Kaip ir ankstesniais metais, daugiausiai skundžiamasi buvo savivaldybės administracijos padalinių veikla. Išanalizavus pareiškimų duomenis nustatytas žymus tyrimų dėl šeimos narių ir artimųjų giminaičių galimai netinkamo elgesio vaikų atžvilgiu padaugėjimas. 2013 metais buvo nustatyti 139 tokie atvejai, o 2012 metais - 113.

Tokią statistiką Seimo Žmogaus teisių komitetui pateikė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, komitetui pristačiusi Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus 2013 metų veiklos ataskaitą.

2013 metais daugėjo pasitvirtinusių atvejų, kai buvo nustatytas smurtas prieš vaikus (69 atvejai), palyginimui, 2012 metais iš viso buvo nustatyta 50 smurto atvejų. Deja, 2013 metais 41 smurto atvejis nustatytas šeimoje.

Fizinio smurto panaudojimas prieš vaikus 2013 metais nustatyta 19 atvejų (2012 metais - 26), o psichologinio smurto - 50 atvejai (2012 metais - 24). Lyginant su praėjusiais ataskaitiniais metais, nustatytų pažeidimų dėl fizinio smurto sumažėjo, tačiau padaugėjo išaiškintų psichologinio smurto atvejų.

Ataskaitoje įvertinti ir vaikų nepriežiūros atvejai, tokie atvejai buvo nustatyti 32. Pažeidimų dėl seksualinio smurto prieš vaikus ataskaitiniais metais nustatyta nebuvo.

Atlikusi tyrimus vaiko teisių apsaugos kontrolierė ataskaitiniu laikotarpiu iš viso priėmė 854 sprendimus.

Pasak kontrolierės, didžiausiu skauduliu vaiko teisių apsaugos srityje išlieka didelis globojamų institucijose vaikų skaičius. E. Žiobienė atkreipė komiteto narių dėmesį į tai, kad dedama per mažai pastangų užtikrinant vaikų gyvenimą ne valdiškose institucijose, o šeimose ir šeimynose.

Taip pat E. Žiobienė, kaip vieną jautriausių problemų, įvardijo ir mokyklos bendrabučiuose gyvenančių vaikų klausimą.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė akcentavo ir vaikų sveikatos klausimą. Tai tapo aktualu daugėjant neskiepytų vaikų.

Ataskaitos svarstymo metu komiteto narė Dalia Kuodytė informavo E. Žiobienę apie Seimo narių gaunamus nusiskundimus dėl netinkamos pagalbos neįgaliems vaikams. Parlamentarė papasakojo apie atvejį, kai neregys vaikas yra remiamas visiškai jam nereikalingais daiktais, o priemonės, būtinos neregių mokymuisi, vaikui lieka neprieinamos.

Pasak E. Žiobienės, įgyvendinama apie 88 procentų kontrolieriaus rekomendacijų. Dalis rekomendacijų reikalauja ilgalaikių kompleksinių sprendimų, todėl jų įgyvendinimas užtrunka.

Žmogaus teisių komitetas bendru sutarimu pritarė Vaiko teisių kontrolieriaus ataskaitai ir komiteto parengtam Seimo nutarimo projektui dėl šios ataskaitos. Nutarimo projekte Vyriausybei pasiūlyti konkretūs veiksmai, kuriais siekiama operatyviai spręsti aktualiausias vaiko teisių ir teisėtų interesų apsaugos problemas.