„Nerimą kelia, kad nauja koalicija nenori ištirti, kas iš tiesų nutiko. Todėl vis stiprėja įsitikinimas, kad už snaiperių yra ne V. Janukovyčius, o kažkas iš naujosios koalicijos“, - pasakoja U. Paetas.

Estijos užsienio reikalų ministerija estų DELFI patvirtino pokalbio tikrumą.

„Tas faktas, kad pokalbio buvo pasiklausoma, kelia apgailestavimą. Šio pokalbio paviešinimas taip pat nėra atsitiktinumas“, - sako U. Paetas.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius sako, jog garso įraše jis girdi ne tai, ką rašo „Russia Today“. Pasak politologo, Estijos užsienio reikalų ministras tiesiog dalijasi gandais, kuriuos girdėjo viešėdamas Ukrainoje.

„Taip, kaip aš skaitau „Russia Today“ antraštę ir ką matau uždėta ant audio takelio, tuos baisius vaizdus, man prieštarauja audio turiniui. Yra dvi frazės, kurios nuskamba iš Estijos užsienio reikalų ministro, kurios man skamba taip: vienas, kad koalicija nerodo iniciatyvos tirti šaudymo, ir kitas sakinys – kad egzistuoja supratimas, jog tas, kas šaudė, buvo kažkas iš koalicijos. Tai du sakiniai, kuriuos išklausęs ir žinodamas Baltijos šalių kontekstą, interpretuoju visiškai kitaip, nei „Russia Today“ uždėjo antraštę“, - teigia N. Maliukevičius.

Nerijus Maliukevičius
„Galime prisiminti Rusijos propaguotą versiją „savi šaudė į savus“. Neanglakalbiam žmogui kalbant angliškai gali išsprūsti frazė, kad „egzistuoja nuomonė“ ar „paskleista žinia“, kad „savi šaudė į savus“. Žinodamas Baltijos valstybių ir Rusijos informacinių karų kontekstą, aš sakyčiau, kad jis šneka apie tokios legendos grėsmę, kurią naujai koalicijai reiktų kuo greičiau ištirti. Bet tai mano interpretacija“, - pridūrė politologas.

N. Maliukevičius pabrėžia, kad garso įraše visiškai nesigirdi to, ką parašė „Russia Today“ - kad snaiperius pasamdė Maidano lyderiai.

Paviešino įrašą

Trečiadienį „Russia Today“ naujienų svetainėje rt.com pasirodė straipsnis apie tai, kad snaiperiai Kijeve buvo pasamdyti Maidano lyderių. Prie teksto pridedamas ir garso įrašas tarp Estijos užsienio reikalų ministro U. Paeto ir Europos Sąjungos užsienio reikalų įgaliotinės C. Ashton.

Garso įraše girdima, kaip U. Paetas pasakoja savo įspūdžius iš vizito Kijeve vasario 25 dieną. Jis teigia bendravęs su opozicijos bei Regionų partijos atstovais bei dalijasi gandais, išgirstais susitikimuose.

Baigiant pokalbį U. Paetas sako, kad vienintelis žmogus, turintis bent šiokį tokį Maidano pasitikėjimą yra vienas turtingiausių Ukrainos žmonių, Aukščiausiosios Rados narys Petro Porošenko. Politikas taip pat aiškina bendravęs ir su Maidano savigynos klinikos pagrindine vadove Olga Bogomolec, kurią vadina tiesiog Olga. Pasak estų ministro, ši medikė jam išsakė savo nuomonę, jog tie patys snaiperiai šaudė į žmones tiek policijos, tiek Maidano kovotojų gretose.

„Nerimą kelia, kad nauja koalicija nenori ištirti, kas iš tiesų nutiko. Todėl vis stiprėja įsitikinimas, kad už snaiperių yra ne V. Janukovyčius, o kažkas iš naujosios koalicijos“, - pasakoja U. Paetas.

„It's really disturbing that new coalition they don't want to investigate, what exactly happened. And there's stronger and stronger understanding, that behind snipers it was not V. Yanukovych, but somebody from new coalition“.

„Manau, reikia ištirti. Tai įdomu“, – atsakė jam C. Ashton.

Pokalbio medžiagą internete išplatino V. Janukovyčiui lojali Ukrainos saugumo tarnyba, kuri slapta klausėsi C. Ashton ir U. Paeto telefoninių pokalbių.

Stengiasi sukelti abejonę

N. Maliukevičius pažymi, kad garso įrašų viešinimas tapo tarsi Rusijos informacinio karo vizitine kortele. Kaip žinoma, interneto platybėse buvo pasirodę Lietuvos diplomatų pokalbiai, taip pat JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry pavaduotojos Europos ir Eurazijos reikalams Victorios Nuland garso įrašai, buvo įsilaužta į Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjo Lauryno Jonavičiaus asmeninio elektroninio pašto dėžutę.

„Mano manymu, pastarasis atvejis dar kartą iliustruoja, kokio intensyvumo informacinis karas dabar vyksta. Ir tai dar kartą iliustruoja tendenciją, kad pavogtų pokalbių istorijos kartojosi ir, matyt, dar kartosis“, - sakė N. Maliukevičius.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas taip pat sutinka, kad panašūs pokalbių įrašai „darosi labai tipiniu instrumentu, ypatingai naudojamu iš Rusijos pusės“.

Tomas Janeliūnas
„Visa tai, matyt, skirta sėti abejones, ir kiek įmanoma, trikdyti Vakarų visuomenių ir Rusijos visuomenės supratimą. Tai pirmas dalykas. Iš tikrųjų reikia labai aiškiai pradėti nuo to, kaip visuomenė ir politikai traktuoja tokius pasirodančius įrašus. Mano manymu, jie turėtų būti laikomi negaliojančiais įrodymais, tai yra taip, kaip teismuose. Tai nelegaliai gautas įrašas. Ir niekada negali žinoti, ar jis nėra falsifikuotas“, - sakė politologas.

Mokslininkas tai vadina purvinų informacinių karų įrankiu.

Pasak T. Janeliūno, net jeigu būtų leidžiamasi į detales, kas kalbama, tai akivaizdu, kad U. Paetas tiesiog perduoda gandus ir nuomones, kurias girdėjo viešėdamas Kijeve.

„Jis neperduoda faktų, patikrintų žinių, jis perduoda įspūdžius, apie ką kalbėjosi su kitais žmonėmis tame pačiame Maidane. Tai čia iš konteksto išimtas dalykas, nes kas buvo tie snaiperiai, nėra jokių įrodymų nei iš vienos, nei iš kitos pusės. Aišku, kad Rusijos informacinės priemonės naudojasi tokiais iš konteksto išimtais dalykais, kad pagrįstų savo versiją“, - sakė politologas.

T. Janeliūno teigimu, tokie įrašai yra pateikiami siekiant sustiprinti emocijas, mat konflikto metu, kai trūksta patikimos informacijos, žmonės būna linkę tiesiog tikėti viena arba kita puse.

„Tokiais atvejais žmogus gali tik siekti sustiprinti savo emocinį pasirinkimą ir netgi ieškoti emociniam nusiteikimui parankių žinių, kurios dar labiau sustiprins jo poziciją. Tai tikrai tas atvejis, kai nėra naujos informacijos, tai grynai emocinis žingsnis, bandant sustiprinti įsivaizdavimus tų, kurie dėl visko kaltina buvusią Ukrainos opoziciją arba naują Ukrainos valdžią.

Estijos URM - už nepriklausomą įvykių Kijeve tyrimą

Estijos užsienio reikalų ministras Urmasas Paetas paragino ištirti nusikaltimus, padarytus per valdžios ir opozicijos konfrontaciją Kijeve.

Kaip praneša „Postimees“, jis tai pareiškė trečiadienį per spaudos konferenciją Taline.

„Tai, kas iš tikrųjų vyko Kijeve, turi išaiškinti tyrimas. Manau, jog daugelis nori, kad Ukrainoje būtų atliktas nepriklausomas tyrimas”, - pažymėjo ministras.

U. Paetas surengė spaudos konferenciją po to, kai internete pasirodė vasario pabaigoje įvykusio jo pokalbio telefonu su ES vyriausiąja atstove užsienio politikos ir saugumo klausimais Catherine Ashton įrašas. Šiame pokalbyje buvo išsakyta versija, jog prie žudynių Kijeve gali būti prisidėję kai kurie „naujosios koalicijos” atstovai.

Estijos užsienio reikalų ministerija jau patvirtino, kad telefono pokalbio įrašas yra autentiškas.

Komentuodamas pokalbio esmę, U. Paetas teigė „susilaikęs nuo vertinimų, o tik reiškęs susirūpinimą”. Ministras sakė esąs prieš tai, kad šis įrašas būtų naudojamas „naujajai Ukrainos vyriausybei diskredituoti”.

Parlamento Užsienio reikalų komisijos vadovas Markas Mihkelsonas pareiškė, kad U. Paeto ir K. Ešton pokalbio klausėsi Rusijos specialiosios tarnybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2977)