Kandidate į šias pareigas siūloma Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė. Tam pritarė socialdemokratų prezidiumas.

„Šitą sprendimą lėmė tai, kad mūsų bičiulė R. Šalaševičiūtė yra gana principinga, reikli ir tikrai gina savo poziciją labai stipriai. Mes įsitikinome tuo, kai ji užėmė ankstesnes pareigas ir kai buvo išsakomi įvairiausi kaltinimai jos adresu. Puikiai atsimename šitą istoriją. Matėsi, kad ji laikėsi savo nuomonės ir savo pozicijos, o jos išsakyta pozicija buvo teisinga, nors tikrai buvo nepagrįstai daug kartų apkaltinta tam tikrų piliečių. Todėl manau, kad ji galės ir toliau įgyvendinti sveikatos apsaugos ministro V. Andriukaičio pradėtą sveikatos reformą, nes tik stiprūs žmonės sveikatos apsaugos sistemoje gali ją įgyvendinti. Aš ir anksčiau buvau pasakęs, kad ministro noriu ne iš medikų tarpo", - po posėdžio sakė premjeras.

Kaip žinoma, prieš tapdama Seimo nare R. Šalaševičiūtė ėjo Vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigas, bet nebeturėjo galimybių toliau dirbti šio darbo, mat Lietuvoje kilus vadinamajam pedofilijos skandalui ji buvo kaltinama, kad nepalaikė Kedžių pusės, ir prarado pasitikėjimą Seime.

R. Šalaševičiūtė žurnalistams kalbėjo, kad nors ji ir nėra sveikatos apsaugos srities specialistė, bet turi žinių vaiko teisių apsaugos srityje. Pagal išsilavinimą R. Šalaševičiūtė yra teisininkė.

„Aišku, ką žinau, yra lašas jūroje. Bet apskritai aš esu geras vykdytojas. Kadangi buvo išreikšta partijos bičiulių valia ir balsavimas lėmė, jog man reikia apsispręsti, manau, kad tai naujas išūkis, bet ne pirmas. Pradėdavau nuo nulio, bet sugebėdavau dirbti tuos darbus, kurie būdavo pavedami. Manau, vasaros laikotarpiu bus galimybė susipažinti su pavaldžiomis institucijomis, ministerijos padaliniais, jų atliekamu darbu, problemomis ir tikiuosi, kad ministras V. Andriukaitis tikrai man padės suvokti šio darbo subtilybes", - sakė parlamentarė.

Iš pradžių partijos Sveikatos apsaugos komitetas pasiūlė tris kandidatūras prioriteto tvarka.

Pirmas kandidatas buvo Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas. Jeigu jis nesutiktų imtis šių pareigų, antruoju kandidatu turėjo tapti sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas, trečiuoju – irgi viceministras Erikas Mačiūnas.

A. Sysas prezidiumo posėdyje aiškiai pasakė nesutinkantis tapti sveikatos apsaugos ministru. Politikas sakė neišmanantis sveikatos apsaugos srities ir neturintis jokio noro gyvenimo aprašyme parašyti, jog buvo ministras. Socialdemokratas aiškino, kad ministro pareigų imtųsi, jeigu būtų pasiūlyta kita sritis, kurioje jis jaustųsi kaip žuvis vandenyje.

Socialdemokratai taip pat svarstė, kad šioms pareigoms reiktų ne vykdytojo, bet tikro politiko.

R. Šalaševičiūtės pavardė nuskambėjo per patį prezidiumo posėdį, ją į šias pareigas pasiūlė Seimo narys Artūras Skardžius. 

Pati R. Šalaševičiūtė sakė, kad jai tai būtų visiškai nauja sritis, bet tokios galimybės neatmetė.

Partijos Sveikatos apsaugos komitetas taip pat prašė premjero, kad jeigu prezidentė Dalia Grybauskaitė nesutiktų patvirtinti nė vieno šio kandidato ministru, tuomet būtų palikta tuščia vieta ir derybos būtų tęsiamos. Kai kurie politikai irgi svarstė, kad nieko tokio nenutiks, jeigu kurį laiką sveikatos apsaugos ministro pareigas eis kitas ministras.

Prieš pat posėdį pasklido neoficialių žinių, kad neva R. Šalaševičiūtės pavardė būtų tinkama prezidentei D. Grybauskaitei.

Kiek anksčiau buvo svarstoma galimybė į sveikatos apsaugos ministro vietą skirti dabartinį krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką, o vadovauti Krašto apsaugos ministerijai pavesti Seimo vicepirmininkui Gediminui Kirkilui. Tačiau šios rotacijos buvo atsisakyta, nes J. Olekas nepanoro keisti pozicijų, o G. Kirkilas nebesutiko užimti ministro pareigų.

DELFI primena, kad sveikatos apsaugos ministro postas atsilaisvino kai valdantieji nusprendė dabartinį ministrą V. Andriukaitį deleguoti į Europos Komisiją. Iš pradžių ministras norėjo tęsti darbus iki rudens, tačiau tam pasipriešino premjeras Algirdas Butkevičius, kurio nuomone, naujas ministras turi pradėti dirbti po Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo.