Maloniausių orų dieną laukiama prie jūros. Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos sinoptikės Elvyros Latvėnaitės, čia laikysis 24 – 26 laipsnių šiluma. Bus debesuota. Jau dabar pajūryje pučia Pietų, Pietvakarių vėjas, vėliau jis dar labiau pasisuks nuo jūros. Tad kaitros ten, priešingai nei likusioje šalies dalyje, nelaukiama.

Visą Lietuvą, pagal temperatūrą, sinoptikė dalino į tris dalis: pajūrį, Žemaitiją, kur sušils iki 30 laipsnių, ir likusią Lietuvos dalį, kur kaitra gali siekti iki 34 laipsnių.

Antroje dienos pusėje Lietuvą gali pasiekti iš Lenkijos atkeliaujantis ciklonas, kuris per šalį keliaus nuo vakarinės pusės, tad tikėtina, kad daug kur bus lietaus.

„Šiandien didžiojoje Lietuvos dalyje išsilaikys kaitra . Debesys daugiau antroje dienos pusėje trauks į Rytus iš pajūrio. Nedidelis ciklonas iš Pietų keliasi į Šiaurę ir eina per Baltijos jūrą, esame ciklono rytiniame pakraštyje. Lietūs - daugiau antroje dienos pusėje“, - kalbėjo E. Latvėnaitė.

Naktis – maloniai šilta

Naktį į sekmadienį lauksiantiems perseidų lietaus sinoptikė žada maloniai šiltus orus. Vėsiausia bus Žemaitijoje, kur temperatūra nukris iki 15-16 laipsnių, kitur bus apie 15-18 laipsnių, o šilčiausia – pajūryje, kur pūs Vakarų vėjas ir bus 17 – 19 laipsnių šilumos.

„Pajūryje bus giedresnio dangaus, iki ryto jau visur turėtų mažiau debesų būti. Žmonėms, kurie domisi, bus gana malonus oras, nebebus tropinės tvankumos, kuri buvo praėjusią naktį. Vieno kito debesėlio nereikia labai bijoti, nes jei uždengs mėnulį, tai bus tik geriau matyti žybsniai“, - sakė E. Latvėnaitė.

Rekomenduoja nebūti ilgai karštyje

Tuo tarpu per kaitrą dieną rekomenduojama imtis atsargumo priemonių. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl karščio didžiausias pavojus gresia kūdikių ir vaikų (iki 4 metų) bei pagyvenusių žmonių, ypač vyresnių nei 75 metų, kurie jautresni karščio bangoms, sveikatai ar net gyvybei. Jauni aktyvūs žmonės nukenčia nuo perkaitimo arba šilumos smūgio dėl didelio fizinio krūvio karštoje aplinkoje, tai daugiausia sportininkai, kariai pratybų metu, statybininkai ir kelininkai, dirbantys lauko sąlygomis.

Per karščius gali sutrikti širdies ritmas, pakilti kraujospūdis, todėl karštis pavojingas žmonėms, sergantiems diabetu, hipertenzija, širdies kraujagyslių, kvėpavimo takų, psichikos ligomis.
Jei pajuntate net ir menkiausius skausmus širdies srityje, vargina dusulys, silpnumas ar kiti negalavimai, būtinai turite kreiptis į specialistus. Jei sergate širdies, plaučių, nervų sistemos ar odos ligomis, jums labai pavojinga pasikaitinus saulėje staigiai nerti į šaltą vandenį.

Ugniagesiai gelbėtojai primena, kad per karščius svarbiausia tinkamai apsirengti – dėvėti natūralaus pluošto, laisvus drabužius, avėti odinę avalynę, pridengti galvą. Rekomenduojama riboti fizinį aktyvumą ir buvimo karštyje laiką, gerti daugiau nei troškina, valgyti saikingai ir lengvai virškinamą maistą.