Politikas į ES pirmininkus kreipėsi įrašytu vaizdo pranešimu. Jis pabrėžė Vilniaus svarbą Ukrainai – įskaitant ir Viktoro Janukovyčiaus sprendimą Lietuvoje nepasirašyti Asociacijos sutarties su ES, kas galų gale sukėlė Maidano revoliuciją.

Tuo tarpu dabartiniai veiksmai Rytų Ukrainoje, anot jo, yra dar vienas ženklas, kad Rusija siekia „atgaivinti sovietų imperiją“.

„Šiuose veiksmuose mes matome metodiškai sudarytą ir ilgalaikę Ukrainos valstybingumo griovimo strategiją. Bandymą atnaujinti postsovietinę imperiją“, - sakė O. Turčynovas.

Ukrainos lyderis dabartinių įvykių kontekste mato išaugusią Rusijos invazijos į Ukrainos teritoriją grėsmę.

„Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos atvirai manevruoja pasienyje su Ukraina. Politinis spaudimas, ekonominis ir politinis karas prieš naują Ukrainos kursą įgijo visus Rusijos valstybinės politikos požymius. Šiomis sąlygomis mes įžvelgiame didelę tikimybę, kad ruošiamas galingas Rusijos Federacijos įsiveržimas į Ukrainą“, - pažymėjo O. Turčynovas.

Prezidento žodžiais, Ukrainos atžvilgiu vykdoma ne paprasta agresija, o „brutalus pasikėsinimas į globalios saugumo sistemos vientisumą“.

O. Turčynovas pakartojo, kad Ukraina neketina pripažinti Krymo aneksijos.

„Sunku patikėti, jog šiuolaikinėje Europoje, kuri pergyveno baisiausią žmonijos istorijoje Antrąjį pasaulinį karą, įvyksta toks viduramžiškas, laukinis akibrokštas kaip taikios kaimyninės šalies užpuolimas tik dėl to, kad ji paskelbė eurointegracijos kursą“, - sakė jis.

Pirmalaikiai rinkimai Ukrainoje dėl padėties Rytų regionuose neatšaukiami. O. Turčynovas pakartojo, kad jie vyks gegužę.

Laikinasis prezidentas dėkojo Lietuvai ir kitoms ES valstybėms už paramą ir prašė šią paramą ir solidarumą rodyti toliau.

DELFI primena, jog O. Turčynovas pirmadienį turėjo viešėti Lietuvoje. Susitikimus su juo buvo numačiusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Tačiau laikinasis Ukrainos prezidentas savo vizitą atšaukė išvakarėse. To priežastis – nauji neramumai Rytų Ukrainos regionuose. Itin įtempta padėtis Donecke, kur vietos separatistai paskelbė „Donecko respubliką“ ir pasiprašė į Rusijos sudėtį.