S. Skvernelis dėl šiemet sumažinto finansavimo neformaliam ugdymui kaltina buvusią socialdemokratų Vyriausybę.

„Tenka apgailestauti, kad praėjusios kadencijos Vyriausybei formuojant 2017 metų biudžetą buvo priimti tokie sprendimai, tačiau ne kartą kartojau ir pakartosiu – Vyriausybė ieškos ir ras sprendimus, kad nuo rugsėjo 1 dienos neformalus ugdymas būtų prieinamas ir būtų finansuojamas“, – sako S.Skvernelis.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) BNS informavo, kad 2017 metams neformaliajam ugdymui buvo numatyta 7,1 mln. eurų, jų užteko pusmečiui. Norint užtikrinti neformalaus ugdymo rėmimą valstybės lėšomis, ŠMM duomenimis, nuo rugsėjo iki metų pabaigos tam turėtų būti papildomai skirta dar 2,6 mln. eurų. 2016-aisiais šioms reikmėms iš viso buvo numatyta 9,72 mln. eurų.

„Tenka tik apgailestauti, kad vėl turime situaciją, kai reikės ieškoti nestandartinių sprendimų, kuriuos labai civilizuotai buvo galima padaryti priimant arba rengiant šių metų biudžetą. Neabejoju, kad mes tikrai užtikrinsime krepšelį ir moksleiviai neformaliam ugdymui turės tai, ką turėjo šiais mokslo metais ir nuo rugsėjo 1-osios krepšelis bus“, – teigia premjeras.

Pranešime nurodoma, kad Vyriausybė dėl neformaliojo ugdymo krepšelio atstatymo ketina apsispręsti artimiausiu metu.

Pirminį 2017 metų biudžeto projektą rengė praėjusios kadencijos Vyriausybė, tačiau jį koregavo ir tvirtino jau šios kadencijos valdančiųjų „valstiečių“ ir socialdemokratų Vyriausybė bei Seimas.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis nurodo, kad neformaliojo ugdymo priemonės kaip tik papildo alkoholio ribojimo priemones, dėl kurių neseniai Seime priimti esminiai sprendimai.

„Antrąjį šių metų pusmetį atsidurtume situacijoje, kai pinigų paprasčiausiai nėra skirta. Visapusiškai palaikau Vyriausybės vadovą ir lėšų turi būti surasta kaip įmanoma greičiau, kad problemos būtų sprendžiamos ne tik įstatymų lygiu, bet ir kasdienėmis priemonėmis suteikiant geras alternatyvas vaikams ir jaunimui“, – sako R.Karbauskis.

Neformaliojo ugdymo krepšelis buvo įvestas 2015 metais ir siekė 15 eurų per mėnesį. Metų pradžioje Švietimo ir mokslo ministerija informavo, kad savivaldybės vieno mokinio neformaliam ugdymui per mėnesį gali skirti nuo 10 iki 20 eurų, priklausomai nuo krepšeliu besinaudojančio vaikų skaičiaus.