Vyriausybė šią savaitę turėtų patvirtinti Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymą, pagal kurį mokiniui, kuris yra iš pabėgėlių šeimos, būtų skiriamas 30 proc. didesnis mokinio krepšelis.

Švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina BNS sakė, kad papildomomis lėšomis mokyklos apmokėtų specialistų paslaugas, kurios, tikimasi, leis vaikams greitai integruotis į bendraamžių klases.

„Bendra strategija yra kuo skubiau integruoti vaikus į ugdymo sistemą, tai yra į bendrojo lavinimo mokyklas - būtų per didelė prabanga, jei vaikas labai ilgą laiką praleistų išlyginamojoje klasėje. Padidinta suma būtent numatyta mokytojo padėjėjo etatui ir švietimo pagalbos specialistams apmokėti, kad vaikai kuo greičiau integruotųsi į mūsų mokyklas“, - aiškino viceministrė.

Lietuva yra įsipareigojusi per dvejus metus priimti 1105 asmenis, kurie bėga nuo smurto Sirijoje, Irake ir Eritrėjoje. Pirmoji šeima į Lietuvą atvyko praėjusią savaitę. Pasak viceministrės, skaičiuojama, kad tarp visų pabėgėlių gali būti iki 700 vaikų.

„Jeigu vaikų būtų apie 700 - čia maksimalus skaičius - (švietimui) papildomai reikėtų kažkur apie 0,5 mln. eurų per metus“, - sakė N.Istomina.

Didesnis krepšelis ir dabar skiriamas vaikams su specialiaisiais poreikiais, paprastai tai - neįgalieji.