„Aš ruošiu pareiškimą, rytoj rajono savivaldybės posėdis, jame mes viešai pareikšime, kad raginame merą nusišalinti. Tai, kas buvo visą laiką kalbama ir į tai nereaguojama, pasirodo, ne iš piršto laužtos tos kalbos“, – situaciją dėl įtarimų merui BNS komentavo tarybos narė, Liberalų sąjūdžio Panevėžio rajono skyriaus pirmininkė Daiva Juodelienė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Panevėžio rajono skyriaus pirmininkas Kazimieras Algirdas Budrys BNS sakė, kad įtarimų dėl korupcijos sulaukęs meras negali toliau eiti pareigų. Konservatorius sakė besitikintis, kad meras pats nuspręs nusišalinti.

„Jei dar būtų kaltinimas aplaidumu, gal ir galima (eiti pareigas), bet jei kaltinimai korupcija – čia kategoriškai, negali būti nė kalbos. Jeigu kaltinimai būtent korupcija, meras pareigų negali eiti, turi būti nušalintas arba pats susistabdyti“, – sakė K.A.Budrys.

„Dabar dar mažai informacijos, ryt tarybos posėdis, gal bus daugiau aiškumo. Aš manau, kad pats meras susistabdys. Mano manymu, meras turėtų susistabdyt, kol paaiškės – bus paneigti arba pasitvirtins tie kaltinimai“, – kalbėjo konservatorius.

Prokuratūros atstovė Panevėžyje Rasa Stundžienė BNS teigė, kad prašyti mero nušalinti nuo pareigų kol kas „neplanuojama, (...) nebent paaiškėtų naujos tyrimo aplinkybės“. Pats meras P.Žagunis BNS sakė dar nesvarstęs galimybės nusišalinti, nes tik neseniai sužinojęs apie įtarimus, kuriuos vadina nepagrįstais.

Teisėsauga trečiadienį pranešė pareiškusi įtarimus Panevėžio rajono merui P.Žaguniui dėl piktnaudžiavimo taryba įmonės „Panevėžio melioracija“ naudai. Jis pats yra šios bendrovės akcininkas.

Įtariama, kad Panevėžio rajono savivaldybės administracijos kai kurie valstybės tarnautojai galėjo sudaryti palankias sąlygas bendrovei „Panevėžio melioracija“, kurios akcininkas yra ir pats meras P.Žagunis. O ši įmonė dėl neskaidraus viešųjų pirkimų proceso laimėdavo konkursus. Už tai Panevėžio rajono savivaldybės administracijos darbuotojams galimai buvo atsilyginta kyšiais, nurodo teisėsauga.

„Panevėžio melioracija“ yra tarp didžiausios vertės viešųjų pirkimų Panevėžio rajono savivaldybėje ir jai pavaldžiose įstaigose laimėtojų. Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, 2011 metais drauge su „Panevėžio keliais“ bendrovė vykdė 1 mln. 879 tūkst. eurų vertės kelių ir gatvių rekonstrukcijos darbus.

Taip pat bendrovė yra laimėjusi mažesnės vertės rajono savivaldybės ir jos įmonių bei seniūnijų, asociacijų konkursų melioracijos darbams, statinių rekonstrukcijoms. Nuo 2011 metų bendra konkursų, kuriuos laimėjo „Panevėžio melioracija“ vertė siekia daugiau kaip 3 mln. eurų.

Bylą kuruojantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys BNS anksčiau sakė, kad pareigūnai šiame tyrime aiškinasi galimą piktnaudžiavimą vykdant keliasdešimt pirkimų. Pasak jo, bendra įtartinuose pirkimuose figūruojanti suma „būtų per milijoną“ eurų.