Nemalonus incidentas įvyko rugpjūčio 11-ąją, kuomet A. Žukaitė su jaunaisiais vaikščiojo po miestą ir nusifotografuoti užėjo į Bernardinų bažnyčios kiemą.

„Pro vartus įėjome į kiemelį, jaunavedžiai atsistojo šalia sienos netoli bažnyčios durų, aš spėjau padaryti porą kadrų. Tada pripuolė mergina ir paklausė, ar bažnyčioje tuokėmės. Sužinojusi, kad čia jaunieji nesituokė, pareikalavo išeiti – paaiškino, kad čia negalim būti ir fotografuoti“, – DELFI pasakojo A. Žukaitė.

Pasak jos, nepadėjo ir įkalbinėjimai leisti padaryti dar keletą kadrų. „Mums atsakė, kad „Ne, negalima, eikite iš čia, kai tuoksitės mūsų bažnyčioje, tada galėsite“. Mus išvarė“, – apie susidūrimą su bažnyčios prižiūrėtoja kalbėjo A. Žukaitė.

Aštuonerius metus fotografuojančiai ir po Lietuvą keliaujančiai A. Žukaitei iki šiol panašių dalykų patirti neteko. Po incidento ji kreipėsi į Kultūros ministeriją ir į Kultūros paveldo departamentą. Abejose institucijose jai paaiškino tą patį: jokių draudimų būti negali. „Jeigu ateityje ir iš Katedros, pagrindinės Lietuvos šventovės, pradės varinėti, kas čia bus?“, – retoriškai klausė fotografė.

A.Peškaitis: jeigu visi čia važiuos ir fotografuosis, bus labai liūdna

„Bažnyčia – ne fotogalerija, bažnyčia yra bažnyčia. Pas mus daug vestuvių ir tie, kurie tuokiasi pas mus, fotografuojasi. O tie, kurie tuokiasi kitose bažnyčiose ar kur kitur – tikrai negalime leisti jiems važiuoti ir fotografuotis“, – aiškina A. Peškaitis.

Pasak A. Peškaičio, bažnyčios kiemas – privati teritorija. „Jeigu jums atrodo, kad kultūros paveldas nėra privati teritorija, tai reikėtų pasiskaityti įstatymus ir tiek. Įeikit į Vilniaus universiteto kiemelius – mokėsite. Taip ir čia – įeiti gali bet kas, žiūrėti gali bet kas, bet fotografuotis – tikrai ne. Antraip būtų labai daug vestuvių, kurios atvažiuotų ir mums trukdytų dirbti. Mes to negalime leisti“, – teigė A. Peškaitis.

Pasak klebono, tokios taisyklės buvo visą laiką. Tačiau A. Peškaitis tvirtino, kad turistams eiti ir fotografuotis galima. „Vienas dalykas, kai turistai eina, kitas – kai vestuvės. Jeigu visi čia važiuos ir fotografuosis, tai bus labai liūdna. Nes pas mus labai daug vestuvių. Tai nėra ta vieta, kurioje gali fotografuotis visi norintys vestuvininkai, mes tiesiog nesugebėsime tvarkos palaikyti“, – kalbėjo klebonas.

Tačiau su A. Peškaičio samprotavimais apie privačią teritoriją nesutinka Kultūros paveldo departamentas. „Tai yra paveldo objektas. Ar tai yra bažnyčia, ar dvaras, ar bet koks kitas statinys, jis turi būti viešas, prieinamas pažinimui ir lankomas. Nesuprantamas atvejis, kodėl kiemelyje neleidžiama fotografuoti. Mūsų pozicija vienareikšmiška – bažnyčia turi būti prieinama ir negalimas žmonių vaikymas“, – sakė Kultūros paveldo departamento atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Miškinytė.

Pasak J. Miškinytės, galima suprasti tik tuos atvejus, kada neleidžiama fotografuoti pastato viduje. Taip paprastai daroma dėl meno vertybių vagysčių baimės.