„Vienintelė rizika yra tai, kad techniškai mes šiandien esame nepasirengę atremti grėsmių, kurios galimos tiek Lietuvos viduje, tiek išorėje (...). Žmogiškasis faktorius tikrai yra pasiruošęs, bet kada stos prieš negeroves, o technikos, kurios reikėtų, tikrai neturime“, - sakė jis.

Tarnyboje jau įvykusias, vykdomas bei planuojamas pertvarkas penktadienį pristatęs R.Pocius žurnalistams sakė, kad šiemet planuojama patenkinti „apie 25 proc. lūkesčių“ atnaujinant techniką ir aprūpinant pareigūnus ginkluote: planuojama įsigyti specialiosios ginkluotės, visiškai atnaujinti lengvąją ginkluotę, individualias apsaugos priemones, t.y. aprūpinti pareigūnus naujais šarvais, šarvuotomis liemenėmis, įsigyti dvi transporto priemones su vandens patrankomis riaušių malšinimui, šešis konvojaus sunkvežimius, kurie lydėtų nuteistuosius ir atliktų kitas funkcijas.

Nuo pernai liepos VST vadovaujantis R.Pocius informavo, kad tarnybą jo vadovavimo metu jau paliko 12 proc. pareigūnų, dalis jų atleisti dėl darbo drausmės pažeidimų, taip pat jis patvirtino, jog atleista ir dalis asmenų, kurie buvo susiję giminystės ryšiais su buvusiu VST vadovu Sergejumi Madalovu ir kitais vadovais. Anot jo, tarnyboje 35 proc. sumažėjo vadovaujančių pareigybių, dalis vadovų visiškai išėjo iš tarnybos. Taip pat pakeltos 75 proc. darbuotojų kvalifikacinės kategorijos - tai leido 10-20 procentų padidinti maždaug 650-ies pareigūnų atlyginimus. Atleista apie 130 pareigūnų, kurių dauguma gavo išeitinę kompensaciją.

„Atleisti 133 žmonės per pusę metų - tą patį komplektą turėsime ir atkurti (...). Tarnyboje per pusmetį buvo atlikta 15 tarnybinių patikrinimų dėl darbo drausmės pažeidimų, dėl nėjimo į tarnybą. Vienetai atleisti dėl darbo drausmės pažeidimų, didžioji dalis tiesiog pasinaudojo galimybe vykdant reorganizaciją gauti išeitines, turėjo, matyt, geresnius pasiūlymus ir savo darbo laiką, kurį turėjo skirti tarnybai, bet skyrė savo reikmėms tenkinti - tokie žmonės ir išėjo“, - sakė jis.

Ričardas Pocius

R.Pocius patvirtino, jog iki metų vidurio VST atsiras imuniteto tarnyba, kurioje, anot jo, turėtų dirbti „žmonės iš šalies“.

Numatoma toliau didinti atlyginimus darbuotojams, keisti kolektyvinę sutartį, tobulinti mokymus - tarnybos vadas tikisi, kad po visų permainų, kurios, numatoma, truks kelerius metus, VST bus pajėgi reaguoti net į „teroristinius išpuolius“.

Paklaustas, ar tarnyboje liko dirbti jo anksčiau minėti galbūt nelojalūs Lietuvai asmenys, R.Pocius sakė, jog informaciją vertina specialiosios tarnybos.

„Taip“, - sakė jis, paklaustas, ar asmuo, kuris įtariamas slaptos informacijos neteisėtu rinkimu, dar dirba tarnyboje. R.Pocius taip pat patvirtino, kad jam yra apribota galimybė dirbti su slapta informacija.

Jis taip pat tikino nesigailintis viešai prabilęs apie įvairias problemas VST.

„Visuomenė turi žinoti, juo labiau, kad visuomenė pati turi begalę informacijos (...). Tikrai nieko nesigailiu - padaryta tai, kad išsprendėme daug problemų, išryškėjo daug blogybių, netgi ir gerų dalykų, kurių nebūtumėme padarę per penkis metus“, - sakė jis.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, kuriam penktadienį taip pat buvo pristatytos pertvarkos, žurnalistams tvirtino, kad artimiausiu metu rengiamasi pristatyti ir pertvarkas kitose ministerijai pavaldžiose tarnybose.

Saulius Skvernelis

„Viskas juda į priekį, gyvenimas sparčiai keičiasi, negalime užsikonservuoti dviejų dešimtmečių laike ir nieko nedaryti (...). Lygiai tą patį darys ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba, ir ugniagesiai-gelbėtojai, ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, VAD (Vadovybės apsaugos departamentas -BNS). Galbūt skirtumas toks, kad kitos tarnybos ėjo į priekį ir tokių skirtumų negalima išryškinti“, - sakė jis.

Gruodžio pradžioje interviu portalui delfi.lt naujasis VST vadovas aiškino apie jo tarnyboje dirbančius galbūt Lietuvai nelojalius pareigūnus. Vėliau žurnalistams jis teigė, kad dalis tokių asmenų saugojo Lietuvos strateginius objektus - Klaipėdos suskystintų dujų terminalą, Vilniaus oro uostą, bet pabrėžė, jog nei vienas iš keliančių įtarimus šuose objektuose nebedirba. Jis taip pat patvirtino, kad asmenys galėjo susipažinti su slapta informacija.

R.Pocius taip pat kritikavo buvusį ilgametį VST vadą S.Madalovą, jog jam vadovaujant tarnyboje viskas buvo „grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais ir nelegaliais verslais“, jis užsiminė, jog šią situaciją dangstė ir politikai. Taip pat R.Pocius tvirtino, jog tarnyba yra prastai ginkluota, aprūpinta pasenusiu transportu, kitomis priemonėmis.

S.Madalovas jam metamus kaltinimus neigia ir piktinasi kalbomis apie pareigūnų nelojalumą, sakydamas, kad tai „įžeidimas visam kolektyvui“. Priekaištus dėl netinkamos įrangos jis atrėmė sakydamas, kad būdamas karininkas negalėjo šantažuoti valstybės. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, kad buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus.

Vyriausybė sausio pradžioje ėmėsi svarstymų dėl dviejų vandens patrankų įsigijimo iš Vokietijos Vidaus reikalų minsiterijos - viena naudota transporto priemonė su patranka kainuotų apie 35 tūkst. eurų. Šioms priemonėms valstybės biudžete numatyta 200 tūkst. eurų. specialiosioms transporto priemonėms su vandens patranka įsigyti.

Vidaus reikalų ministerija taip pat yra parengusi siūlymą dar šiemet Viešojo saugumo tarnybos ( VST) vadovybę perkelti dirbti iš Kauno į Vilnių.