Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologijos skyriaus vedėjo Donato Valiuko teigimu, ši balandžio savaitė – dvigubai šaltesnė nei įprasta.

Tiesa, pašnekovas guodė, kad šiluma sugrįš antrąją gegužės savaitę, o džiuginti šiemet turėtų ir vasara. Planuojama, kad birželis ir liepa bus šiltesni nei įprasta, antrąjį vasaros mėnesį sulauksime ir mažiau kritulių.

Klimatologinis pavasaris prasidėjo dar vasarį

Paklaustas, kada galime sulaukti tikrojo pavasario, D. Valiukas tikino, kad pirma svarbu apibrėžti, ką mes vadiname pavasariu. Orų tyrėjai šį sezoną skirsto į tris etapus: kai paros vidutinė oro temperatūra yra aukščiau nulio, kai ji aukštesnė nei 5 laipsniai ir kai peržengiama 10 laipsnių riba.

„Klimatologinis pavasaris prasidėjęs jau senokai – vasarį-kovo pradžioje. Nepaisant to, kad minusinė temperatūra kelias dienas buvo, ilgą laiką džiaugėmės šiluma. Kitas atskaitos taškas – vidutinė oro temperatūra perlipa 5 laipsnius. Kol kas sunku pasakyti, ar tai įvyko, reikia tam tikrų skaičiavimų, palaukti tam tikrą laiko tarpą, tačiau, panašu, kad šis perėjimas buvo. Balandžio pradžia buvo labai šilta. Tačiau tikrasis pavasaris, ko gero, yra, kai paros vidutinė oro temperatūra yra daugiau nei 10 laipsnių šilumos. Paprastai Lietuvoje tai įvyksta tik gegužės pradžioje“, – aiškino klimatologas.

Jo teigimu, pastarieji pora metų Lietuvoje buvo šiltesni, tad greičiausiai tai galėjo pakeisti mūsų požiūrį į pavasario orus. Tuo metu 2013 m., priminė D. Valiukas, sniegas balandžio mėnesį nieko nenustebino.

Šią savaitę temperatūra – kone dvigubai mažesnė

Taigi šiemet orai tarsi grįžta į vėžes, todėl jusime kiek vėsesnę temperatūrą nei ankstesniais metais.

„Reikėtų omenyje turėti tai, kad balandis dar nėra šiltojo laikotarpio mėnuo. Jis būna pakankamai įvairus – nuo -16,7 iki 31 laipsnio, tik nuo to atpratome. Minusinė temperatūra tuomet nėra toks jau retas reiškinys. Šalčio rekordas balandžio 18 dieną – minus 9,3 laipsniai, kai šiąnakt buvo 8 laipsniai žemiau nulio“, – sakė pašnekovas.

Nuo balandžio 17 iki 24 dienos fiksuota vidutinė daugiametė temperatūra yra 7 laipsniai, kai šiemet, prognozuojama, ji sieks vos 3,7 laipsnio. Nuo balandžio 24 iki gegužės 1 dienos vidutinė daugiametė temperatūra, įvardijama, 9,8, kai šiemet bus 8,7 laipsniai.

„Truputį keičiasi orų cirkuliacijos. Jei anksčiau dažniau oras keliaudavo kryptimi Vakarai-Rytai, tai dabar dažnėja Pietūs-Šiaurė modelis. Vis dažniau įsiveržia šiaurinis oras“, – tokias permainas aiškino klimatologas.

Šilčiau – antrąją gegužės savaitę

Pirmąją gegužės savaitę paprastai būdavo fiksuojama 10,9 laipsnių vidutinė temperatūra, o šį pavasarį ji taip pat bus kiek mažesnė – 10,1. Stipriau sušils antrąją gegužės savaitę, kai oro temperatūra vietoj 11,9, prognozuojama, bus 12,2 laipsniai.

„Tai nurodo Europos centras. Amerikiečiai prognozuoja, kad ši gegužė turėtų būti artima daugiametėms normoms, o jau birželis greičiausiai bus šiltesnis nei įprastai“, – prasitarė D. Valiukas.

Pasak pašnekovo, šiemet Lietuvoje birželis turėtų būti 1 laipsniu šiltesnis, taigi vidutinė oro temperatūra turėtų būti maždaug 16,4 laipsniai.

Kada prasidės vasara?

„Vasara turėtų prasidėti kažkur antroje birželio pusėje. Kaip pas mus įprasta, kad būna karštų dienų ir gegužę, ir birželį, bet atšyla pastebimai po Joninių“, – sakė klimatologas.

Jei pirmąjį mėnesį vasara dar bus permaininga, liepą turėtume sulaukti mažiau nei įprasta kritulių, tuomet taip pat bus šilčiau, informavo jis.

„Rugpjūčio orai kol kas – panašus į ankstesnius, – tikino D. Valiukas.

Klimatologo teigimu, šie orų pokyčiai rodo, kad žiemos Lietuvoje trumpėja, o kiti sezonai – pavasaris, vasara ir ruduo – ilgėja. Tai – klimato kaitos padarinys.

Koks oras bus artimiausiomis dienomis?

Gismeteo.lt duomenimis, antradienio dienos metu daug kur vyraus nepastovus debesuotumas, pūs vidutinio stiprumo šiaurės rytų vėjas. Vilniuje ir Kaune, pirmoje paros pusėje, plūstels –8–6 laipsnių šaltis, bus giedra. Įdienojus danguje rinksis debesys, bus apie 4–5 laipsnius šilumos.

Šiauliuose didžioji paros dalis taip pat bus giedra, debesuotumas numatomas tik antroje dienos pusėje. Nakties ir ryto metu spustels –4 laipsnių šaltukas. Dieną temperatūra kils iki 5 laipsnių šilumos. Pajūryje, naktį ir ryte, atšals iki –2–1 laipsnio, vyraus skaidrus dangus. Dienos metu dangų gaubs debesys, bus apie 6 laipsnius šilumos.

Trečiadienį vyraus labai panašūs orai. Vilniaus ir Kauno apylinkėse pirmoji paros pusė bus giedra, temperatūra nukris iki –7–5 laipsnių. Diena bus apniukusi, termometrai fiksuos 4–5 laipsnius šilumos. Šiauliuose, naktį ir ryte, gnybs –4–1 laipsnio šaltukas. Įdienojus saulė pasislėps už debesų, oras sušils iki 5 laipsnių. Pajūryje nakties ir ryto valandomis numatomas giedras dangus, temperatūra svyruos tarp –2–0 laipsnių šalčio. Dieną vyraus permainingas debesuotumas, termometrų stulpeliai kils iki 6 laipsnių.

Ketvirtadienį temperatūra tiek naktį, tiek dieną laipsniu kitu kils aukščiau. Pūs nesmarkus nepastovios krypties vėjas. Vilniuje ir Kaune visą parą numatomas nedidelis debesuotumas, kritulių tikimybė menka. Naktį ir ryte bus apie –3–2 laipsnius šalčio. Dienos metu temperatūra kils iki 6–8 laipsnių šilumos. Šiauliuose, pirmoje paros pusėje, vyraus skaidrus dangus. Termometrai rodys –3–1 laipsnį šalčio. Įdienojus debesų gretos bus didesnės, oras sušils iki 5–7 laipsnių. Pajūryje naktį laikysis 3 laipsnių šiluma, dangus bus apniukęs. Ryte debesys sklaidysis, atšals iki –1 laipsnio. Diena bus saulėta, temperatūra sieks 5–6 laipsnius šilumos.

Penktadienį gūsingas pietvakarių vėjas atgins lietaus debesis. Vilniaus ir Kauno apylinkėse, naktį ir ryte, spustels –1–0 laipsnių šaltukas. Įdienojus vyraus varvantis dangus, temperatūra pakils iki 6–7 laipsnių. Šiauliuose naktį bus apie nulį, ryte apie 2 laipsnius šilumos. Dieną dažnai palis, oras sušils iki 6 laipsnių. Pajūryje bus ypač vėjuota, visą parą lynos. Nakties ir ryto metu termometrai fiksuos 5, dieną 7 laipsnius šilumos.

Remiantis www.gismeteo.lt orų prognozėmis , poilsio dienos taip pat bus ganėtinai vėjuotos, ypač šeštadienis. Dangumi dažnai plauks tai didesni, tai mažesni debesys iš kurių prapliups lietus ar pro kraštelį saulė žvilgtels. Šeštadienį naktį vyraus teigiama temperatūra, dieną laipsniu kitu bus dar šilčiau nei penktadienį. Sekmadienį oras vėl bus gaivesnis.