Politikas sekmadienį iš ryto sakė, kad jo vykimas į Darbo partijos tarybą nereiškia jokių konkrečių sprendimų. Jis leido suprasti, kad sprendimai priklauso ne tik nuo jo paties. Tačiau partijos tarybos posėdyje teigė esantis pasirengęs dirbti su Darbo partija. Po valandos jis jau buvo Darbo partijos narys, dar kiek vėliau liko vienintelis tarybos pasiūlytas kandidatas užimti Darbo partijos lyderio postą.

Po rinkimų iš posto pasitraukė pirmininkė Loreta Graužinienė, laikinai partijos vairą perėmė jos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas.

V. Mazuronis apsisprendė dirbti su Darbo partija

„Po visų darbų kilo poreikis sušaukti tarpinį posėdį, prieš paskelbiant suvažiavimą. Šiandienos aktualijos reikalauja tam tikrų pokyčių, sprendimų, permainų“, - tarybos posėdį pradėjo V. Uspaskichas pridūręs, kad Darbo partijai keliamas tikslas laimėti 2016 metų Seimo rinkimus.

V. Uspaskichas iškart pasiūlė išrinkti tarybos šūkį.

„Mes – žmonių tarnai. Dirbančiam garantuota ateitis. Pagarba dirbančiam žmogui. Mes atviri naujovėms. Būtinai reikia visiems pranešti, kad šiandien mes susirinkome priimti labai svarbius sprendimus“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Galiausiai priimtas sprendimas dėl posėdžio šūkio: pagarba kiekvienam žmogui.

Po V. Uspaskicho trumpą kalbą tarė V. Mazuronis.

„Buvau priverstas palikti „Tvarką ir teisingumą“, dėl skirtingo požiūrio į procesus, kurie man buvo svarbūs. Europos Sąjunga – nėra rojus. Yra daug taisytinų dalykų ir reikia kovoti dėl savo valstybės. Tačiau geresnio pasirinkimo nei Europos Sąjunga – nėra“, - teigė V. Mazuronis.

Politikas teigė buvęs „Tvarkos ir teisingumo" bei Darbo partijos susijungimo šalininku. Tačiau tai neįvyko ir jis nusprendė žvalgytis į darbiečių pusę.

„Darbo partiją aš matau kaip dirbančiųjų interesus ginančią partiją. Čia matau daug veržlaus jaunimo. Reikia suvienyti jėgas ir nebijoti atverti kelią jaunimui. Tik toks mišinys gali generuoti maksimalią jėgą. Jei su tokiu mano ateities matymu aš galiu būti naudingas komandai ir jūs tam pritarsite – aš pasirengęs dirbti kartu“, - kalbėjo V. Mazuronis. Jo žodžius palydėjo darbiečių plojimai.

V. Mazuronis teigė, kad kitų metų Seimo rinkimai bus lemiami.

„Darbo partija turi potencialo gerai pasirodyti“, - įsitikinęs V. Mazuronis pabrėžęs, kad nesiekia partijoje jokių postų.

Tiesiai į vadovo kėdę

Tačiau teiginiai, kad nesiekia jokių postų, liko tik teiginiais. Po tarybos posėdžio laikinasis Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas patvirtino, kad V. Mazuronis yra kol kas vienintelis tarybos psiūlytas kandidatas vadovauti Darbo partijai. Skyriai galės kelti ir daugiau kandidatūrų.

Pasak V. Uspaskicho, iš viso buvo minimos dvylikos kandidatų pavardės, tarp jų buvo Vytautas Gapšys, Kęstutis Daukšys, Artūras Paulauskas, Virginija Baltraitienė bei pats V. Uspaskichas.

„Bet aš savo kandidatūrą atsiėmiau, nes dar prieš dvejus metus pasakiau, kad rinkimuose nedalyvausiu“, - teigė V. Uspaskichas.

Tačiau panašu, kad partijos naujokas V. Mazuronis šaus tiesiai į partijos vadovo postą.

„Liko penki ar šeši kandidatai ir taryba balsavo, ar kelti vieną kandidatą, ar visus šešis. Aš tikrai buvau už tai, kad būtų visi šeši. Bet taryba nusprendė, kad reikia kelti vieną. Nežiūrint į tai, kiekvienas skyrius turi teisę kelti savo kandidatą. Tačiau taryba iškėlė V. Mazuronį“, - teigė V. Uspaskichas.

Skyriai savo kandidatus dar galės kelti iki gegužės 18-osios.

Iškelti kandidatai į merus

Posėdžio metu taip pat paaiškėjo Darbo partijos kandidatai į kelių rajonų merus ir laisvą Seimo nario vietą.

Kaip žinoma, laisva vieta Seime atsirado, kai liberalas Algis Kašėta laimėjo mero postą Varėnoje.

Širvintose ir Šilutėje po savivaldos rinkimų rezultatai buvo panaikinti dėl pažeidimų.

Varėnoje Darbo partija į Seimą deleguoja Virginijų Varanavičių, Širvintose į merus kandidatuos Živilė Pinskuvienė, Šilutėje mero posto irgi sieks Tomas Budrikis.

Įvertino ministrų darbą

Partijos tarybos posėdyje buvo įvertintas Darbo partijos deleguotų ministrų ir pareigūnų darbas. Šįkart kritikos lavina teko švietimo ir mokslo ministrui Dainiui Pavalkiui: taryba nutarė atšaukti jį iš ministro pareigų ir net surado jam pamainą - Seimo narį Vydą Gedvilą.

Darbo partija į Vyriausybę iš viso yra delegavusi žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę, švietimo ir mokslo ministrą D. Pavalkį, kultūros ministrą Šarūną Birutį, socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę ir energetikos ministrą Roką Masiulį, kuris labiau laikomas Prezidentūros žmogumi.

Po savivaldos rinkimų iš Darbo partijos lyderio posto pasitraukusi L. Graužinienė eina Seimo pirmininkės pareigas.

Kaip žinoma, V. Uspaskichas nebuvo patenkintas L. Graužinienės bei Darbo partijai atstovaujančių ministrų darbu. Geresnio vertinimo buvo sulaukusi tik žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė.

2015 m. savivaldos rinkimuose Darbo partija patyrė pralaimėjimą: iš viso „darbiečiai“ laimėjo 147 mandatus, įskaitant 2 merus, tačiau prarado Kėdainius, nieko nelaimėjo Vilniuje. Už Darbo partijos kandidatus į tarybos narius balsavo 94 tūkst. rinkėjų.

Per 2011 m. rinkimus Darbo partija buvo laimėjusi 165 mandatus, bet tada nebuvo tiesioginių merų rinkimų. Tuomet už juos balsavo 96 tūkst. rinkėjų.

Didžiausias kontrastas jaučiamas, kai lyginama su 2012 m. buvusiais Seimo rinkimais. Už Darbo partiją juose absoliučiais skaičiais balsavo 271 tūkst. žmonių.