Darbo partijos Vilniaus skyrius partiečiams išplatino sąrašą su mokyklomis, kuriose yra šimtukininkų. Kaip nurodoma rašte, grupių vadovų ir kandidatų į vienmandates apygardas susirinkime buvo nutarta pasveikinti abiturientus atestatų įteikimo šventėse.

Darbiečiams net pasiūlyta surasti pagrindą apsilankyti šventėje – siūloma galimybė gauti sveikinimus nuo švietimo srityje atsakingų pareigūnų. Esą svarbiausia, kad sveikinimą teikiantis žmogus užimtų kokias nors pareigas.

Minėta instrukcija savo feisbuko paskyroje pasidalijo žurnalistas Andrius Tapinas. „Net ir būdamas toli nuo Lietuvos turiu galimybę stebėti vidinį Darbo partijos susirašinėjimą. Įdomūs niuansai – darbiečiai nusprendžia niekieno nekviesti brautis į abiturientų šventes ir dar gali gauti atsakingų pareigūnų švietimo srityje sveikinimus. Ministrė ir jos partiniai, žinoma, visiškai nesinaudoja tarnybine padėtimi rinkimų kampanijai. Taip pat partija savo rinkiminiams tikslams naudoja duomenis apie šimtukininkus. Puikiai“, – situaciją komentuoja A. Tapinas.

Nustebino ir Ž. Pavilionio vizitas

Tačiau darbiečiai šioje srityje nėra novatoriai. Štai savaitgalį brandos atestatų teikimo šventėje Vilniaus Simono Daukanto gimnazijoje dalyvavo buvęs ambasadorius JAV, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatas Naujamiesčio apygardoje Žygimantas Pavilionis.

Tuo feisbuke nusistebėjo vieno abituriento mama.

„Eilinės mamos pastebėjimai iš sūnaus brandos atestato įteikimo X mokyklos šventės... Brandos atestatus kartu su mokyklos direktore įteikinėjo ŠMM viceministrė, kuri taip pat prižadėjo fizikos bei chemijos laboratorijas mokyklai jau visai netrukus.. Taip pat atestatus įteikinėjo ambasadorius Ž. Pavilionis...

Ir nė žodžiu neužsiminta, kad tai politinė reklama, nes ambasadorius yra Tėvynės sąjungos kandidatas apygardoje, kurioje yra X mokykla. Ir pasijunti žmogus kvailio vietoje, nes supranti, kad politikai galvoja, kad jiems pakanka pasirodyti mokyklos šventėje, pamojuoti rankomis, pažadėti laboratoriją ir keli šimtai rinkėjų balsų garantuoti. Ir supranti, kad tokiam politikų galvojimui pritaria mokyklos vadovybė, kuri leidžiasi manipuliuojama ir leidžia manipuliuoti jaunais žmonėmis ir jų šeimomis. Nepalieka jausmas, kad taip tiesiog neturi būti“, – parašė mama.

Pats Ž. Pavilionis DELFI sakė sulaukęs gimnazijos vadovų ir tėvų kvietimų apsilankyti šventėje. Jo teigimu, minėtoje gimnazijoje yra daug mokinių, kurie svajoja apie diplomato karjerą, tad jis savo pavyzdžiu norėjęs jaunimą paskatinti siekti tikslų.

Ž. Pavilionis aiškino, kad jo apsilankymas gimnazijoje su rinkimais nesusijęs – jo žiniomis, gimnazija net nepriklauso apygardai, kurioje jis kandidatuoja. Ž. Pavilionis taip pat atkreipė dėmesį įkūręs „Res Publicos“ klubą, kuriame skatina pilietiškumą, taip pat dėmesio skiria švietimo temai.

VRK: rinkėjams draudžiama dalinti mažareikšmius daiktus

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Jonas Udris DELFI sakė, kad ėjimas į mokyklas – rinkimų agitacija, tačiau tai nėra paslėpta politinė reklama, tad įstatymo pažeidimą įžvelgti sunku. Pasak J. Udrio, problema būtų, jei vieniems kandidatams mokyklose būtų leidžiama sveikinti abiturientus, kitiems – ne.

O kaip su dovanomis?

VRK atsiųstame komentare patikslina: Seimo rinkimų įstatymas numato, kad rinkėjų papirkimu nelaikomas spausdintos medžiagos (veiklos ar rinkimų programos, biografijos ar kitokių informacinio turinio lankstinukų, kalendorių, atvirukų, lipdukų), pažymėtos politinės partijos, kandidatų sąrašo, kandidato ar asmens, numatomo kelti ar numatančio išsikelti kandidatu į Seimo narius, simbolika, neatlygintinas platinimas.

VRK atkreipia politinės kampanijos dalyvių ir rinkėjų dėmesį į tai, jog Seimo rinkimų įstatymas numato baigtinį sąrašą daiktų, kurių dalijimas rinkėjams politinės kampanijos laikotarpiu nėra laikomas rinkėjų papirkimu. Visa kita, kas nepatenka į aukščiau minimą Seimo rinkimų įstatyme numatytą baigtinį sąrašą, nepriklausomai nuo rinkėjams dalijamų daiktų vertės, prilygintina rinkėjų papirkimui.

Pažymėtina, jog Seimo rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu rinkėjams draudžiama dalinti mažareikšmius daiktus (pavyzdžiui, tušinukus, rašiklius, užrašų knygutes, blonknotus, ženkliukus, magnetukus, saldainius, arbatos pakelius, maišelius su partijų ir / ar kandidatų logotipais, raktų pakabukus, augalų sėklas, atšvaitus – juosteles, puodelius ir t.t.), neatsižvelgiant į tai, jog tai buvo galima daryti 2015 m. vykusių Savivaldybių tarybų rinkimų ir 2014 m. vykusių rinkimų į Europos Parlamentą metu.