Vos atsidarius nusikalstamų veikų žemėlapio tinklalapį, spustelėjus į bet kurią Lietuvos vietą, galima sužinoti, kaip dažnai ir kokie nusikaltimai čia įvyko. Remdamiesi visoje Europos Sąjungoje bendra įvairių nusikaltimų skirstymo sistema Lietuvos specialistai ir sukūrė šį žemėlapį.

„Jei viena ikiteisminio tyrimo įstaiga vykdo ikiteisminio tyrimo priemonę, tai ir kita pasitalkina patirtį ir tą priemonę vykdo. Tikimės, kad ateityje bus pasitelkiami analizės įrankiai, kai pareigūnai galės analizuoti tą informaciją ir skirti dėmesį prevencinėms priemonėms“, – sako Informatikos ir ryšių departamento prie VRM direktoriaus pavaduotoja Alvyda Pupkovienė.

Nors gyventojams dėl asmens duomenų apsaugos pateikiami ne visi duomenys, ir kartais jie nėra visiškai tikslūs, pavyzdžiui, jei gatvėje yra vienas namas ir būtent prie jo buvo įvykdytas nusikaltimas, kad tai nebūtų per daug akivaizdu, pateikiami ne visiškai tikslūs duomenys. Tarkim, nurodoma, kad įvykis buvęs gretimoje gatvėje, kur daugiau gyvenamųjų namų. Gyventojams šis nusikalstamų veikų registras leidžia apsispręsti, kur ir kokioje vietoje gyventi, laikyti automobilį, kokiomis gatvėmis ir į kokią mokyklą leisti vaiką.

„Yra dar vienas projektas, kurį dabar vykdo KTU. Jie buvo atvažiavę, mes jiems teiksime duomenis, jie rengs urbanistinius sprendimus, darydami sąryšį su nusikalstamumu“, – teigia A. Pupkovienė.

Šis internetinis registras kol kas neturi analogų Europos Sąjungoje. Jame galima rasti duomenų apie nusikalstamas veikas beveik per 10-metį, jo sukūrimas kainavo daugiau nei 4 milijonus litų iš Lietuvos ir Europos Sąjungos lėšų.