Seimui ne kartą atmetus siūlymus, leidžiančius įteisinti balsavimą internetu, žlugdomos daugelio užsienio lietuvių viltys aktyviau dalyvauti tėvynės politiniame gyvenime.

„Įvertinus Rusijos specifiką, kai yra penkios laiko juostos šalyje, netgi nėra galimybės balsuoti tokiose platybėse tiesiogiai, lietuviai mano, kad žymiai geriau būtų atstovaujamas ir jų balsas, jeigu būtų galimybė tai padaryti elektroniniu būdu”, – tikina Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge Dainius Numgaudis.

Sibire gyvenantys lietuviai prisimena tuos laikus, kai balsavimas būdavo organizuojamas vietoje. Esą tada jie balsuodavę aktyviau.

„Jau balsavimas baigėsi Lietuvoje, tik tada ateina paštas į Krasnojarską, mes nepatenkinti, nes anksčiau ambasada organizuodavo ir atvykdavo į Krasnojarską atstovas, ir mes ten balsuodavome”, – teigia Krasnojarsko lietuvių bendruomenės pirmininkas Antanas Rasiulis.

Pasak Rusijos lietuvių jaunimo organizacijos atstovės, daugelis jaunimo nuolat naršo internete, o balsuoti ambasadoje retas kuris išsiruošia.

„Balsavimas būtų labai geras žingsnis, kad pritrauktume kuo daugiau lietuvių jaunimo, kuris galėtų ir norėtų garsiai, ryškiai pareikšti apie save, tokiu būdu ir mes galėtume bent jau statistiką pagerinti ir pademostruoti, kad esame aktyvūs”, – sako Rusijos lietuvių jaunimo organizacijos pirmininkė Marina Bespamiatnova.

Pasak pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkės, jeigu rinkimuose balsuotų daugiau lietuvių, ne 13 tūkst. kaip įprastai, o 25–30 tūkst., jie galėtų turėti savo apygardą.

„Mes turėtume teisę, pagal Konstituciją, turėti savo apygardą ir savo atstovą Seime, jeigu būtų dvigubai, tai turėtume du atstovus Seime, kuo daugau, tuo geriau, tai pasaulio lietuvių bendruomenės didžiausia akcija šiais metais – registruokis ir balsuok 2016”, – planais dalinasi Pasaulio lietuvių bendruomenių valdybos pirmininkė Dalia Henke.

Norintys balsuoti paštu nuo gegužės pradžios iki rugsėjo vidurio gali registruotis Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto puslapyje.

„Reikia registruotis Vyriausiosios rinkimų komisijos sistemoje, užpildyti anketas bei duomenis ir tada jie turės galimybę gauti balsavimo dokumentus paštu”, – aiškina Lietuvos ambasados Rusijoje trečioji sekretorė Dovilė Suraučienė.

Rusijos lietuviai Vyriausiosios rinkimų komisijos prašys anksčiau pradėti registravimą ir anksčiau išsiųsti balsavimo dokumentus.