Kaip rašo „Lietuvos žinios“, į viršų šovusios išlaidų eilutės kelia nuostabą politikams. Tramdyti valdininkų apetitą ketinama keičiant įstatymus. Seimo Audito komitetas surinko ir apibendrino valstybės institucijų, biudžetinių įstaigų pateiktus duomenis, kaip pirmąjį šių metų pusmetį naudotos lėšos transportui, kvalifikacijai kelti, reprezentacijai, komandiruotėms ir samdomiems ekspertams. Taip pat - kiek atseikėta darbo užmokesčiui. Išanalizavus pirmojo šių metų pusmečio duomenis matyti, kad, palyginti su 2010-2013 metais, didėjo beveik visos išlaidos: ekspertams atseikėtos lėšos - tris kartus, transportui - 19 proc., kvalifikacijai kelti - 6 procentais. Tiesa, šiek tiek mažėjo išlaidos reprezentacijai ir komandiruotėms. 

Seimo Audito komiteto pirmininkė „tvarkietė“ Jolita Vaickienė neslėpė tikėjusis, kad šių metų pirmojo pusmečio viešojo sektoriaus išlaidos bus mažesnės nei pernykštės, mat tuometis jų didėjimas buvo teisinamas Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai. 

„Tačiau tokio kritimo, kokio tikėjomės, nematome. Tai turėtų būti įspėjimas Vyriausybei, ką būtina peržiūrėti“, - sakė parlamentarė. Kartu ji pabrėžė, kad tiksliausi duomenys, iš kurių bus galima daryti rimtas išvadas, bus gauti apibendrinus visų metų rezultatus. 

Audito komiteto vicepirmininko konservatoriaus Donato Jankausko įsitikinimu, rezervų taupyti valstybės pinigus tirai yra, tik nežinia, ar tam atsiras politinės valios. Jo manymu, yra daug galimybių pristabdyti besaikį biurokratijos ir jos išlaidų didėjimą. 

„Deja, skaičiai rodo ką kita. Socialdemokratų vadovaujama Vyriausybė dirba atsipalaidavusi, todėl įvairiose srityse didėja ministerijų ir įvairių valstybinių įstaigų išlaidos“, - sakė D. Jankauskas.