Po pietų paaiškėjo, kad advokato paslaugų atsisakė ir kaltinamoji „darbiečių“ finansininkė Marina Liutkevičienė.

„Vienas mano klientas aktyviai veikia prieš kitą klientą, kurį ginu – kadangi turiu sutartį tiek su vienu, tiek su kitu, esant akivaizdžiam konfliktui, turiu laikytis Advokatūros įstatymo, ir nusprendžiau neatstovauti nė vienam“, – teigė V. Bužinskas.

Paprašytas patikslinti savo teiginius, V. Bužinskas aiškino, kad tai – viena iš žiniasklaidos priemonių, kuri aktyviai ruošia medžiagas apie DP. „Jos požiūris yra visai kitoks nei DP vertinimas“, – teigė advokatas.

V. Bužinskas yra sudaręs sutartį su televizijos prodiuserio Kristupo Krivicko bendrove „TV PRO media“. Šios bendrovės atstovai taip pat stebi teismo procesą.

Teismas šį prašymą patenkino ir vietoj V. Bužinsko byloje DP gins advokatas Vladimiras Buslovičius. Dėl to byla nestringa.

Teismo procese dalyvauja ir valstybės paskirti advokatai – jie anksčiau skundėsi, kad už kaltinamųjų atstovavimą negauna nė cento.

Prie DP bylos nagrinėjimo teismas grįžo po pertraukos – teisėjai negalėjo jos nagrinėti, kol nebuvo gautas Seimo sutikimas leisti baudžiamojon atsakomybėn patraukti parlamentarus Viktorą Uspaskichą, Vitaliją Vonžutaitę ir Vytautą Gapšį. Finansininkės M. Liutkevičienės ir DP patraukimui atsakomybėn toks sutikimas nėra reikalingas.

DP bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija nusprendė toliau garsinti ikiteisminio tyrimo metu surinktus įrodymus - anksčiau teismas yra pagarsinęs 30 bylos tomų (2,6 tūkst. puslapių).

Atnaujinta 10.07: Ikiteisminio tyrimo metu surinktų įrodymų skelbimas teisme vyksta be nesklandumų – per maždaug 40 min. teisėjai perskaitė jau 15 tomų (viename tome – 160 psl.).

Pasikeisdami teisėjai Daiva Kazlauskienė, Daiva Pranytė-Zalieckienė ir Arūnas Kisielius perskaito tik tomuose esančių dokumentų pavadinimus – kaltinamieji kol kas nepageidauja, kad visi įrodymai būtų skelbiami nuo pradžios iki pabaigos.

Atnaujinta 10.36: V. Gapšio advokatas Saulius Juzukonis paprašė pagarsinti auditorių išvadas – iš jų tapo aiškino, kad DP buhalteriją tikrinę auditoriai neturėjo jokių priekaištų 2006 m.

58-ame tome taip pat teismas pagarsino duomenis apie DP skirtas valstybės dotacijas.

Atnaujinta 10.52: V. Gapšio advokatas S. Juzukonis teismo taip pat paprašė pagarsinti generalinio prokuroro dar 2006 m. rugpjūčio 30 d. Valstybės saugumo departamentui (VSD) adresuotą raštą. Šiame dokumente prokuroras nurodo apie atliekamą ikiteisminį tyrimą bei tvirtina, kad vykstant DP turui per Lietuvą buvo patirtos išlaidos, kurios padengtos iš DP oficialioje apskaitoje neapskaitytų lėšų.

Prokuratūra VSD prašė pateikti turimą informaciją apie DP turą, įvykusius partijos atstovų susitikimus bei vietą, kur jie vyko, taip pat visus duomenis apie renginius ir su jais susijusį finansavimą.

Ką atsakė VSD, teismas nepagarsino.

Pagarsinęs 62 tomus teismas padarė pertrauką iki 12 val.

Atnaujinta 11.22: Valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams sakė, kad posėdžiai DP byloje yra suplanuoti iki gegužės pradžios.

„Procese turime baigti įrodymų tyrimą, baigti garsinti bylos rašytinius dokumentus, po to bus svarstomi proceso dalyvių prašymai – priklausys, kiek jų bus, kiek jie bus pagrįsti, kiek teismas juos tenkins“, – teigė prokuroras.

V. Uspaskichas mano, kad DP bylos procesas teisme užtruks neilgai.

„Prašymų nėra – jeigu jūs matote, kad DP pakeitė net savo atstovą ir tai bylos neužvilkino, kitas dalykas, elementarūs prašymai galbūt reikalingi pačiam procesui, ko gero, patiems teisėjams, todėl kad yra gana pripainiota...“, – sakė jis, pažymėjęs, jog norėtų, kad byla kuo greičiau baigtųsi.

„Jau nusibodo, kiek galima“, – tvirtino DP vedlys.

Tuo metu teisiamas „darbietis“ V. Gapšys, paklaustas, kodėl su advokatu prašo pagarsinti kai kuriuos bylos dokumentus, tvirtino, jog dėl dominančių įrodymų vėliau turės papildomų klausimų arba norės apie tai pasisakyti baigiamosiose kalbose.

„Jeigu mes prašome pagarsinti kai kurią bylos medžiagą, mes turime tokią galimybę, vadinasi, turime tam tikrų klausimų, – sakė Seimo narys. – Pavyzdžiui, šiandien paprašėme pagarsinti vieną dokumentą, susijusį su VSD, nes Seime ilgą laiką buvo teigiama, kad tai buvo tik epizodinis VSD medžiagos perdavimas. Dabar matome, kad VSD buvo įtrauktas aktyviai, rinko medžiagą apie DP turą. Aš norėčiau sužinoti, kur VSD yra įrašyta, kad jie renka medžiagą apie politinės partijos susitikimus su visuomene. Dėl to mums kyla tam tikrų klausimų“.

V. Gapšys negalėjo prognozuoti, kiek dar užtruks DP bylos nagrinėjimas. „Mano prašymų nebus daug – jie bus pakankamai konkretūs, kadangi yra labai siaura sritis, kur man pateikti kaltinimai, tai jie ir bus susiję su ta sritimi, nemanau, kad byla dėl to labai išsiplėstų“, – sakė jis.

Atnaujinta 12.14: Po pietų pertraukos sugrįžęs teismas pranešė, kad advokato paslaugų atsisakė kaltinamoji DP finansininkė M. Liutkevičienė.

Kaip sakė teisėja D.Pranytė-Zalieckienė, per pietų pertrauką teismui buvo pateiktas advokatės Redos Kurlavičienės pareiškimas, kad ji daugiau negali ginti M. Liutkevičienės, nes su ja nuo ketvirtadienio nutraukta sutartis. Tiesa, iki pietų R.Kurlavičienė teismo posėdyje dalyvavo.

Kadangi M. Liutkevičienės interesams atstovauja ir valstybės paskirta advokatė, kaltinamoji sutiko, jog toliau būtų tęsiamas bylos nagrinėjimas. Finansininkė teigė, kad vėliau sudarys sutartį su kitu advokatu dėl jos atstovavimo.

Neatsiradus daugiau kliūčių, teismas toliau nusprendė garsinti byloje surinktus dokumentus – ant teisėjų stalo atsirado net 50 tomų, todėl bylos nagrinėjimas turėtų tęstis visą dieną.

Atnaujinta 12.35: Teismas paviešino duomenis apie šiuo metu jau nebeleidžiamą savaitraštį „Laikas“, kuriame DP ir jos nariai publikuodavo įvairius straipsnius. Paaiškėjo, kad dalis laikraščio tekstų net nebuvo pažymėti kaip partijos reklama, be to, daugelyje publikacijų buvo skelbiama informacija apie DP oponentus – dominavo akivaizdus neigiamas pobūdis ar kontekstas.

Teismas pagarsino, kad šios bendrovės akcininke buvo Vitalija Surgautienė, dirbusi DP frakcijos sekretoriato referente. Anksčiau akcijos priklausė kitiems asmenims.

Atnaujinta 13.36: Teismas paskelbė, kad laikraštį „Laikas“ leidusios bendrovės „Agomina“ buhaltere dirbo pareigūnams DP finansines machinacijas padėjusi atskleisti buhalterė Nijolė Steponavičiūtė.

Teismas vos keturis bylos tomus skaito jau beveik dvi valandas, nes kaltinamųjų advokatus domina su laikraščio leidyba, platinimu ir finansais susiję klausimai.

Atnaujinta 14.00: Teismas pradėjo garsinti specialisto išvadą, kurioje apžvelgiama ūkinė-finansinė veikla nuo 2004 iki 2006 m. DP – advokatai panoro išgirsti ir prieduose esančią informaciją. „Aš noriu išgirsti, kokiu pagrindu ši išvada padaryta“, – sakė V. Uspaskichas.

Bylos duomenimis, 2004 m. DP deklaravo 6 mln. 907 tūkst. Lt pajamų ir 5 mln. Lt išlaidų; 2005 m. – 1 mln. 957 tūkst. Lt pajamų ir 1 mln. 628 tūkst. išlaidų. 2006 m. – 1 mln. 911 mln. pajamų ir 2 mln. 58 tūkst. Lt išlaidų.

Specialisto išvadoje teigiama, kad šiuo laikotarpiu DP buhalterijoje buvo neapskaityta 24 mln. 881 tūkst. Lt pajamų ir 23 mln. 429 tūkst. išlaidų.

Atnaujinta 14.06: Taip pat paskelbta, kad per trejus metus DP iš įvairių rėmėjų gavo daugiau kaip 3 mln. Lt neapskaitytų pajamų – rėmėjai buvo įvardyti tik vardais arba inicialais. Nustatyta, kad viename N. Steponavičiūtės laiške „Vitalijai“ teigiama, kad iš šaltinio „V.U.“ ji yra gavusi 480 tūkst. Lt, o kitą kartą – 340 tūkst. JAV dolerių.

Atnaujinta 14.49: Specialisto išvadoje teigiama, kad partija 2005 m. gavo daugiau kaip 8 mln. Lt neoficialių pajamų ir turėjo daugiau kaip 7 mln. Lt neoficialių išlaidų.

Partija 2006 m. gegužės mėnesį, įtariama, gavo 1 mln. 911 tūkst. Lt neapskaitytų pajamų ir turėjo 1 ml. 628 tūkst. Lt išlaidų.

Šiuos duomenis specialistui pavyko nustatyti iš N. Steponavičiūtės vestos „juodosios buhalterijos“ – kasos knygos.

Atnaujinta 15.02: Teismas paviešino, kad DP nuo 2004 m. sausio iki 2006 m. gruodžio buvo priimti dirbti 168, 100 – atleisti, o 2006 m. pabaigoje dirbo 68 darbuotojai. DP, kaip pagrindinę darbovietę, nurodė 48 darbuotojai.

Dauguma darbuotojų gavo minimalų atlyginimą, tik keletas darbuotojų gaudavo nuo tūkstančio iki trijų tūkstančių atlyginimą.

Atnaujinta 15.10: Specialisto išvadoje taip pat teigiama, kad per DP organizuojamus susitikimus su gyventojais įvairiems dainininkams buvo sumokėta daugiau kaip 100 tūkst. Lt. Dalis muzikantų pripažįsta, kad pasirašė už pinigų gavimą.

Iš viso per 2006 m. partija išmokėjo beveik 4 mln. Lt vadinamųjų juodųjų pinigų.

Atnaujinta 15.24: Teismas paskelbė, kad išvadoje nurodyta, jog iš darbo užmokesčiui išmokėtų lėšų DP 2004-2006 m. nedeklaravo atlyginimams sumokėtų 9 mln. Lt, iš kurių turėtų būti sumokėti beveik 3 mln. Lt mokesčių.

Atnaujinta 16.07: Kaip pažymima Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) specialisto išvadoje, DP sistemingai vedė dvigubą apskaitą, parodė ne visas pajamas – 2005 m. dokumentuose neužfiksuotos pajamos už 12 mln. 912 tūkst., 2005 m. – 7 mln. 615 tūkst., o 2006 m. – 4 mln. 357 tūkst. Lt. Be to, atitinkamai nebuvo užfiksuotos 12 mln. 831 tūkst., 6 mln. 908 tūkst. ir 3 mln. 689 tūkst. Lt išlaidos.

Atnaujinta 16.14: Teismui baigus garsinti specialisto išvadą, V. Uspakicho advokatas Vytautas Sviderskis paprašė daryti pertrauką.

„Proceso dalyviai pavargę, jeigu mes siekiame tik formaliai atbūgninti viską pagarsinę... Jeigu mes siekiame objektyvaus proceso, žmonės jau nesugeba priimti informacijos, dirbame visą dieną, todėl prašau daryti pertrauką“, – sakė V. Sviderskis.

Teisėjų kolegija sutiko su advokatu ir nusprendė baigti skaityti 66 tome esančius duomenis, susijusius su FNTT specialisto išvadomis.

Atnaujinta 16.25: Teismas paskelbė, kad DP būstinėms internetą parūpindavo telekomunikacijų bendrovė „Teo“ – su ja sutartis buvo sudaręs „darbietis“ V. Gapšys. Nustatyta, kad nuo 2003 m. gruodžio iki 2006 m. liepos už telekomunikacijų paslaugas buvo sumokėta 40 tūkst. 671 Lt. Už juos sumokėdavo V. Gapšys, o mokėjimus pasirašydavo iždininkė N. Steponavičiūtė.

Ikiteisminio tyrimo metu iždininkė prisipažino, kad imituodavo V. Gapšio parašą, kai pildydavo dokumentus dėl pinigų priėmimo už „Teo“ suteiktas paslaugas. Už jas sumokėtos sumos nebuvo apskaitytos ir deklaruotos.

Atnaujinta 16.38: Paaiškėjo, kad 2004-2006 m. DP kurui išleido 1 628 tūkst. Lt išlaidų kurui. Jos taip pat nebuvo įrašytos į partijos buhalterinę apskaitą.

Taip pat nustatyta, kad savaitraštį „Laikas“ leidusiai bendrovei „Agomina“ DP pervedė beveik 16 tūkst. Lt už reklaminės medžiagos spausdinimą, dar beveik 55 tūkst. Lt buvo sumokėti. Sutartis su savaitraščiu pasirašė V. Gapšys.

Be to, DP atstovas Kęstutis Daukšys buvo užsakęs laikraščio priedo „Darbo partijos žinios“ išleidimą, už tai buvo sumokėta beveik 78 tūkst. Lt. Šios sumos buvo užfiksuotos oficialioje buhalterijoje.

Tiesa, specialisto išvadoje pažymima, kad laikraščio redakcijai iš viso buvo sumokėti 2 mln. 881 tūkst. Lt.

Atnaujinta 16.43: Dosniai DP atsilygino ir įvairiems laikraščiams – 2004-2006 m. buvo užsakyta laikraščių už beveik 30 tūkst. Lt. Šios sumos yra užfiksuotos oficialioje buhalterijoje.

Tiesa, iš „juodosios buhalterijos“ buvo užsakytas laikraštis „Respublika“ – už tai leidiniui sumokėta apie milijoną litų.

Pagarsinęs šiuos duomenis teismas padarė pertrauką – DP finansinių machinacijų bylos nagrinėjimas bus tęsiamas penktadienį, teisėjai toliau garsins ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis.