Europos Sąjungos šalys susitarė nedelsiant sugriežtinti visų keliautojų, įskaitant Europos šalių piliečių, tikrinimus prie Šengeno zonos išorinių sienų, reaguojant į teroro atakas Paryžiuje, - pranešė Bendrijos šaltiniai.

„Sprendimų reikia ieškoti ne tokiais nepagrįstais siūlymais apriboti ar dar kažką daryti, o analizuoti, kurioje vietoje Šengenas neveikia. Nereikia būti profesoriumi, kad matytum silpnąsias Šengeno sistemos dalis. Pavyzdžiui, kad kai kuriose valstybėse neveikia išorinės sienos – faktų faktas. <...> Reikėtų padaryti gerą Šengeno sistemos veiklos auditą, pagrįstą ekspertų išvadomis, ir pasidaryti išvadą. Nes kitu atveju mes blaškomės, keliame žmonėms nuolatinę įtampą. Galbūt reikalingi praktiniai sprendimai, kurie gali būti greitai įgyvendinami“, - laidoje „Aktualioji valanda“ kalbėjo P. Auštrevičius.

Europarlamentaras teigia, kad skylėčiausios sienos – pietinėse valstybėse. Taip pat, P. Auštrevičius pritaria, kad būtina griežčiau tikrinti išorines sienas kertančius keliautojus.

„Ką parodė pastarieji teroro aktai? Problema ne ta, kad tarp valstybių narių yra sienos nekontroliuojamos, problema, kad vyko kelionės tarp Prancūzijos ir Sirijos. Tie patys teroristai du tris kartus kirto sienas, sugebėjo išvengti patikros, užfiksavimo, štai, kur yra didžioji bėda“, - sakė pašnekovas.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą galite išgirsti
www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/11/20/aktualioji-valanda/50923