Spaudos konferencijoje pirmadienį LDDP lyderis Česlovas Juršėnas perskaitė bendrą abiejų partijų pareiškimą, kuriame sveikinami karo veteranai, kovojusieji antihitlerinės koalicijos gretose.

"Šiandien mes sustingstame tylos minutei ir lenkiame galvas žuvusiems už Europos bei mūsų krašto ateitį. Nuoširdžiai sveikiname karo veteranus, kovojusius Antihitlerinės koalicijos gretose, linkime tvirtybės ir sveikatos. Mes pamename ir gerbiame Jūsų žygius", sakoma pareiškime.

Kartu apgailestaujama, kad dešiniųjų valdžia menkina Lietuvos žmonių, kovojusių su fašizmu, nuopelnus, o "kartais iš dabartinių aukščiausių valdžios pareigūnų išgirstame ir įžeidžiančių karo veteranus žodžių".

Jokių pavyzdžių pareiškime nepateikiama.

Kaip skelbta, prezidentas Valdas Adamkus penktadienį priėmė Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo dalyvių, kovojusių antinacistinėje koalicijoje, respublikinio komiteto pirmininką Petrą Eiduką.

Prezidento patarėjo pavaduotojas pulkininkas leitenantas Darius Kalibatas BNS korespondentui sakė, kad susitikimas įvyko P. Eiduko iniciatyva.

Pasak pareigūno, šalies vadovas išklausė informaciją apie veteranų gyvenimo problemas.

Apie 13 tūkst. veteranų vienijanti organizacija dabar neturi patalpų, taip pat ji susirūpinusi dėl pensijų ir pašalpų.

Be kita ko, ši veteranų organizacija pranešė neseniai kiekvienam Seimo nariui nusiuntusi laišką, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl valstybinių pensijų įstatymo pataisų. Pasak laiško, pataisos pablogintų karo veteranų padėtį Lietuvoje, o tai prieštarauja Jungtinių Tautų rekomendacijoms dėl valstybės paramos antinacistinės koalicijos kovotojams.

Pasak D. Kalibato, pokalbyje šalies vadovas tik susipažino su P. Eiduko pateikta informacija, nes tai "tokie subtilūs reikalai, reiktų kai ką ir pasitikslinti".

V. Adamkus pasveikino Antrojo pasaulinio karo dalyvius su 55-rių metų pergalės sukaktini.

Gegužės 9 dieną Lietuvoje gyvenantys karo veteranai minės pergalę prieš nacistinę Vokietiją. Iškilminguose renginiuose žada dalyvauti ir Rusijos ambasados atstovai.

Lietuvoje ši diena yra darbo ir oficialūs minėjimai neorganizuojami.

Pastaruoju metu šalyje vis daugiau dėmesio skiriama gegužės 9 dieną minimai Europos dienai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją