Priešingų įsitikinimų grupuotės afišuoja savo tiesas, pareigūnai bijo provokacijų. Visus vienija viena baimė – kad penktadienį, švenčiant Pergalės dieną, mieste gali įvykti kažkas baisaus.

Gegužės 2-osios įvykių dalyvius atpažinti nesunku. Milicijos pareigūnai į darbą ateina sutvarstytais veidais, eiliniai gyventojai į vienos ar kitos tiesos šalininkų mitingus ateina „pasipuošę“ mėlynėmis ir kitais kruvino susirėmimo „suvenyrais“. Čia DELFI sutiko taksi vairuotoją Valentiną. Vyriškis papasakojo apie patirtą košmarą bei sunkiai suvokiamą milicijos pareigūnų elgesį.

Pirmieji apie pavojų pranešė taksistai

Valentinas dirba dviejuose darbuose. Pirmasis – vieno iš kandidatų į Odesos merus štabe. Antrasis – taksi. Būtent atėjęs iš pirmosios darbovietės į antrąją jis gegužės 2 d. sužinojo, kad dedasi negeri dalykai.

„Išėjau „į ryšį“, įjungiau kanalą mūsų. Girdžiu: „200 žmonių, su lazdomis, ginkluoti eina – vyrai, saugokitės“. Praėjo kažkur 15-20 minučių, paskambinau bičiuliams centre, kurie ruošėsi į futbolą eit. Sakau, kas nutiko? Sako, užpuolė taikų maršą“, - kalbėjo Valentinas.

Taikus maršas – tai Ukrainos futbolo klubų aistruolių neseniai sukurtas reiškinys, kai priešingų komandų fanai prieš savo mylimų klubų rungtynes žygiuoja išvien, demonstruodami solidarumą Ukrainoje. Būtent šis „Vienybės maršas“ atsidūrė įvykių centre.

„Černomoreco“ ir „Metalisto“ ultros norėjo surengti taikų maršą. Nereikėjo ilgai galvoti, kad suprasčiau, kame reikalas – kad tie 200 žmonių užpuolė mūsiškius. Ir nuvažiavau“, - tęsė pašnekovas.

Valentinas važiavo ne tolyn nuo pavojaus, o jo link. Aktyvus Euromaidano judėjimo šalininkas buvo Kijeve. Susirėmimuose ten jis nedalyvavo, tačiau tebeturi toms reikmėms įsigytą šalmą. Ir, kaip pridera taksistui Ukrainoje, montiruotę. Taip apsiginklavęs Odesos gyventojas nuskubėjo į Profsąjungų rūmų apylinkes.

„Atvažiavau ir įsitraukiau į susirėmimą. Aš neabejingas Ukrainai, mūsų miestui. Juo labiau – pavojus akivaizdus. (…) Mašinoje pas mane montiruotė – visada vežiojuosi, pas mus tokia padėtis. Mašinoje buvo karinis šalmas, - prisiminė Valentinas.

Milicija ir prorusiška minia – su tais pačiais skiriamaisiais ženklais

Anot jo, taksistai vieni pirmųjų, jei ne patys pirmieji, suprato, kad bręsta labai pavojinga situacija. Kad su futbolo aistruoliais susikibusi minia ir milicija dirbo išvien – pašnekovas neabejoja.

„Juos pamatė. Žinia labai greitai pasklido. Be to, juos lydėjo milicija. Aiškiai vyko provokacija. Ėjo konkrečiai rengti muštynes. Vaikinai ėjo į taikos maršą – tai normalu. (…) Mačiau, kaip milicija nesiėmė jokių veiksmų. Milicija tiesiog išsiskirstė. Į mane akmenis mėto, ir aš į juos lekiu. Tokie susirėmimai. (…) Buvo vienas prie vieno kaip Maidane. Pamenate, Maidane milicija ir „tituškos“ buvo sužymėti geltonomis juostelėmis. Tas pats ir čia. Pas miliciją raudona, ir pas juos raudona. Ir dar – Georgijaus juostelės“, - pasakojo Valentinas.

Košmariško gaisro Profsąjungų rūmuose Valentinas nematė – vyriškį, patyrusį rankos lūžį, išvežė greitosios pagalbos medikai.

Pareigūnai apie detales nekalba

DELFI taip pat pavyko pasikalbėti su Odesos milicijos atstovu Vladimiru Šablijenka. Tačiau pareigūnas į kalbas apie tyrimo detales nesileidžia.

„Ekspertizės įvykio vietoje, kurios mums buvo reikalingos, visos atliktos. Savo darbą įvykio vietoje padarėme. Negaliu pasakyti (ekspertizių rezultatų – DELFI), nes dėl gegužės 2-osios įvykių tyrimą atlieka Vidaus reikalų ministerijos komisija. Atvažiavo tyrėjų grupė iš Kijevo. (…) Artimiausiomis dienomis bus rezultatai“, - sakė V. Šablijenka.

Pareigūno nuomone, įvykiai Profsąjungų rūmuose susiklostė spontaniškai – esą nepanašu, kad kas nors būtų iš anksto planavęs juose įsitvirtinti. „Nė vieno bandymo užgrobti šį pastatą anksčiau nebuvo“, - pridūrė pašnekovas.

Paklaustas, ar tyrime yra duomenų apie galimą nuodingų medžiagų panaudojimą Profsąjungų rūmuose, pareigūnas teigė tokiais duomenimis nedisponuojantis.

Priešingos stovyklos – vos kelių metrų atstumu

Trečiadienį prie Odesos milicijos pastato vyko demonstracijos dėl gegužės 2-osios įvykių. Euromaidano šalininkai, tarp jų – ir taksi vairuotojas Valentinas – reikalavo nustatyti kaltuosius, išaiškinti milicijos veiksmų priežastis. Jie taip pat teigė už tragedijos matantys Viktoro Janukovyčiaus aplinkos ausis ir konkrečius Odesos Regionų partijos politikus.

Nedidelis protestas netrukus buvo paįvairintas – prie milicijos pastato atžygiavo truputį didesnė minia žmonių su juodomis vėliavomis, pažymėtomis anarchistų simboliais. Apolitiškumu anarchistai nedvelkė – jie atėjo nešini transparantais, kurie gegužės 2-osios tragediją vadina artėjančių rinkimų triuku, o patį futbolo sirgalių maršą – „karo provokacija“.

Minia skandavo įvairius savo įsitikinimus pagrindžiančius šūkius. Pavyzdžiui, „Kieno štabas atvežė į Odesą ultras?“.

Nors priešingų stovyklų daug, tam tikros baimės vienija kone visus aktyvesnius Odesos gyventojus. Tiek Maidano šalininkai, tiek prorusiškai nusiteikę gyventojai su baime laukia penktadienio.

Abi pusės bijo, kad per Pergalės dienos renginius įvyks kažkas baisaus. Skirtumas tik vienas – ką odesiečiai laiko galbūt planuojamo išpuolio organizatoriais. Vieni mano, kad tai Rusijos tarnybos ir V. Janukovyčiaus aplinka, kiti gi baiminasi, kad Pergalės dieną krauju sutepti ruošiasi „Dešinysis sektorius“, „banderovcai“ ir t.t. Lygiai taip pačiai, abiejų stovyklų atstovai linkę tikėti, kad dalis Profsąjungų rūmuose žuvusių žmonių mirė ne nuo liepsnų, o nuo nuodų. Tik vėlgi – vieniems tai Rusijos ir V. Janukovyčiaus darbas, kiti įsitikinę, kad nuodingas medžiagas į rūmus per langus mėtė futbolo ultros ir jų bendraminčiai.

Kaip DELFI jau skelbė, iš Kijevo sklinda žinios apie esą turimus įrodymus, kad Profsąjungų rūmuose įvykdytas teroro aktas, dalis aukų išnuodyta. Tokią žinią antradienį paskleidė prezidento rinkimų favoritu laikomas šokolado magnatas Petro Porošenka. Vis dėlto Odesos pareigūnai šios informacijos teigia negalintys nei patvirtinti, nei paneigti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (711)