„Numatoma sukurti gynybos ministrų tarybą, kuri rinktųsi mažiausiai kartą per metus ir prižiūrėtų tuos mūsų gynybinius klausimus“, – trečiadienį Žinių radijui sakė patarėjas, komentuodamas numatomą Dalios Grybauskaitės vizitą į Lenkiją.

Pasak N. Aleksiejūno, pagrindinis šio vizito akcentas bus gynybos ir saugumo klausimai. Lietuvos ir Lenkijos prezidentai planuoja paskelbti bendrą deklaraciją saugumo klausimais.

„Taip pat bus pasirašyti du susitarimai tarp krašto apsaugos ministrų. Vienas susijęs su keitimusi informacija dėl oro stebėjimo radarų, kitas – apie tam tikrų Lietuvos ir Lenkijos brigadų afiliaciją, tokio kaip ir susigiminiavimo NATO viduje“, – teigė patarėjas.

Anot jo, tai leis dar glaudžiau bendradarbiauti abiejų šalių brigadoms siekiant apginti vadinamąjį Suvalkų koridorių.

Suvalkų koridoriumi vadinamas maždaug 100 kilometrų pločio Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruožas, jis iš Vakarų ribojasi su Rusijos Karaliaučiaus kraštu, o iš Rytų – su Baltarusija.

„Vizitas pakels mūsų bendradarbiavimą su Lenkija į tam tikrą kitą lygį, ir manau, kad tai puikiai iliustruoja tuos bendradarbiavimo metus, kurie atvedė iki tokių sprendimų“, – tvirtino N. Aleksiejūnas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį ir penktadienį su valstybiniu vizitu lankysis Lenkijoje. Numatyti jos susitikimai su aukščiausiais kaimyninės šalies vadovais: prezidentu Andrzejumi Duda, Seimo pirmininku Mareku Kuchcinskiu, Senato pirmininku Stanislawu Karczewskiu, premjeru Mateuszu Morawieckiu.

D. Grybauskaitė taip pat vyks į Liubliną, kur kartu su Lenkijos ir Ukrainos vadovais aplankys ten įsikūrusį bendros trijų valstybių LDK didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio karinės brigados LITPOLUKRBRIG štabą, paminės Liublino unijos 450 metų pasirašymo metines.