Antradienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvavęs „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas pranešė, kad buvusios administracinės patalpos Gervėčių gatvėje Vilniuje, kurios išnuomotos minėtai mokyklai, įtrauktos į 32 aukcione parduodamų objektų sąrašą. Aukcionas numatytas penktadienį.

„Aukcionas yra tam, kad būtų realizuota dalis nekilnojamojo turto bendrovės valdomų objektų ir tokiu būdu gauta vertė, kuri yra tuose objektuose“, – sprendimą parduoti pastatą aiškino D.Misiūnas.

Anksčiau jis yra minėjęs, kad „NT Valdoms“ minėtas patalpas naudinga nuomoti.

D.Misiūnas teigė tikįs, kad rinkos dalyviai susidomės šiuo objektu, nepaisant to, jog jis yra išnuomotas ir su nuomotoju pernai rugsėjį sudaryta preliminari sutartis dėl naujų pastatų statybos už maždaug 7 mln. eurų.

Pirminė parduodamo mokyklos pastato kaina – beveik 2 mln. eurų, priskaičiavus mokesčius.

Pasak „Lietuvos energijos“ vadovo, naujajam savininkui nereikės ieškoti nuomininko, pajamos garantuotos.

Buvusį „Lietuvos energijos“ administracinį pastatą „NT Valdos“ Karalienės Mortos mokyklai išnuomojo 2013 metais. D.Misiūno teigimu, nuomininkus surado nekilnojamojo turto brokeris. Nuomos kaina – maždaug 3 eurai už kvadratinį metrą – nustatyti, atsižvelgus į nepriklausomų turto vertintojų nustatytą kainą.

„NT Valdos“ tuomet įsipareigojo suremontuoti pastato konstrukcijas, darbų vertė – 146 tūkst. 395 litai (42,4 tūkst. eurų). Savo ruožtu Karalienės Mortos mokykla investavo į patalpų vidaus tvarkymo ir kitus ugdymo veiklai vykdyti būtinus patalpų pritaikymo darbus.

Seimo Audito komitetas atlieka parlamentinį tyrimą dėl situacijos Druskininkuose ir konservatorių šeimų verslo interesų. Parlamentas komisijai yra pavedęs nustatyti, ar bendrovės „Karalienės Mortos mokykla“ vadovė A.Landsbergienė, 2015 metų rugsėjo 11 dieną pasirašydama sutartį su bendrove „NT valdos“ vadovu Olafu Martensu dėl naujos mokyklos statybos UAB „NT valdos“ lėšomis (planuojama statybos darbų vertė – apie 7 mln. eurų su PVM) valstybinės žemės sklype, esančiame Gervėčių g. 4, Vilniuje, savo veiksmais nepadarė žalos valstybei, nes privačiam verslui naudojo ir toliau planavo naudoti valstybės turtą ir lėšas.

Taip pat pavesta išsiaiškinti, „ar tokie veiksmai nebuvo nulemti politinės korupcijos, nes A.Landsbergienė yra įtakingos partijos pirmininko, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininko V.Landsbergio anūko, G.Landsbergio žmona“. Teigiama, kad sprendimai, leidžiantys dabar sudaryti minėtą sutartį, buvo priimti, kai energetikos ministro pareigas ėjo Arvydas Sekmokas.

D.Misiūnas tvirtino, kad sutartis dėl patalpų nuomos su A.Landsbergiene sudaryta 2013 metais. Tuo metu energetikos ministro pareigas ėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotas Jaroslavas Neverovičius.

„Lietuvos energijos“ generalinis direktorius priminė, kad praėjusių metų pabaigoje prokurorai priėmė sprendimą, kad šioje istorijoje nėra pagrindo ginti viešąjį interesą.