Tikriausiai nebuvo nė vienos vasaros, kad kažkas neburnotų apie nešvarią Baltiją, apie priterštą pušyną ir būtinybę pastatyti tualetus tiesiog paplūdimyje. Panašu, kad palangiškiams kantrybė trūko – nuspręsta nusileisti poilsiautojų tinginystei. Planuojama, kad paplūdimyje ties Palanga bus pastatyti penki, Šventojoje – trys konteineriniai tualetai. Tik šįkart klausimas kitas – ar toms statyboms statytojai gavo reikiamus leidimus?

Kol kas apie tai, kas vyksta paplūdimyje, niekas garsiai kalbėti nenori. Akivaizdu, kad darbams pirmieji suskubo ruoštis komunalininkai. Bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ technika ir darbuotojai ne tik valo paplūdimį, stumdo vėjo išpustytą ar bangų išplautą smėlį, o ir stato pamatus būsimiems tualetams.

Tačiau savivaldybės administracijos ūkio ir turto skyriaus vedėjas Kostas Jakubauskas kažkodėl paaiškino, kad daugiau informacijos galės pateikti tik maždaug po mėnesio. „Kol kas nelabai galiu ką pasakyti. Vyksta projektavimo darbai. Šiems tualetams reikės vandentiekio ir nuotekų tinklų. Tik tada, jeigu bus tokie nutiesti, galėsime kalbėti ir apie statybą“.

Savivaldybės ekologė Reda Kairienė patikino, kad apie paplūdimyje vykstančius ar planuojamus darbus neturi jokios informacijos: „Tokie darbai su ekologijos specialistu neturi būti derinami“, - paaiškino.

Jai paantrino ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Palangos miesto agentūros bei Aplinkos apsaugos agentūros Klaipėdos skyriaus specialistai. Anot jų, konteineriniai tualetai nėra statiniai, todėl poveikis aplinkai nėra vertinamas. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Palangos skyriaus darbuotojai tikino be vedėjo negalintys komentuoti situacijos ir neatsakė, ar laikinų tualetų statyba paplūdimiuose turi būti derinama su jų atstovaujama institucija.

UAB „Palangos vandenys“ direktorius Virgilijus Beržanskis sakė, kad maždaug per savaitę paaiškės, ar komunikacijos į paplūdimį bus vedamos.

„Kol kas mes savo darbus tik planuojame. Komunalininkams jokių derinimo procedūrų nereikia, o mes turime parengti techninį tinklų projektą. Juk į penkias vietas turėsime nutiesti ir vandentiekio, ir nuotekų tinklus, - aiškino direktorius. – Jeigu viskas įvyks pagal planą, darbus turime pradėti ir baigti iki vasaros sezono pradžios“.

Anot V.Beržanskio, trys tualetai turi atsirasti ruože nuo Nemirsetos iki Palangos tilto, du – už tilto link Šventosios, o Šventojoje – dar trys. Vandentiekininkai nieko kasinėti paplūdimyje neketina. Direktorius paaiškino, kad tinklai iki konteinerinių tualetų paplūdimyje bus nutiesti požeminiu būdu.
Visi pašnekovai rekomendavo šiuo klausimu kalbėti su UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriumi Konstantinu Skierumi.

Jis esą galėtų situaciją pakomentuoti išsamiau. Tačiau įmonės vadovas mobiliuoju telefonu taip pat pasakė tą patį – kalbės vėliau. „Tai, kas šiuo metu daroma, yra tik viena šimtoji projekto dalis. Ką nors komentuoti kol kas dar anksti, apie tai bus laikas šnekėti vasaros pradžioje, - į dar tolimesnius laikus pokalbį nukėlė K.Skierus. – Tai – visiškai naujas dalykas, to nėra Palangoje buvę. Šiuo metu dar tik rengiamasi projektą įgyvendinti, o mes irgi dar nieko neatlikome. Tiesiog norime būti pasirengę, jeigu bus priimtas teigiamas sprendimas“.