Interviu leidiniui „Sobesednik“ dainininkas papasakojo apie savo ketinimą kreiptis pagalbos į Rusijos vyriausybę dėl ieškinio Lietuvai ir Latvijai pateikimo.

„Noriu, kad mūsų vyriausybė padėtų rasti patikimą advokatą ir suformuluoti ieškinį. Vienas to padaryti nesugebėsiu. Juk nesu teisininkas, – aiškina O. Gazmanovas. – Taip, esu pasirengęs bylinėtis. Taip pat ir su Latvija. Esu įsigijęs Jūrmaloje butą. Dabar gi manęs neįleidžia į mano nuosavus namus. Jei mano, kad turi tokią teisę, lai grąžina pinigus, kuriuos sumokėjau už butą. Be to, tegu teisinasi ne prieš mane, o teisme.“

DELFI primena, kad O. Gazmanovas Lietuvoje yra įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą, todėl šių metų rugpjūtį atvykęs į Vilnių turėjo išskristi atgal į Maskvą. Sprendimas įtraukti jį į nepageidaujamų asmenų sąrašus priimtas 2014 m. rugpjūčio mėnesį Užsienio reikalų ministerijos siūlymu Migracijos departamento sprendimu. Sprendimas galioja penkerius metus.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, O. Gazmanovas į nepageidaujamų asmenų sąrašą įtrauktas dėl agresyvios propagandos Krymo okupacijos ir aneksijos kontekste. Kaip žinoma, Rusija 2014 m. pradžioje užpuolė Ukrainą, okupavo Krymo pusiasalį ir vėliau įjungė jį į Rusijos sudėtį – tai yra aneksavo.

Kiek vėliau Rusija pradėjo agresiją prieš Ukrainą rytinėje šalies dalyje, kur neintensyvaus pobūdžio konfliktas tęsiasi iki šiol.

O. Gazmanovas dažnai atlieka dainą „Pagamintas SSRS“, kurioje skamba žodžiai „Ukraina ir Krymas, Baltarusija, Moldova – tai mano šalis! Sachalinas, Kamčiatka, Uralo kalnai – tai mano šalis! Krasnodaro kraštas, Sibiras ir Pavolgys, Kazachstanas, Kaukazas, ir Pabaltijys... Aš gimiau Sovietų Sąjungoje, padarytas aš SSSR!“.

Ši daina Rusijoje atliekama ir oficialiomis progomis, pavyzdžiui, minint Rusijos Konstitucijos sukaktis. Šią dainą O. Gazmanovas 2013 m. gruodžio mėnesį atliko ir Lietuvoje. Tačiau tuomet dainininkas padarė viską, kad prašymas atlikti dainą nuskambėtų iš publikos pusės.

O. Gazmanovas taip pat kartu su kitais Rusijos kultūros ir meno veikėjais viešai palaikė Krymo okupaciją ir aneksiją.

2014 metais O. Gazmanovą į „juodąjį sąrašą“ įtraukė kaimyninė Latvija. Jam uždrausta atvykti dėl „veiksmų, prisidėjusių pažeidžiant Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenumą“.