Artėjant Lietuvos vardo tūkstantmečiui plačiai reklamuota, kad albumas „LT 1000“ taps didžiausia visų laikų lietuviška knyga, išleista šiai sukakčiai išgarsinti. Vienetinį spalvotą Lietuvos žmonių portretinių nuotraukų leidinį planuota išleisti 2009 m. pabaigoje.

Projekto komanda planavo aplankyti ne tik Lietuvos miestus ir miestelius, bet ir didžiuosius užsienio lietuvių centrus užsienyje.

Siekta, kad kiekvienas Lietuvos žmogus galėtų įsiamžinti tūkstantmečio albumui. Kaip rašyta Seimo interneto svetainėje skelbtame pranešime, tūkstantmečio albume turėjo būti Andrius Mamontovas, Žydrūnas Savickas, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, Zita Kelmickaitė, Audrius Siaurusevičius, Inga Jankauskaitė, dabar jau Anapilin išėjęs Vytautas Šapranauskas, Arūnas Valinskas, Martynas Starkus, Neda Malūnavičiūtė ir kiti.

Projektas buvo vykdomas iš paramos lėšų. Kiekvienas nusifotografavęs dalyvis paremdavo projektą 5 Lt įnašu ir gaudavo tūkstantmečio simbolį – apyrankę „LT 1000“, kuri dar ilgus metus turėjo priminti apie valstybės sukaktį.

Projekto dalyvis: kur dingo pinigai ir knyga?

Vilnietis Martynas buvo vienas tų, kurie susidomėjo garsiai reklamuotu projektu. „Pamenu, su draugais dalyvavau Dainų šventės renginiuose Vingio parke, sumokėjome pinigus, nusifotografavome ir gavome apyrankę. Tačiau knygos iki šiol nėra“, – DELFI pasakojo Martynas.

Per šį laiką jis keliskart susisiekė su projektą įgyvendinusia viešąja įstaiga „Arba-arba LT“. Kiekvieną kartą Martynas išgirsdavo naujus pažadus – kad albumas rengiamas ir greit pasirodys. Šįmet jis sakė išgirdęs, kad žadėto leidinio nebus – jį pakeis internetinis puslapis, tačiau ir jam nėra pinigų. „Kur dingo žmonių sumokėti pinigai? Kur dingo rėmėjų pinigai?“, – klausia pašnekovas.

Jo žiniomis, akcijoje dalyvavo labai daug žmonių – pusvalandį reikėjo laukti eilėje, kad galėtum nusifotografuoti. Pašnekovas pripažįsta, kad išleisti knygą kainuoja, tačiau, jo manymu, per keletą metų apkarpyti nuotraukas ir jas sudėlioti nėra sudėtinga. O jei būta problemų su pinigais, vietoje knygos buvo galima iškart sukurti interneto svetainę.

A. Balvočius: reikalas užstrigo

„Situacija tokia, kad tuo metu pritrūko lėšų, taip pat nesurinkome tiek žmonių, kad gautųsi planuota didžioji knyga. Dabar perplanuota išleisti elektroninę versiją, bet vėl trūksta lėšų ir reikalas yra užstrigęs“, – DELFI sakė projekto „LT1000“ vadovas, viešajai įstaigai „Arba-arba LT“ vadovaujantis A. Balvočius.

Pasak A. Balvočiaus, iš viso nufotografuota apie 30 tūkst. žmonių, nors planuota bent apie 100 tūkst. Jo tvirtinimu, rėmėjai žadėjo prisidėti savais įnašais, bet dėl užėjusios ekonominės krizės jie pasitraukė. 

„Likome be paramos ir dar su didžiulėmis skolomis. Tokia ir padėtis“, – teisinasi A. Balvočius.

Iš fotografuotis panorusių žmonių per trejus metus organizatoriai surinko apie 100 tūkst. litų, tačiau išlaidos esą buvo didesnės – fotografams, kelionėms. „Iš tų 5 Lt projektui likdavo apie 2 Lt – pati apyrankė kainuoja 1 Lt, kainuoja kelionė, dar išsimeta litas fotografui, o jei dar reklama... Be to, nebuvo planuoto žmonių aktyvumo“, – skaičiuoja pašnekovas.

A. Balvočius žada, esą kitąmet pavyks sukurti interneto svetainę, kurioje bus patalpintos tautiečių nuotraukos. Jis nepraranda vilties išleisti ir albumą: esą jei knyga pasirodys po metų ar dvejų, turės didesnę vertę.