Sostinės savivaldybė vis dėlto nutarė vykdyti teismo sprendimą, kuriuo įpareigota buvusį kontrolierių grąžinti į darbą. Sprendimas įvykdytas, bet toli gražu ne taip, kaip to tikėjosi Š. Skučas.

Vos pradėjęs dirbti kaltinamas pravaikštomis

Į darbą grąžintas savivaldybės kontrolierius teigė pradėjęs dirbti sausio 4 d., trečiadienį, ir iškart sulaukęs žinios, jog vykdomas tyrimas dėl tarnybinio nusižengimo – mat jis darbe nebuvo sausio 2 ir 3 dienomis. Tai rodo paties Š. Skučo DELFI pateikti dokumentai.

„Pranešame, kad yra duomenų, jog esate padaręs tarnybinį nusižengimą. (...) Jūs 2012 m. sausio 2 ir 3 dienomis turėjote eiti Vilniaus miesto savivaldybės kontrolieriaus pareigas ir darbo metu būti darbo vietoje. Remiantis 2012 m. sausio 3 d. aktais dėl Vilniaus miesto savivaldybės kontrolieriaus Šarūno Skučo nebuvimo darbe Nr. A121-136(3.4.54-PD3) ir Nr. A121-137(3.4.54-PD3), nustatyta, 2012 m. sausio 2 d. ir 2012 m. sausio 3 d. Jūsų darbo metu darbo vietoje nebuvo visą darbo dieną. Jūs taip pat nedalyvavote Vilniaus miesto savivaldybės mero 2012 m. sausio 2 d. surengtame rytiniame pasitarime“, - teigiama kontrolieriui adresuotame rašte, kurį pasirašo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ritas Vaiginas, vadovaujantis jau sudarytai komisijai „Vilniaus miesto savivaldybės kontrolieriaus Šarūno Skučo galimam tarnybiniam nusižengimui ištirti“.

Komisija į darbą grąžintam kontrolieriui laiko pasiaiškinti davė iki sausio 11 d.

Š. Skučas taip pat DELFI pateikė mero A. Zuoko pasirašytą potvarkį, kuriuo kontrolierius grąžinamas į darbą. Šių metų sausio 2 d. pasirašytame dokumente nurodoma, jog atsakingos institucijos turi būti informuotos apie „valstybinio socialinio draudimo ir teisinių tarnybos santykių su Š. Skuču tęstinumą nuo 2011 m. gruodžio 30 d.“.

Pravaikštos – vienas rimčiausių tarnybinių nusižengimų. Pagal Darbo kodekso 235 straipsnio 9 dalį, „neatvykimas į darbą be svarbių priežasčių visą darbo dieną“ laikomas šiurkščiu darbo pareigų pažeidimu. Už tokį pažeidimą darbuotojas gali būti atleidžiamas vienašališkai, be įspėjimo.

Grįžo į darbą, pats to nežinodamas

Š. Skučas DELFI teigė buvęs šokiruotas tokio savivaldybės elgesio. Jis tvirtino net nebuvęs informuotas esąs grąžinamas į darbą nuo gruodžio 30 d.

„Atkreiptinas dėmesys, kad mero potvarkis pasirašytas atgaline data, o būtent pasirašytas 2012 m. sausio 2 d., o kontrolieriaus gražinimo į darbą data potvarkyje nurodyta ankstesnė – 2011 m. gruodžio 30 d. Tačiau jau kitą dieną po mero potvarkio pasirašymo, net nežinodamas apie jo egzistavimą, pats kreipiausi į savivaldybę elektroniniu laišku dėl prašymo nekliudyti vykdyti teismo sprendimo, bei jau kitą dieną atvykau į darbą. Tai kokie dar gali būti įmanomai trumpesni grįžimo į darbą terminai, nei kad mano įvykdyti?“ - stebėjosi Š. Skučas.

Kontrolierius teigia į darbą grįžęs sausio 4 d., o pravaikštų istorijos, jo nuomone, kuriamos dirbtinai. Mat apie savivaldybės sprendimą vykdyti teismo nutartį jis tvirtina sužinojęs tik sausio 3 d. ir jau kitą dieną pasirodęs darbe.

R.Vaiginas: apsimesti durniumi yra lengviausia

Š. Skučo pravaikštas tiriančios komisijos vadovas R. Vaiginas DELFI teigė, esą savivaldybės kontrolierius iškraipo faktus, o miesto valdžia esą buvo labai geranoriška, pradėdama tyrimą dėl dviejų, o ne dėl trijų jo pravaikštų.

„Man labai keista, kad jis pats manipuliuoja ir jus klaidina. Kad jis nežinojo, kad yra grąžintas (į darbą – DELFI). Kaip jis gali sužinoti tik sausio 3 d., jei jis pats kreipėsi į teismą, jis pats arba jo advokatai teisme dalyvavo. Jeigu jis suinteresuotas sugrįžti į darbą, tai jis privalėjo žinoti, kada vyks teismo posėdis ir koks priimtas sprendimas. Tuo labiau, kad jis pats pareikalavo būti į darbą grąžintas skubos tvarka. Tą teismas ir padarė – skubos tvarka įpareigojo savivaldybę grąžinti Š. Skučą į darbą: gruodžio 27 d. žemesnės instancijos teismas jį sugrąžino, gruodžio 29 d. aukštesnės instancijos teismas patvirtino žemesnės instancijos teismo sprendimą. O gruodžio 30 d. jis privalėjo būti darbe. Bet mes dar tolerantiškai pažiūrėjome, kadangi mes tiktai gruodžio 30 d. gavome iš teismo pranešimą. Tai mes tos dienos (į pravaikštas – DELFI) neskaitėme“, - aiškino R. Vaiginas.

Paprašytas pakomentuoti kontrolieriaus nusiskundimus, esą savivaldybė jo neinformavo apie sprendimą sugrąžinti į buvusias pareigas, administracijos direktoriaus pavaduotojas tikino, jog informaciją sekti turėjo pats Š. Skučas.

„Palaukit. Tai kas jam turėjo informaciją siųsti? Ką, savivaldybė turi jį raginti? Atsiprašau, gerbiamas Šarūnai Skučai, jus grąžino į darbą – gal galėtumėte ateiti sausio antrąją? - ironizavo R. Vaiginas. - Jis pats padavė į teismą, jis pats sekė procesą. Ir apsimesti durniumi yra lengviausia. Atsiprašau už tokį išsireiškimą.“

Savivaldybės kontrolierius iš darbo atleistas 2011 m. birželio 28 d., Vilniaus tarybos sprendimu. Labiausiai Š. Skučas pagarsėjo 2010 m., kuomet slapta padarė pokalbio su tuomečiu meru V. Navicku įrašą, kuris nutekėjo žiniasklaidai.

Garso įrašas, kuriame konservatorius meras „auklėja“ taip pat konservatorių partijai tuomet priklausiusį savivaldybės kontrolierių atsirūgo abiem skandalo herojams. Partija iš pradžių susprendavo V. Navicko narystę, o Š. Skučą iš savo gretų pašalino. Vėliau konservatorių Priežiūros komitetas persigalvojo ir sukeitė bausmes vietomis – Š. Skučas suspenduotas, o V. Navickas pašalintas.

Tokia nuobauda kontrolieriui nepatiko: jis išstojo iš konservatorių partijos ir prisijungė prie Liberalų sąjūdžio.

V. Navickui skandalas kainavo ne tik vietą partijoje, bet ir mero kėdę. Praėjusių metų pabaigoje jis atsistatydino iš pareigų, užleisdamas postą Raimundui Aleknai.