Trejų metų programai iš savivaldybės, valstybės biudžetų ir kitų šaltinių anksčiau numatyta skirti apie 0,7 mln. eurų.

Pagrindinis programos tikslas - kovoti su narkotikų platinimu Kirtimuose esančiame tabore ir aplink jį, siekti romų integracijos padedant jiems susirasti darbą, ir kad vaikai lankytų švietimo įstaigas. Tabore besilankantiems narkomanams numatoma reabilitacijos programa.

Vilniaus savivaldybės taryba, be kita ko, antradienį vienbalsiai pritarė rezoliucijai, kuria reiškiamas susirūpinimas dėl romų tabore esančios kriminogeninės situacijos ir Vyriausybė bei Vidaus reikalų ministerija raginamos neatidėlioti planų spręsti šias problemas.

„Raginame Vidaus reikalų ministeriją skubiai imtis priemonių užtikrinant nuolatinę narkotikų prekybos ir vartojimo prevenciją ir kontrolę Kirtimų romų gyvenvietėje“, - rašoma rezoliucijoje.

Kaip anksčiau sakė vicemeras Gintautas Paluckas, savivaldybės tikslas - per trejus metus iš taboro iškelti 40 šeimų ir visus 94 čia esančius mokyklinio amžiaus vaikus.

„Šiuo metu jau turime devynias šeimas, kurios laukia eilėje, visi kiti irgi rodo entuziazmą, bet jie žiūri į tai atsargiai: ar nebus tai dar kartą tušti savivaldybės pažadai, ar bus pradėta programa įgyvendinti“, - sakė G. Paluckas.

Jis taip pat pažymėjo, jog kiekvienas nelegalus statinys bus nugriautas iškart, kai tik iš jų išsikels šeimos. Vykdant romų integraciją, numatoma jiems padėti registruotis socialinio būsto eilėse Vilniuje, taip pat ketinama skirti paramą būsto nuomai.

Beveik aštuonis mėnesius savivaldybės rengtoje programoje numatyta, kad tabore nuolat darbuosis du socialiniai darbuotojai. Kaip sako G. Paluckas, jie taip pat galės informuoti apie bet kokias pradėtas naujas nelegalias statybas, tad „pastatyti per naktį, bus labai sudėtinga“.

Programoje numatyta prie taboro sulaikomus nuo narkotikų priklausomus asmenis kartu su policija nukreipti į reabilitacijos programas. Tam trims metams numatyta apie 100 tūkst. eurų, kurių galėtų užtekti apie 200 narkomanų pirminei reabilitacijai.

Romų integracijos ir susijusius klausimus svarsto ir Vyriausybė. Kaip sakė naujasis Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas, Vyriausybė pirmadienį nepriėmė sprendimo dėl tarpinstitucinių priemonių dėl romų integracijos, nes nemažai jų kartojasi su kultūros ministro Šarūno Biručio patvirtintos programos dėl romų integracijos nuostatomis. Jis sako norintis peržiūrėti Vyriausybėje svarstomas priemones, kuriomis būtų skaidomas Vilniaus romų taboras.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Šiuo metu Vilniaus romų tabore gyvena iki 400 asmenų, apie 100 jų - vaikai. Pernai policijai suintensyvinus reidus tabore, vien rugpjūčio - spalio mėnesiais sulaikyta per 1,7 tūkst. narkotikų vartotojų ir per 100 prekeivių.