Darbo partijos Tauragės skyriaus pirmininkas, kandidatas į merus Vaidotas Globys prisikalbėjo ne juokais – partijos būstinėje surengtame susirinkime neįtikusius kolegas išvadino ne tik kitos partijos „kurmiais“, bet ir bepročiais. Šie vienas po kito palieka partijos gretas.

Iškoneveikė už akių

„Tauragės kurjeriui“ paviešinus vidinius nesutarimus Darbo partijos Tauragės skyriuje, grupelė šios partijos narių, kandidatų į savivaldybės tarybą, viešai savo nuomonę išsakiusį kolegą Mindaugą Mančą išsikvietė „ant kilimėlio“. Partiečio reikalauta ne tik pasiaiškinti, kodėl kalbėjo su žurnalistais, bet ir surašyti raštišką savo žodžių išsižadėjimą. Toks dokumentas, Darbo partijos Tauragės skyriaus pirmininko Vaidoto Globio teigimu, būsiąs nusiųstas partijos vadovams – Viktorui Uspaskichui ir Artūrui Paulauskui.

Pasiaiškinimo partijos vadovybei M. Mančas nerašė ir spaudimui nepasidavė – surašė prašymą braukti jį iš partijos sąrašų. Apie jokią demokratiją, jo nuomone, šiuo atveju net kalbėti neverta.

Partiečio svarstymas sulaukė didžiulio atgarsio – po susirinkimo žiniasklaidai į rankas pateko jo metu darytas garso įrašas. Iš jo matyti, kad įsikarščiavę partiečiai svarstomą kolegą auklėjo kaip reikiant – spaudė išsižadėti viešai išsakytos nuomonės ir drabstėsi keiksmais. Partijos skyriaus pirmininkas V. Globys jam neįtinkantį partietį Gintarą Nėjų už akių išvadino bepročiu, o kitą kolegę – Socialdemokratų partijos „kurmiu“, esą šios partijos lyderiui Pranui Petrošiui moteris perdavinėja slaptas darbiečių žinias.

„Tauragės kurjeriui“ informavus susirinkimo dalyvius – Darbo partijos narius ir kandidatus į savivaldybės tarybą, kad įrašas bus paviešintas, šie pagrasino paduosiantys redakciją į teismą.

***

Publikuojame Darbo partijos būstinėje vykusio susirinkimo garso įrašo ištraukų stenogramą (kalba neredaguota).

Darbo partijos Tauragės skyriaus pirmininkas, kandidatas į Tauragės rajono savivaldybės merus Vaidotas Globys: Dabar žiūrėk, Mindaugai, vakar buvau etikos komisijoj. Tikriausiai žinai, vyko tokie svarstymai. Su pačiu Uspaskichu šnekėjau, su Paulausku, ir etikos komisijos pirmininkas man skambino. Iš tavęs prašė pasiaiškinimo, kas liečia spaudą. Tai Uspaskicho žodžius aš perduosiu. Jeigu žmonės pradeda santykius aiškintis viešai spaudoj, automatu iš partijos lauk.

Mindaugas Mančas: Tai gerai, esu aš pasiruošęs jau (paduoda prašymą išbraukti iš partijos sąrašų).

Darbo partijos kandidatas į savivaldybės tarybą, medikas Saulius Jančys: Žinai, ką aš tau pasakysiu. Tu pagalvojai, kad <...> tu sau užsitepi visam gyvenimui?

M. Mančas: Tai manau, kad man jau užteko.

S. Jančys: Nu tu gerai pagalvok, blemba. Tu sakysim, ateini į socdemų partiją. Tau sakys – na**ui mum reikia tavęs. Tu galvoji, socdemuose taip nevyksta? Kodėl Petrošius visada pirmas? <...> Aš nesuprantu, ar tikrai tu pats čia sumąstei šnekėt į viešumą?

V. Globys: Matei mano komentarą, ką parašė jinai („Tauragės kurjerio“ žurnalistė – red.)? Vakar Uspaskichas pasakė – viskas turi išsispręsti prie apvalaus stalo partijos viduj... tu supranti, ant ko tu užsišokai dabar?

***

V. Globys: Mindaugai, aš sakiau, kad patys didžiausi priešai mums tris vietas jau šiandien duotų <...>. Tave skaičiau protingu <...>. Bet jeigu tu eini prieš mane, tai tu galvok.

S. Jančys: Aš manau, kad tavo nuomonės čia net nėra. Aš žinau tas peripetijas, tavim pasinaudota buvo. Dabar tu įsivaizduok, tu visa šita parašei, davai mes tave išbraukiam iš partijos. Kur tu nueisi, kas tave priims?

V. Globys: Jeigu tą straipsnį pamatys Uspaskichas, aišku, gausiu ir aš per galvą, kad dasileidom iki tokių dalykų. Ten parašyta mano žodžiai: nepatinka, eini prieš mane, šmeiži mane, ačiū, viso gero.

***

M. Mančas: Kaip galima pavadinti tokį dalyką, jeigu aš einu pas Vaidotą į sodybą, einu ten nemokamai, bus ten kava, arbata, ir jis yra vienas iš kandidatų?

S. Jančys: ... Aš esu bjaurus, žinok. Aš matau, kad kažkas tave išvedė iš kelio.

V. Globys: Paulauskas („darbietis“ Seimo narys Artūras Paulauskas – red.) pasakė: visi skyriai taip daro ir darys. Duok Dieve, kad žmonės organizuoja, kad pirmininkas finansuoja. Taip yra per amžių amžius. Toj sodyboj buvo įkurtas tas skyrius. Ir visais metais visos šventės vyko tenai... Kad Globys samdo virėjas, užsakinėja maistus, blogai? Galvok, ką kalbi.

S. Jančys: Jis bijo – jeigu aš jau atėjau pas tave, reiškia aš jau tau skolingas. Tu mane čia vaišini, tu mane perki, tai aš tave ir rinksiu <...>. Aš vado kito, kaip Vaidas, nematau.

M. Mančas: O aš iš viso nematau.

***

S. Jančys: Žiūrėk, dabar yra tas straipsnis. Mes dabar pastatom tave trečią (rinkiminiame sąraše – red.). Tada bus taip: žiūrėk, išsigando, Darbo partija – bailiai. Jeigu taip, kaip siūlo etikos komisija, tave braukt iš sąrašų, tai tada vėl – nuskriaudė, sumušė, primušė. Tai tu pasakyk, kaip mums elgtis. Ar tu parašysi paaiškinimą, ar tu rimtai trenki ir išeini?

V. Globys: Va, rytoj aš turiu nusiųst tą straipsnį etikos komisijos pirmininkui. Siūlyčiau tau raštu parašyti iš tikrųjų, kaip buvo, nuo savęs. Rašytinį paaiškinimą. Kartu nusiųsim etikos komisijos pirmininkui, nes per galvą gausiu ir aš, jeigu tokie žmonės pas mane skyriuj bus. Pirmiausia gausiu nuo Uspaskicho per galvą, kad aš tokius žmones neišmetu ir kurie nueina iki tokių dalykų, nes vakar tokia kalba buvo. Man pasakė – jeigu išėjo į viešumą ginčai, automatiškai... Kad tyliai ramiai būtų. Tai va, sakau – tu parašai pasiaiškinimą, atsiunti man, aš jam kartu nusiunčiu. Dėl Nėjaus viskas aišku, ten jau yra kryžius padėtas. Nes žmogus jis yra be proto. Kaip Saulius sakė, jam jau reikia trijų gydytojų komisijos.

Darbo partijos Tauragės skyriaus administratorė Aušra Biknerienė: Čia nėra bausmė. Yra žmogiška – pasakyk, suklydau ar ten dar kažką.

S. Jančys: Mindaugai, suplėšyk tą savo raštą, sukurk savo paaiškinimą. Aš manau, kad tu protingiausiai taip pasielgtum...

V. Globys: Nori dar vieną dalyką pasakysiu, dėl ko B.G. (įvardijo visą kolegės partietės pavardę – red.) išėjo. Ar žinai, kas jinai buvo? Kurmis. Socialdemokratų. Kai jos neliko taryboj (partijos skyriaus taryboje – red.), socialdemokratai dabar nežino, kas pas mus taryboj darosi. Per Seimo rinkimus susitinku su Petrošium, žodis į žodį jis man pasakoja, ką mes veikiam, kur dalyvaujam, kuo užsiimam. Nuo vasario mėnesio, kai nebeliko B.G., vis Petrošius prieina: nu, kaip jums sekas, kaip ten dabar pas jus reikalai? Nebėra informacijos. Žinai, kaip jiem blogai dabar yra? Jie net nežino, ką daryti.

S. Jančys: Aš tave, Mindaugai, gerbiu, kad tu atėjai. Tu išgirdai mūsų priekaištus tau. Tu gali parašyti ir pasitaisyti. Ne tie laikai, kad ten snukius daužyt. Nu, suklydai – suklydai. Duodam pasitaisyti.

V. Globys: Tam, kad aš negaučiau per galvą labai stipriai, visko ten gali būti, kaip sakiau, nes nuėjo iki labai aukštų žmonių. Ir Uspaskichas yra grįžęs, ir Paulauskas, ir visa etikos komisija pakelta ant kojų. Kad aš per galvą labai daug negaučiau skaudžiai nuo to pačio Uspaskicho, tu paimk, parašyk, kaip ten buvo su tais žurnalistais, ar ten buvo tas straipsnis, ar nebuvo, ar žurnalistai blogai suprato tave. Bet kad aš turėčiau ką nusiųsti. Aš turiu apsiginti... Dabar žinai, Mindaugai, kaip gaunasi. Jūs su Nėjum tikrai šmeižėt mane, nes ten tavo pavardė atsirado, ko neturėjo būti. Ir aš nenorėjau, kad tu ten atsirastum. Nėjus kaip Nėjus, su juo viskas aišku. Jis yra bepročių beprotis <...>. Dirbi, aukoji savo laiką, pinigus, o dar apvaro, apdergia ir į laikraštį įdeda. Skyrius turėtų ne tris tas vietas, kaip komunistai mums jau čia numetė iš karto šiai dienai, bet kad keturias penkias turėti padaryti reikia.

***

Partiją palieka

Kolegų už viešai išsakytas mintis svarstytas Mindaugas Mančas sako, kad po to, kas įvyko partijos būstinėje, priklausyti Darbo partijai nebegali. Todėl prašosi braukiamas iš partijos sąrašų. Tačiau nuo 16 metų šios partijos jaunimo organizacijai „Darbas“ priklausantis, o šiuo metu jai vadovaujantis jaunuolis tikina iš pastarosios organizacijos kol kas nesitrauksiantis.

„Galbūt man pavyks pasikalbėti su partijos vadovybe, jei jie pageidaus, pasitrauksiu, vis tiek ateities šioje partijoje nebematau,“ – sakė M. Mančas.

Jo nuomone, partiją artimiausiu metu turėtų palikti dar apie 10 pirmininko veikla nepatenkintų tauragiškių. Jaunuolis mano, kad V. Globio elgesys, kaip partijos Tauragėje lyderio, kandidato į merus, netinkamas. Jis neturįs teisės už akių apkalbėti kolegų.

„Parsiduoda už kotletą“

Partijos skyriaus pirmininko bepročiu išvadintas ilgametis šios partijos narys, „Naujakurių“ bendruomenės pirmininkas Gintaras Nėjus taip pat traukiasi iš Darbo partijos. Vyras sako negalįs dirbti kartu su tokiu partijos skyriaus pirmininku.

„Jo vadovavimas nepatinka ne tik man. Įsivaizduokite, savaitgalį vyko skyriaus pirmininko rinkimai. Vyko ne kur kitur, o Vaidoto Globio sodyboje. Iš daugiau nei 40 narių už jį, kaip kandidatą į pirmininkus, balsavo apie 20, už mano kandidatūrą – 7, likusieji susilaikė. Siekėme, kad balsavimas būtų slaptas, tačiau nepavyko. Pagalvokite, kaip žmonės šalia jo sėdėdami gali balsuoti prieš Globį, kai yra jo vaišinami. Taip išeina, kad už kotletą parsiduoda. Aiškus interesų konfliktas,“ – sakė G. Nėjus.

G. Nėjus sako, kad savo viešai išsakytų žodžių paneigimo buvo reikalaujama ir iš jo. Tačiau vyras to daryti nesutikęs – parašė prašymą braukti jį iš partijos narių.

Apkaltintoji šnipinėjimu savo gerą vardą gins

V. Globio socialdemokratų „kurmiu“ įvardyta moteris, vienos kaimo bendruomenės pirmininkė B.G. (pageidavo, kad neviešintume jos pavardės) vis dar ištikta šoko. Ji tikina, kad iki šiol partijos skyriaus pirmininkas jai tokių kaltinimų nebuvo išsakęs.

„Tegu jis galvoja, ką šneka. Absurdas. Visko viršūnė. Kaip jis drįsta už akių žmogui tokius dalykus šnekėti be jokių įrodymų. Galbūt tokiu būdu jis tiksi sau reitingus pasikelti?“ – emocingai kalbėjo jau 11 metų Darbo partijai priklausanti moteris.

Ji mano, kad pasikeitus partijos skyriaus pirmininkui konstruktyvaus darbo nebeliko, esą pirmininkas siekia tik garbės sau ir tikisi būti liaupsinamas kitų. Moteris sako, kad tokių jai mestų kaltinimų „tyloje nepaliks“.

Socdemų vadas: partijų veikla vieša

Socialdemokratų partijos Tauragės skyriaus pirmininkas Pranas Petrošius, išgirdęs apie tai, ką savo vadovaujamo partijos skyriaus susirinkime kalbėjo savivaldybės tarybos koalicijos partneris, negalėjo patikėti. Paklaustas, ar tikrai Darbo partijoje turi infiltravęs „kurmį“, patikino, kad tai absoliutus melas.

„Jei tokie žodžiai buvo išsakyti partijos būstinėje, jų susirinkime, girdint kitiems partijos nariams, vadinasi, jie buvo pasakyti viešai. Visa partijų veikla yra vieša. Net nepažįstu tos moters, apie kurią kalbama,“ – tikino P. Petrošius.

Tikėtina, kad kalbėdamas apie komunistus, kurie jam esą jau šiandien žadėjo tris vietas kitos kadencijos taryboje, V. Globys turėjo kartais taip „neoficialiai“ pakrikštijamus socialdemokratus. Šios etiketės P. Petrošius nesikrato, pats yra buvęs komunistų partijos nariu. Tačiau teigia apie jokias vietų dalybas nei su V. Globiu, nei su kitų partijų lyderiais nekalbėjęs. Ranką prie širdies pridėjęs, ištarė: „Niekada gyvenime“.

Tikina, kad buvo paveiktas emocijų

Darbo partijos kandidatas į Tauragės rajono savivaldybės tarybą, medikas S. Jančys įsitikinęs, kad visi partijų vidaus reikalai į viešumą patekti negali. Žurnalistei jis pagrasino teismu, jei slapta darytas susirinkimo įrašas bus paviešintas. Medikas mano, kad aiškintis santykius politikai privalo už uždarų durų.

„Taip, prašėme, kad jis (M. Mančas – red.) rašytų pasiaiškinimą. Jis turi suprasti, kokios jo laukia pasekmės. Nė viena kita partija jo nebepriims. Tokie žaidimai negali būti žaidžiami viešai,“ – sakė politikas ir patikino griežčiau su kolega kalbėjęs tik todėl, kad buvo paveiktas emocijų.

V. Globys: nekomentuosiu

V. Globys, žurnalistės užkluptas pertraukos tarp savivaldybės komitetų posėdžių metu iš pradžių bandė gintis nevertęs M.Mančo raštu atsiimti viešai išsakytų savo žodžių. Tik sužinojęs, kad „Tauragės kurjeris“ turi susirinkimo garso įrašą, tai pripažino.

Paklaustas, kokiu pagrindu remdamasis savo partietę apkaltino perdavinėjant žinias socialdemokratams, V. Globys sakė į šį klausimą atsakyti nenorintis.

Kokius ir kieno pažadus V. Globys turėjo omenyje, sakydamas, kad komunistai jau šiandien darbiečiams „duoda“ tris vietas taryboje?

„Tą ir turėjau omenyje. Daugiau nekomentuosiu,“ – atsakė kandidatas į merus.

Partietį G. Nėjų bepročiu V. Globys teigė išvadinęs, nes šis, jo nuomone, meluoja.

***

Su Darbo partijos vadovybe – pirmininke Loreta Graužiniene ir Artūru Paulausku „Tauragės kurjeriui“ pasikalbėti nepavyko. Jų padėjėjai patikino, kad politikai šiuo metu labai užsiėmę ir į redakcijos klausimus atsakys vėliau.

Kai straipsnis jau buvo parengtas spaudai, su „Tauragės kurjeriu“ susisiekė Darbo partijos informacijos centro atstovas. Jis paprašė žurnalistės persiųsti jam turimą garso įrašo stenogramą. Esą partijos vadovybė situaciją aptars.

Netrukus elektroniniu paštu gavome atsakymą: „Situacija, susiklosčiusi Darbo partijos Tauragės skyriuje, partijos vadovybei yra žinoma. Tenka apgailestauti, kad vidiniai nesutarimai tarp partijos narių yra svarstomi viešai. Partijos vadovai nėra įgalioti spręsti ginčus tarp partiečių – tam partijoje yra Etikos komisija. Jeigu Darbo partijos Tauragės skyriaus nariai mano, kad skyriaus pirmininko veiksmai šioje situacijoje buvo netinkami, skyrius turi priimti atitinkamus sprendimus“.

Garso įrašą galite perklausyti čia (įspėjame dėl necenzūrinės leksikos).