Slaptai užfiksuotame vaizdo įraše matoma, kaip tarnybinę aprangą vilkintis žmogus vandeniu traukia valą, neilgai trukus brakonierius jau traukė savo laimikį iš vandens. Šalia stovėję žmonės stebėjo brakonieriaus žvejybą.

Kauno hidroelektrinės teritorijoje ir 500 m atstumu nuo Kauno HE draudžiama žūklė visais mėgėjiškos žūklės įrankiais ir būdais ištisus metus. Žvejyba draudžiama, kadangi toje vietoje yra masinio žuvų susikaupimo vieta.

Skirta bauda bei paskaičiuota žala aplinkai

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (Kauno RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas DELFI teigė, kad toks atvejis yra gana retas, paskutinis panašus pažeidimas buvo nustatytas prieš penkerius metus.

„Yra nustatyti pažeidėjai, yra paskirtos baudos ir iš jų bus išskaičiuota žala aplinkai už sugautą žuvį. Buvo paimti vaizdo įrašai iš hidroelektrinės apsaugos darbuotojų kamerų ir taip išaiškinti pažeidėjai. Tą įrašą mes gavome praeitą mėnesį ir su juo dirbome.

Bauda yra nuo 115 iki 289 eurų pagal tą straipsnį. Vėliau yra nagrinėjama, kokią baudą skirti. O dėl žalos, tai ten buvo karšiai ir salačiai. Žala už karšį siekia apie 90 eurų, o už salatį apie 158 eurai už vienetą. Iš įrašų figūruoja vienas karšis, du salačiai ir keturi žmonės“, - kalbėjo T. Barkauskas.

Aplinkosaugininkas prisiminė, kad identišką atvejį, kai HE darbuotojas žvejojo elektrinės teritorijoje, pareigūnai užfiksavo prieš penkerius metus.

„Yra buvęs dar vienas atvejis prieš kokius penkerius metus, kai darbuotoją buvome išaiškinę, bet toks atvejis nėra dažnas. Prieš penkerius metus buvo nubaustas žmogus ir po to buvo ramu, dabar atsirado, matyt, naujų darbuotojų ir pabandė pažvejoti. Dalis tų pažeidėjų net ne HE darbuotojai, o tiesiog viduj vykdę darbus elektrikai ar kažkokie rangovai“, - sako pašnekovas.

Įvertins darbuotoją

Įmonės „Lietuvos energijos gamyba“ atstovas Valentas Neviera DELFI teigė, kad įmonė įvertins savo darbuotoją.

„Lietuvos energijos gamyba“ (LEG) šį incidentą vertina griežtai neigiamai ir aktyviai įsitraukė, kad jis būtų išaiškintas bei deda visas pastangas, jog ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

Kauno RAAD nusprendus atlikti patikrinimą LEG operatyviai įsileido inspektorius į saugomą teritoriją ir pateikė visą prašomą vaizdo stebėjimo kameromis nufilmuotą medžiagą. Peržiūrėjus medžiagą ir nustačius pažeidimo faktus LEG padėjo identifikuoti užfiksuotus asmenis, kurie žvejojo neleistinoje vietoje. Tarp identifikuotų asmenų yra bendrovės darbuotojas ir elektrinės teritorijoje darbus atliekančių rangovų darbuotojai. Atkreipiame dėmesį, kad incidentai vyko ne darbo metu, per pietų pertrauką“, - komentavo V. Neviera.

Pasak įmonės atstovo, darbuotojo elgesys bus įvertintas ir pačios įmonės: „LEG pagal galiojančias vidaus tvarkas įvertins darbuotojo elgesį kaip darbo drausmės pažeidimą. Taip pat bendrovė apie šį faktą informavo rangovą, kurio darbuotojai taip pat užfiksuoti. Baudas už žvejybos taisyklių pažeidimus pažeidimą padariusiems asmenims skiria aplinkos apsaugos tarnybos.

LEG imasi ir prevencinių veiksmų, kad tokie pažeidimai nepasikartotų: bus skiriama daugiau dėmesio į elektrinę komandiruojamo personalo instruktavimui šiuo klausimu, elektrinę saugančios tarnybos darbuotojams pabrėžta būtinybė nedelsiant informuoti įmonės vadovybę apie pastebėtus panašius atvejus. Tuo pačiu LEG pasiūlė sudaryti sąlygas, kad gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai į griežtai saugomą elektrinės teritoriją bet kuriuo metu galėtų patekti paprasčiau.“