„Kol asmeniškai nesusiduri su tokia problema, nieko nematai, bet kai taip nutinka, atsiveria akys“, – pripažino Žydrūnas, kalbėdamas apie dabartinę situaciją Švedijoje.

Stebi, kaip keičiasi situacija Švedijoje

Šešerius metus su pertraukomis šioje šalyje gyvenantis vyras sakė stebintis, kaip Švedija keičiasi. Didelę įtaką tam daro pabėgėliai.

„Anksčiau gyvenimas ten buvo labai ramus – nebuvo įprasta rakinti duris, neužrakintos likdavo ir automobilių spynelės. Dabar ne tik viskas užrakinta, bet ir stengiamasi, pavyzdžiui, jokių brangesnių daiktų, dokumentų mašinose nepalikti. Nebėra saugu ir gatvėmis vaikščioti. Pavyzdžiui, vakarais aš stengdavausi niekur neiti iš namų. Visa situacija stipriai paaštrėjo prieš pusmetį, kai pabėgėliai pradėjo masiškai plūsti į Švediją“, – pasakojo jis.

Žydrūno teigimu, baisi ne tik susidariusi situacija, bet ir tai, kad policininkai – bejėgiai prieš pabėgėlius.

„Jei kyla koks konfliktas, jie atvažiuoja: „Atsiprašau, turite išsiskirstyti“. Ir viskas. Jie nesiima jokių veiksmų tam, kad tai būtų sustabdyta“, – sakė vyras.

Situacijos mokykloje nebegali sukontroliuoti

Vyro akimis, nebesaugu ir mokyklose. Toji, kurioje dar sausio 11 d. buvo nužudytas lietuvis Arminas, naktį iš sekmadienio į pirmadienį buvo apvogta.

„Girdėjau, kad išnešė kompiuterius, kažkokius dokumentus. Nežinau, pabėgėlių tai darbas ar ne. Policija aiškinsis. Vėl sako, kad vyksta tyrimas ir nieko negali komentuoti. Tyli ir tiek. Manau, viskas tyčia slepiama. Kaip visada“, – įtarimais dalijosi Žydrūnas.

Policininkai informavo apie tai, kokia bausmė gresia sirui

Žydrūno teigimu, jis girdėjo, kad Arminą galimai nudūręs keturiolikmetis Ahmedas net nebus teisiamas teisme, esą vaiką planuojama perkelti į kitą šeimą.

„Žinau, kad šiuo metu tuo berniuku rūpinasi socialiniai darbuotojai. Girdėjau, kad jį tiesiog planuoja perkelti į kitą šeimą. Esą jei taip nutiko, tėvai nesugebėjo juo tinkamai pasirūpinti. Nežinau, sirų ar švedų šeima tai bus.

Tačiau dar nėra oficialaus pareiškimo, policininkai man taip tiesiog pasakė. Informavo, ir kad jokio teismo nebus. Sakė, kad nieko daugiau mes nesužinosime, nes jam tik 14 metų. Tai reiškia, nepilnametis ir nepakaltinamas, mums neturi teisės teikti informaciją“, – situaciją, kurioje atsidūrė, apibūdino jis.

Minėto paauglio tėvai pareiškė norą susitikti su lietuviais, tačiau Žydrūno šeima susitaikyti nėra nusiteikusi.

„Nenorime mes jų matyti. Jie turi atsiprašyti visos Europos, o ne mūsų asmeniškai“, – mano jis.

Norėtų grįžti į Lietuvą, bet sako negalintis čia išgyventi

Žydrūnas pasakojo, kad negalėdami taikstytis su pabėgėlių keliamomis problemos prieš juos kyla ir patys švedai. Vyro teigimu, praėjusią savaitę į Stokholmo gatves išėjo grupė jaunuolių, kurie sakė norintys „sutvarkyti visą šį reikalą“. Tačiau jie greitai buvo numalšinti policijos.

„Tie pabėgėliai bėga ne nuo karo. Jie nori užkariauti Europą“, – įsitikinęs Žydrūnas.

Anot jo, matant, kaip keičiasi Švedija, kyla noras grįžti į Lietuvą visam laikui ir gyventi ramų gyvenimą, tačiau to padaryti neleidžia mūsų šalies ekonominė situacija.

„Jei valstybė suteiktų galimybes žmonėms dirbti ir užsidirbti, iš karto grįžčiau. Pažiūrėkite, kas vyksta. Didelė dalis specialistų išvažiavo iš Lietuvos, nes dirbant čia užtenka tik mokesčiams ir ant duonos kąsnio. Tik palaikyti gyvybę“, – piktinosi Žydrūnas.

Švedijoje jis dirba statybose, padeda atnaujinti namus. Prieš tai Lietuvoje, kaip pats sakė, „daugiau dirbo su medžiu“.

Į Švediją išvyko laikinai

Jis pasakojo dirbti į Švediją išvažiavęs laikinai. Tik tam, kad užsidirbtų daugiau pinigų ir galėtų Lietuvoje gyventi visavertį gyvenimą.

„Švedijoje aš dirbu jau kokius 6 metus, mano žmona – dvejus. Ir sūnus dvejus metus Švedijoje gyveno, lankė mokyklą. Bet ilgam pasilikti tikrai neplanavome. Visas atostogas, laisvas dienas praleisdavome Lietuvoje“, – prisiminė jis.

DELFI primena, kad konfliktas tarp Armino ir pabėgėlių iš Sirijos sūnaus Ahmedo įvyko dar sausio pradžioje. 14-metis siras smogė peiliu 15-mečiui lietuviui. Kaip vėliau sakė Armino draugai ir tėtis, siras taip pasielgti galėjo iš keršto. Armino artimieji pasakojo, esą lietuvis Ahmedą drausmino, kai šis tyčiojosi iš bendraklasių.

Savo ruožto Ahmedo tėvas švedų spaudai aiškino, kad jo sūnus mokykloje nuolat patirdavo patyčias buvo žeminamas, tad tai galbūt ir galėjo išprovokuoti konfliktą. Švedijos policijos teigimu, tarp Armino ir Ahmedo buvo kilęs ne vienas konfliktas.