Paaiškėjo, kad dviejuose nedideliuose skyriuose buvo fiksuota pažeidimų, todėl Priežiūros komitetas ir Centrinė balsavimo komisija pirmadienį svarstė, ar priskaičiuoti šių skyrių balsus prie bendrų rezultatų. Galiausiai priimtas sprendimas - nepriskaičiuoti. 

Tai reiškia, kad rezultatai lieka tokie, kokie skelbti sekmadienio vakarą.

Kaip žinoma, pirmajame rinkimų ture į priekį išsiveržė 33-ejų metų pirmojo partijos pirmininko Vytauto Landsbergio vaikaitis Gabrielius Landsbergis. Jis pelnė 4525 konservatorių balsus.

Už buvusią Seimo pirmininkę 66-erių metų Ireną Degutienę balsavo 3913 partijos narių.

Iš viso, nepriskaičiavus Elektrėnų ir Švenčionių skyrių balsų, rinkimuose dalyvavo 9090 konservatorių atstovų. Tai reiškia, kad iki pergalės pirmajame ture G. Landsbergiui trūko 21 balso.

„Dviejų skyrių balsai liko neįskaityti dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų nustatytos tvarkos nesilaikymo. Nesakyčiau, kad ten buvo grubūs pažeidimai, bet tai buvo tiesiog nustatytos tvarkos nesilaikymas“, - teigė partijos atsakingoji sekretorė Monika Navickienė.

Balsavimo rezultatai bus patvirtinti antradienį, kai partijos sekretoriatas turės visų skyrių protokolus raštu. Tuomet Centrinė balsavimo komisija priims formalų sprendimą dėl antrojo turo.

Preliminariais duomenimis, antrasis turas vyks balandžio 24-25 d.

Pirmajame rinkimų ture dėl pirmininko vietos, be G. Landsbergio ir I. Degutienės, taip pat rungėsi Mantas Adomėnas, Jurgis Razma, Emanuelis Zingeris ir Laima Andrikienė.

Tačiau pastarųjų keturių politikų rezultatai nelabai puikūs: M. Adomėnas surinko 212 balsų, J. Razma - 231, E. Zingeris - 27, L. Andrikienė - 182.

Konservatoriams nuo 2003 m. vadovauja Andrius Kubilius, kuris parėmė G. Landsbergio kandidatūrą.

Sekmadienio vakarą I. Degutienė jau buvo patikėjusi varžovo G. Landsbergio pergale, tad pasveikino jį laimėjus pirmininko rinkimus. Tačiau galiausiai paaiškėjo, kad prireiks antrojo turo. I. Degutienė sakė dalyvausianti ir antrajame rinkimų rate, nes jaučia ją iškėlusių žmonių pasitikėjimą.

Remiantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratųpartijos įstatais, pirmininku laikomas išrinktas tas kandidatas, kuris surenka daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių partijos narių balsų.

Jei nė vienas iš kandidatų nesurinko daugiau kaip pusės visų dalyvavusių rinkimuose partijos narių balsų, tuomet du daugiausiai balsų surinkę kandidatai dalyvauja antrajame rinkimų ture.

Konservatorių pirmininko kadencija – 2 metai, tačiau į ją patenka 2016 m. Seimo rinkimai, kurie Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams labai svarbūs. Per šiuos rinkimus jie išsiaiškins santykius su savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose puikiai pasirodžiusiu Liberalų sąjūdžiu.

Įdomu tai, kad nuo 2016 m. gruodžio 1 d. pirmininko kadencija bus jau 4 metai.
Konservatorių pirmininkas renkamas tiesioginiuose visų partijos narių rinkimuose. Pirmininko rinkimai laikomi įvykusiais, kai juose dalyvauja ne mažiau nei pusė visų partijos narių.

Iš viso Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai vienija apie 16 tūkst. žmonių. Partijoje yra 81 skyrius.