„Tikėkimės, kad jos tęsis ir toliau. Bet yra ir kitų aspektų, kurie turi būti įgyvendinti, kad galėtume sakyti, kad Minsko susitarimo yra laikomasi. Laukia ilgas procesas“, - laidoje „Aktualioji valanda“ teigė M. Janukonis.

Anot ambasadoriaus, Rusija dar turi išvesti savo karinę techniką ir karinius dalinius iš Ukrainos teritorijos bei grąžinti sienos kontrolę Ukrainai.

„Sienos kontrolės grąžinimas Ukrainai yra vienas svarbiausių dalykų. Lygiai taip pat ir Rusijos kariuomenės išvedimas iš Rytų Ukrainos. Kol kas šiais klausimas mes didelės pažangos nematome. Šiuo metu eina kalba apie kitus Minsko susitarimo aspektus, tokius kaip konstitucinė reforma ar vietos rinkimų surengimas. Bet šie klausimas yra principiniai ir fundamentalūs, ir ukrainiečiais nuolat juos kelia“, - kalbėjo M. Janukonis.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį pareiškė, kad Ukrainoje prasidėjo realios paliaubos. Tiesa, ilgalaikei taikai su prorusiškais separatistais dar reikės laiko, sakė prezidentas.

„Matome požymių, kad separatistai elgiasi taip, kokia yra Rusijos pozicija, kokia yra išreiškiama per tarptautinius susitarimus, per susitikimą Paryžiuje spalio 2 d. Žinome tai, ką paskelbė Rusija, separatistai to ir laikosi. Kiek pilnai jie yra kontroliuojama – klausimas atviras. Negalima atmesti, kad ten yra tam tikras laisvumo elementas“, - laidoje teigė ambasadorius M. Janukonis.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą galite išgirsti
www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/10/07/aktualioji-valanda/49035