Kaip DELFI sakė departamento direktorius Raimondas Dargis, toks raštas Varėnos rajono apylinkės teismui perduotas ketvirtadienį.

Teismo prašoma įpareigoti A. Janušką savo lėšomis nugriauti savavališkai rekonstruotą pirtį. To neįvykdžius statinį nugriautų administracija, o išlaidos būtų išieškotos iš savininko. Terminą, per kiek turėtų nebelikti pirtelės, turėtų nustatyti teismas.

Anot R. Dargio, praktika rodo, kad tokie ieškiniai nagrinėjami septynis-aštuonis mėnesius.

Su pačiu A. Januška penktadienį susisiekti nepavyko – iš pradžių pakėlęs mobiliojo telefono ragelį, vėliau nebeatsakė.

Premjero patarėjas anksčiau Lietuvos televizijos žurnalistams tvirtino jau nesąs pirtelės savininkas. Jis taip pat teigė dėl to sumokėjęs 2,5 tūkst. Lt baudą. Tačiau R. Dargis sakė nieko negirdėjęs apie naujus savininkus.

Triukšmas dėl premjero patarėjo sodyboje pastatytos pirties kilo 2006-aisiais, paaiškėjus, kad ji neatitinka reikalavimų, taikomų nacionaliniame parke esantiems statiniams, ir yra pastatyta Skroblaus upės apsaugos juostoje.

Pagal teisės aktus, pastato aukštis čia gali būti ne didesnis kaip 4 metrai (pirtis yra 5 metrų aukščio), o plotas – ne didesnis kaip 25 kv. metrai (yra 26 kv. metrai, be to, prie pirties buvo pristatyta terasa, kurią laikančios metalinės atramos yra suleistos į upelio dugną).

Dzūkijos nacionalinio parko direkcija nurodė, kad savavališkai ir pažeidžiant keletą teisės aktų vietoj senos apgriuvusios pirties pastatytas naujas pastatas Rudnios kaime turi būti nugriautas arba perkeltas už saugomos teritorijos ribų. Tai netrukus patvirtino ir Aplinkos ministerija.

Statybų inspektoriai dar pernai įpareigojo A. Janušką perkelti pirtį arba ją visai nugriauti iki praėjusių metų gruodžio 1-osios. Vos pasibaigus terminui, Dzūkijos nacionalinio parko specialistai apsilankė prie Skroblaus upelio ir konstatavo, kad pirtis stovi kaip stovėjusi.

Norėdamas sodyboje turėti pirtį, premjero patarėjas esą turėjo ją pasistatyti pagal naują, suderintą su specialistais bei patvirtintą projektą ir toliau nuo vandens.

A. Januška dėl esą užsitęsusių žemės nuosavybės dokumentų tvarkymo paprašė pratęsti terminą. Žemėtvarkininkai patenkino jo prašymą ir keliems mėnesiams paliko savininką ramybėje.

Nugriauti pirtį įpareigoja prieš daugiau nei porą metų įsigaliojusios Statybos įstatymo pataisos. Anksčiau savininkai dar galėdavo rasti spragų įstatyme ir įteisinti reikalavimų neatitinkantį statinį.