Neoficialiais duomenimis, šis klausimas trečiadienį buvo svarstytas bendrame valstiečių ir socialdemokratų frakcijų posėdyje.

Ekonomikos komitetas šiuo atveju yra pagrindinis, o jo pirmininkas V. Sinkevičius netgi buvo neva įsipareigojęs registruoti pataisas, kad vidaus sandoriai būtų leidžiami ir valstybės valdomoms įmonėms. Pataisų jis neužregistravo ir netgi pasiūlė komitetui pritarti veto. Remiantis politikų pasakojimu, tai sukėlė socialdemokratų nuostabą.

Su prašymu vetuoti šias įstatymų pataisas į prezidentę kreipėsi grupė Seimo narių, Laisvosios rinkos institutas, Komunalininkų ir atliekų tvarkytojų, Projektavimų įmonių asociacijos.

Vidaus sandoriai yra laikomi korupcijos židiniu, bent jau taip teigia prezidentė.

Tą puikiai žino ir patys valstiečiai, todėl, kaip teigiama, kad Povilas Urbšys pasiūlė geriau padaryti pauzę ir vidaus sandorius valstybės valdomose įmonėse įteisinti vėliau.

P. Urbšys vadovauja Valstybės ir savivaldybių komitetui, šis komitetas nutarė veto atmesti.

Kaip pasakoja politikai, pats V. Sinkevičius bendrame frakcijų posėdyje trečiadienį nedalyvavo, todėl pasiaiškinti negalėjo, o besipiktinančių juo netrūko.

Pats Ekonomikos komiteto pirmininkas V. Sinkevičius DELFI sakė, jog ne paslaptis, kad prezidentės veto greičiausiai bus atmestas, bet jis pats ir Ekonomikos komitetas nuolat buvo prieš vidaus sandorius. Jis taip pat sako niekada neketinęs registruoti jokių pataisų dėl vidaus sandorių valstybės įmonėms.

„Mane įpainioti į tai yra gana keista, nes mano vadovaujamas komitetas tris kartus balsavo prieš vidaus sandorius", - teigia V. Sinkevičius.

Politikas taip pat pažymi, kad skirtingos nuostatos dėl vidaus sandorių savivaldybėms ir jų valdomoms įmonėms bei valstybės valdomoms įmonėms gali prieštarauti Konstitucijai. Į tai dėmesį atkreipė Seimo Teisės departamentas.

V. Sinkevičius pripažįsta, kad vieningos nuomonės dėl vidaus sandorių Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje nėra, bet esą panaši situacija vyrauja ir kitose Seimo frakcijose.

Trečiadienio posėdyje valstiečiai ir socialdemokratai taip pat aptarė Valstybės tarnybos įstatymą, bet jam pastabų turi socialdemokratai, kurie nepritaria priemokų ir priedų didinimui. Jų nuomone, geriau valstybės tarnautojų užmokestį didinti per pareiginį atlyginimą, o ne priedais.

Neoficialiais duomenimis, valdančioji koalicija trečiadienį taip pat apsižodžiavo, kad partneriai nepalaiko vieni kitų iniciatyvų. Priekaištų valstiečiams išsakė Rasa Budbergytė.

Bet kaip sako politikai, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis numojo į tai ranka, esą valstiečiai dar tik mokosi dirbti Seime ir kai ko nors nesupranta, geriau balsuodami susilaiko.

Bendro sutarimo, regis, valstiečiai su socdemais nerado ir dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) bei Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) depolitizavimo. Neoficialiais duomenimis, socialdemokratai sulaukė valstiečių pastabų, kad balsuoja su opozicija, o socdemai atkirto, kad su jais niekas nesitaria.