"Prezidentė tikisi, kad ministerija ir visa Vyriausybė imsis reformų, kurios užtikrintų, kad situacija Lietuvoje keistųsi iš esmės, ir vienas pirmųjų žingsnių - tokių įstaigų licencijavimas. Bet kartu reikia suprasti, kad tai nebus kažkoks stebuklingas triukas, stebuklas, ir iš karto problemą išspręs. Čia yra mūsų visuomenės problemos", - antradienio rytą interviu "Žinių radijui" sakė D. Grybauskaitės patarėjas.

Anot jo, reikia kelti klausimą, kodėl apskritai tiek daug vaikų Lietuvoje turi augti globos namuose. Tai, pasak N. Udrėno, rodo visuomenės abejingumą.

"Kodėl Lietuvoje dabar daugiau nei keturiems tūkstančiams vaikų neatsiranda vietos jų tėvų, senelių ar kitų giminaičių namuose? Juk šitie visi vaikai turi tam tikrus artimuosius, tačiau jie jų yra atstumti, ir tada valstybė turi prisiimti jų globą. Būtent dėl tokio mūsų pačių visuomenės abejingumo globos namai mūsų visuomenėje šiandien tapo neišvengiama būtinybe. Tai yra tam tikras mūsų visuomenės atspindys", - sakė Prezidentės patarėjas.

Būtent visuomenės abejingumą Prezidentės patarėjas įvardino kaip vieną priežasčių, kodėl vaikų teisių apsaugos ir globos sistemoje yra tiek daug problemų.

"Būtina visų bendrų pastangų koordinacija ir sutelkimas - tiek valstybės, tiek nevalstybinių organizacijų, - kad šitos problemos būtų sprendžiamos", - pažymėjo N. Udrėnas.

ELTA primena, kad diskusijos dėl globos namų Lietuvoje kilo po to, kai į Kauno klinikas iš Ventos socialinės globos namų vasario 18 d. buvo atvežta kritinės būklės septynmetė, svėrusi vos 5 kilogramus. Medikai įtarė, kad globos namuose mergaitė buvo marinta badu.

Globos namų darbuotojai sakė, kad mažametė nevalgo, todėl jai reikia įstatyti vamzdelius, per kuriuos būtų galima maitinti.

Anot Kauno klinikų Vaikų chirurgijos ir urologijos skyriaus vadovo Artūro Kildos, į ligoninę atvežta mergaitė gulėjo negalėdama pajudėti, vėmė, oda buvo išberta, atsiradusios pragulos.

Po savaitės ligoninėje mergaitė valgė normaliai, bendravo, reagavo į aplinką.

Ventos socialinių globos namų direktorė Gražina Banienė kaltinimus mergaitės nepriežiūra neigė ir tikino, kad globos namuose daryta viskas, jog padėtų psichikos sutrikimų turinčiai mažylei. Buvo kreiptasi į Šiaulių ligoninę, Šiaulių Moters ir vaiko šeimos kliniką, kurioje mergaitė gydyta šešias dienas. Vėliau nuspręsta kreiptis į Kauno klinikų medikus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl iš Ventos socialinės globos namų medikams atvežtos mergaitės praėjusį pirmadienį pradėjo tyrimą.

Situacijai ir tikrosioms priežastims išsiaiškinti pavesta nedelsiant atlikti Ventos globos namų veiklos auditą. Taip pat Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kreipsis į Sveikatos apsaugos ministeriją, kad būtų pradėtas Šiaulių ligoninės veiklos medicininis auditas.

Prezidentė praėjusį antradienį kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę dėl Akmenės rajono Ventos socialinės globos namuose nualintos mergaitės.

Valstybės vadovė pareikalavo atlikti išsamų tyrimą dėl šio skandalingo atvejo ir spręsti dėl vadovų ir aplaidžiai dirbusių asmenų atsakomybės.