Vaiką pagrobęs jos vyras indas Kaushikas, spėja R. Katinaitė-Lodh, jau pasiekė Jungtinius Arabų Emyratus. Moteris įsitikinusi – jis bėga į Indiją, kur gyvena jo tėvai ir draugai.

„Kai jis prisijungia prie kokių soc. tinklų, gaunu informaciją, kur galimai jis dabar yra“, – susijaudinusi kalbėjo moteris.

Ji sakė palaikanti nuolatinį ryšį su policijos pareigūnais – Vilniaus teismas už akių leido Kaushiką Lodhą suimti.

Ketvirtadienį pagalbos moteris kreipėsi ir į tautiečius. R. Katinaitė-Lodh sakė turinti žinių, kad pasprukti su sūnumi jos vyrui galėjo padėti lietuviai, patikėję indo melu ir susigundę lengvais pinigais.

Elgesys kardinaliai pasikeitė pernai

„Mūsų draugystės pradžia buvo tikrai labai graži, kaip ir kiekvienoje romantiškoje istorijoje, kur meilė baigiasi po trejų metų“, – pripažino moteris.

Su Kaushiku jis sakė susipažinusi prieš septynerius metus, ištekėjusi – prieš ketverius. Iš pradžių jų santykiai klostėsi puikiai, kartu jie gyveno Vilniuje, tačiau praėjusiais metais moters sutuoktinio elgesys kardinaliai pasikeitė.

„Tai tikrai nėra „vakar dienos susižavėjimas“, kartu mes buvome kelerius metus. Tačiau pernai jis pradėjo elgtis neadekvačiai: visiškai nebevaldė savo pykčio, buvo labai agresyvus, nuolat tyčiojosi, kasdien prieš mane naudojo psichologinį smurtą. Nuolatinė neapykanta, linkėjimai mirties... Pavyzdžiui, kad greičiau iššokčiau pro 5 aukšto balkoną, nes taip esą visiems bus geriau. Jis aiškino, kad jam maišau, trukdau jo gyvenimą. Buvau labai smarkiai terorizuojama“, – pripažino R. Katinaitė-Lodh.

Kaushikas Lodhas su sūnumi

Prie vyro akių mirė dukrelė

Paklausta, kas galėjo nulemti pasikeitusį vyro elgesį, ji sakė pastebėjusi, kad neadekvačiai elgtis jis pradėjo po šeimą ištikusios tragedijos.

„Mūsų dukrytė mirė. Tuo metu, kai taip nutiko, jis buvo su ja. Baiminuosi... Žinote, kūdikis – jam reikia mamos, ar jis išsaugos antrą vaiką? Dukrytei buvo konstatuotas staigios mirties sindromas. Aiškios priežasties, kodėl taip nutiko, nėra, tačiau žinoma, kad maitinimas krūtimi gali padidinti tikimybę apsaugoti vaiką. Mano sūnus taip pat buvo maitinamas pieneliu, bet toks mano vyro žingsnis staigiai atėmė šią galimybę“, – jaudinosi moteris.

Jos teigimu, sūnų pagrobti pirmą kartą Kaushikas pagrasino dar praėjusių metų gruodį. Tąkart dėl šio jo pareiškimo ji kreipėsi į policiją. 2015-12-21 buvo pateiktas pareiškimas dėl bandymo be motinos leidimo išnešti kūdikį iš namų.

„Jis ir prieš tai, ir po to, ne kartą sakė, kad paims vaiką. Reagavau į tai gana rimtai. Vaiką saugojau akylai, nuolat būdavau kartu. Net jo lovelė buvo pastatyta šalia mano lovos“, – pasakojo moteris.

Kartu nebegyveno 2 mėnesius

Paklausus, gal vyras supyko ir dėl to, kad prastėjant santykiams ji užsiminė apie skyrybas, R. Katinaitė-Lodh tik liūdnai šyptelėjo – tokio žodžio jis net nevartojo.

„Skirtis jis niekada nesutiko: „Jokiais būdais“, „Niekada“. Jam tai buvo nepriimtina, nors, aišku, aš skirtis norėjau, jau buvau pasirengusi ir visus dokumentus“, – prisiminė moteris.

Kartu su vyru jie nebegyveno jau du mėnesius.

Sūnus – keršto įrankis?

R. Katinaitė-Lodh neslėpė – tuo laiku tėvo pasimatymų su sūnumi dažnumas ir laikas priklausė nuo jos.

„Aš savo sūnų tikrai labai saugojau“, – graudinosi ji.

Vis dėlto vyras sūnų pagrobė. R. Katinaitė-Lodh įsitikinusi – tikrai ne dėl to, kad ji neleido jiems matytis. Greičiau – kaip keršto įrankį.

„Matyt, jis norėjo pasiimti tai, kas jam esą priklauso. Lietuvoje likti Kaushikas nenorėjo. Jam gyventi čia „nemiela“ ir jis tai aiškiai išreiškė“, – prisiminė R. Katinaitė-Lodh.

Detalės rodo – viskas buvo suplanuota

Kaushikas žinojo, kad ji kasdien su sūnumi vyksta į polikliniką (vaikas lankė įvairias mankštas), kartais moteris leisdavo sutuoktiniui sūnų aplankyti ir čia.

„Akivaizdu, kad sūnaus pagrobimas buvo suplanuotas. Tikrai ne šiaip atsitiktinai taip nutiko. Ir planavo iki smulkmenų: ir išvažiavo, ir išskrido“, – įtarimais dalijosi moteris.

Ji mano, kad jos vyras anksčiau buvo siūlęs pinigus tiems, kurie sutiktų prie šio plano prisidėti. R. Katinaitė-Lodh įsitikinusi, kad pagrobti jos vaiką sutuoktiniui padėjo lietuviai, susigundę lengvais pinigais ir patikėję melu.

„Man tai pasakė tie žmonės, kurie buvo susitikę su juos. Jis ir istorijų visokių pripasakojo, kaip kūdikiui nesaugu su mama, kaip reikia vaiką kuo greičiau išpešti. Jis tikrai domėjosi ir teisinėmis aplinkybėmis, kokios yra kliūtis išsivežti vaiką, kalbėjau apie tai su teisininkais“, – prasitarė moteris.

Pagalbos iš vyro giminaičių nesitiki

Su vyro šeima ir giminaičiais anksčiau ji sakė sutarusi puikiai, tačiau neabejoja, kad šiuo atveju jie palaikys jos vyrą, o ne ją.

„Kiekviena šeima eina už save. Be to, pas juos nepriimtinos skyrybos. Todėl tikiu, kad jie, ypač tėvai, kaltins mane. Už viską“, – mintimis svarstė R. Katinaitė-Lodh.

Tą patį, jos teigimu, darydavo ir Kaushikas. Anot moters, jis dėl visų jų bėdų kaltino ją, sakydavo, esą ji išgyvena pogimdyvinę depresiją.

„Visur ir visada aš buvau kalta dėl visko, nors aš įtariu, kad depresija yra jam pačiam“, – įtarimais dalijosi moteris.

Pateikė daugiau detalių

Ketvirtadienį ji išplatino viešą laišką, kuriame išdėstė daugiau trečiadienį nutikusio įvykio detalių.

„Esu Renata Katinaitė-Lodh, vakar iš Antakalnio poliklinikos Vilniuje pagrobto 8 mėnesių kūdikio Thor (liet. Toras) mama. Kūdikį pagrobė jo tėvas Kaushikas Lodhas, su kuriuo pastaruosius mėnesius negyvenau kartu ir tik poliklinikoje sudariau sąlygas matyti vaiką, mat įtariau, kad gali būti planuojamas išvežimas (2015-12-21 buvo pateiktas policijai pareiškimas apie bandymą be mano leidimo išnešti kūdikį iš namų ir apie neadekvatų elgesį).

Suprantu, kad šiuo metu esu palaikoma ne visų savo tautiečių, mat ištekėjau už svetimtaučio, bet noriu pabrėžti, kad mano tautiečiai, lietuviai, prisidėjo prie mano kūdikio pagrobimo organizavimo. Kūdikis pagrobtas 9.30 val. ir iš poliklinikos išvežtas taksi automobiliu į netoliese esantį medicinos centrą, kur galimai jau laukė kita mašina, išvežusi į Rygos oro uostą. Taksi automobilį suorganizavo lietuviai, vienas iš jų laukė poliklinikoje, kol taksi automobilis nuvežė į sutartą vietą K. Lodh su kūdikiu. Iki tol, mano žiniomis, K. Lodh lankėsi Vilniuje pas teisininkus ir aiškinosi kaip jam būtų galima išsivežti vaiką. Nors ir sukėlė įtarimų, bet niekas apie K. Lodh ketinimus policijos neinformavo“, – rašė ji.

Turi informacijos apie buvimo vietą

„Esu dėkinga policijos pareigūnams, dėjusiems pastangas surasti pagrobtą kūdikį, bet noriu akcentuoti, kad mano pateiktas pranešimas 112 ir vėliau parašytas pareiškimas su įvykio detalėmis per vėlai pasiekė atitinkamus policijos įstaigos skyrius, ypač atsakingus už tarptautinę paiešką.

Pati gavau informaciją, kad K. Lodh planuoja skristi iš Rygos artimiausiu metu, informavau telefonu pareigūnę, bet paaiškėjo, kad su Rygos oro uosto pareigūnais susisiekta tuomet, kai K. Lodh išskrido Turkijos kryptimi. Sužinojusi apie ketinimą išskristi iš Rygos oro uosto, pati skambinau ir kalbėjau su oro uosto policija, tačiau sulaukiau atsakymo, kad jie galės patikrinti apie galimai registruotus skrydžiui keleivius tik tuomet, kai susisieks Lietuvos policija.

Kadangi įvykis buvo paviešintas žiniasklaidoje, tai man labai padėjo piliečiai, pateikdami informaciją apie K. Lodh arba jo galimą buvimo vietą. Paskutinėmis mano turimomis žiniomis, K. Lodh su kūdikiu pasiekė Turkiją, galimai ten buvo sulaikytas, bet paleistas (nors ir paskelbta paieška), ir yra pasiekęs Jungtinius Arabų Emiratus. Iš ten galimai jis skris į Indiją, Mumbajų, kur gyvena jo tėvai arba apsistos Indijoje pas pažįstamus.

Tikisi artimiausiu metu apkabinti savo kūdikį

Suprantu, kad vaikų teisių apsaugos atstovai laikosi pozicijos, jog tėvas turi visas galimybes bendrauti su vaiku, jį pasiimti ir vežtis, tačiau šį kartą prašau galvoti kitu aspektu: tai buvo planuotas pagrobimas, kūdikis dar buvo maitinamas mamos pieneliu ir turėjo stiprų ryšį su manimi, tai šiuo atveju vaiko interesai akivaizdžiai buvo pažeisti, jau neminint, kad mano, kaip motinos teisės yra pažeistos.

Paviešinus žiniasklaidoje šį įvykį, sulaukiau informacijos, kad panašus atvejis įvyko prieš dvejus metus. Tuomet Indijos piliečiui pavyko išsivežti vaiką į Indiją ir iki šiol vaikas yra Indijoje su tėčiu. Labai tikiuosi artimiausiu metu apkabinti savo kūdikį ir norėčiau imtis priemonių, kurios ateityje padėtų išvengti tokių galimų atvejų, kai pagrobiami vaikai ir jie išskraidinami į kitas šalis“, – aiškino ji.