos planų atsisakyti neketinama, tačiau tai pareikalaus laiko – pirmiausia bus koreguojamas techninis projektas, vėliau pagal galimybes bus ieškoma finansavimo gatvės, kurios ilgis – beveik 4 kilometrai, rekonstrukcijai.“

Įtaria, kad parkavimo vietų reikia šalia esančiam neteisėtam daugiabučiui

Gyventojai nesupranta, kodėl Palangos miesto savivaldybei parkavimo aikšteles prireikė įrengti būtent šioje vietoje, jie pasiūlė kitą vietą vos už kelių metrų, kur būtų galima įrengti daug parkingo vietų, bet nekenkti gamtai.

Tiesa, pasak gyventojų bendruomenės, kaip tik Užkanavės gatvėje su visais savivaldybės leidimais yra iškilęs oficialiai 1000 kv. m vienbutis gyvenamasis namas, kuriame buvo pardavinėjami 24 butai. Bendrai prie namo numatytos tik 4 parkavimo vietos, o butų yra kur kas daugiau. Pasak bendruomenės, automobilių stovėjimo aikštelė vietoj valstybinio miško būtų labai geras spendimas šio projekto statytojams.

Palangos savivaldybė neigė tokias kalbas. Vis dėlto neseniai Kauno apygardos teismas priėmė sprendimą panaikinti 2014-05-26 Palangos savivaldybės administracijos išduotą statybos leidimą naujo statinio statybai adresu Užkanavės g. 28A. Taip pat teismas įpareigojo statytojus nugriauti dalį pastato. Aktyvi Palangos bendruomenė buvo laimėjusi kovą su neteisėtomis statybomis, tačiau tokį teismo sprendimą pirmiausiai apskundė pati Palangos savivaldybė.

Savivaldybė stojo statytojų pusėn

Palangos savivaldybė teigė, kad kovojo su vienbučių virsmu daugiabučiais ir kreipėsi tiek į Aplinkos ministeriją, tiek į prokuratūrą. Teismas konstatavo, kad statomas objektas yra daugiabutis. Tačiau teismui priėmus nepalankų sprendimą, savivaldybė skundė tokį sprendimą ir bandė įrodyti, kad tai nėra daugiabutis.

Savo rašte teismui Palangos savivaldybė dėsto motyvus, kad statomas namas negali būti vienareikšmiškai vertinamas kaip daugiabutis, kad valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) iš pradžių nematė jokių pažeidimų. Galiausiai Palangos savivaldybė pažymi, kad griovimas apskritai nėra vienintelė neteisėtų statybų sprendimo priemonė.

Palangos savivaldybė: teismo sprendimą apskundėm dėl objektyvių priežasčių

Palangos miesto Savivaldybės administracijos Juridinio ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Korsakas DELFI teigė, jog savivaldybės nuomone, statybos leidimo panaikinti nebuvo pagrindo.

„Palangos miesto savivaldybė teismo sprendimą apskundė dėl objektyvių priežasčių. Statybą leidžiantis dokumentas vienbučiam gyvenamajam namui Užkanavės g. 28 A buvo išduotas įvertinus, kad numatoma statyba atitiko žemės sklypo detaliojo plano sprendinius bei Statybos techninius reglamentus. Prieš išduodant statybos leidimą, buvo gauti visų atsakingų institucijų suderinimai.

Palangos miesto savivaldybė laikosi pozicijos, kad panaikinti statybos leidimą vienbučiam gyvenamajam namui Užkanavės g. 28 A nebuvo pagrindo, kadangi šis dokumentas išduotas nepažeidžiant jokių procedūrų“, - komentavo V. Korsakas.

Taip pat savivaldybė teigė, kad negali būti taip, jog panaikinimus statybos leidimą ir nugriovus dalį pastato, kita dalis automatiškai taptų neteisėta: „Jei statybų eigoje statytojai galimai nukrypo nuo techninio projekto, juos galima įpareigoti pašalinti minėtus nukrypimus arba pertvarkyti projektinę dokumentaciją. Atkreiptinas dėmesys, jog tuo atveju, jei minėtam pastatui būtų panaikintas statybos leidimas, net ir nugriovus dalį pastato, likęs projektą atitinkantis pastatas vis tiek taptų neteisėtas, kadangi neturėtų statybos leidimo.“