Kauniečiai teigia, kad nors problema nuolatinė, šiemet įvesta naujovė – mokykloms prašymus savivaldybė rekomenduoja iš tėvų pradėti rinkti, ne 8, o 13 valandą, tad laukiančių tėvų laukia bemiegė naktis, o rytoj teks atsiprašyti ir iš darbo.

Prie Kauno „Ryto“ pradinės mokyklos Šarkuvos gatvėje 21 valandą jau laukė per trisdešimt tėvų, kurie atėjo, nes nėra tikri, kad jų vaikai galės mokytis šioje mokykloje. Planuojama, kad čia galės mokytis per 70 pirmos klasės moksleivių. Būsimų moksleivių priėmimo laukiantys iniciatyvistai sudarė laukiančiųjų eilę, tačiau į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją skambinusi mama tikina, kad nepripažins jokių eilių sudarymo, nes jų vaikui pagal gyvenamąją vietą priklauso ši mokykla. Mama tikina, kad mokykloje mokosi būsimos pirmokės sesė, o tėvai patenkinti ugdymo įstaigos mokymo kokybe. Ji tikina, kad jei jos vaikas į mokyklos pirmą klasę nepateks, kreipsis į visas instancijas.

„Mūsų mokykla labai patogi ir kitiems kauniečiams, kurie savo vaikus norėtų atvežti iš Vytėnų ar aplinkinių rajonų. Problema tęsiasi kasmet, praėjusį kartą, eilėje stovėjau nuo penktos ryto“,- sena tvarka pasipiktinusi teigė kaunietė.

Kitas prie mokyklos sutiktas tėvas sakė, kad jį atsiuntė žmona. Jie nori savo antrąją atžalą leisti į tą pačią mokyklą, kur mokosi jų ketvirtokas sūnus.

„Žmona pažiūrėjo per langą ir paragino eiti stovėti eilėje, nes kitaip negausim vietos. O mokykla kieme, vaikams ir tėvams labai patogu, esame patenkinti ugdymo kokybe. Stovėjau ir aną kartą“, – teigė vyriškis, laukti eilėje išsiųstas žmonos. Vyras teigia ryto sulauksiąs tikrai, nors dirbo dvi naktines pamainas darbe.

Dar vienas kaunietis prie mokyklos pasistatė žvejybinę palapinę, kuri tikisi, apsaugos nuo šalto vėjo ir lietaus naktį.

Kauniečiai pastebi, kad sunkiai protu suvokiama, kaip galima versti tėvus vos ne parą stovėti eilėje, kad vaikas galėtų eiti į norimą ir pagal gyvenamąją vietą priklausančią mokyklą.

Dar viena keista registracijos į mokyklas tvarkos taisyklė, kad priėmimas vyksta vienu metu, tad jei norimoje mokykloje nelieka vietos, į kitą mokyklą patekti irgi nelengva. Kai kurie tėvai ryžtasi gyvose eilėse stovėti pasiskirstę mokyklomis, kad vaikas tikrai būtų priimtas jei ne į pirmą norimą, tai bent į antrą.

Panašu, kad miesto savivaldybės švietimo skyriaus laukia nelengva užduotis išspręsti šią daugelį metų jaunuosius kauniečius auginančius miesto gyventojus kamuojančią problemą. Suprantama, kad daugelis tėvų savo vaikus nori leisti į pačias geriausias mokyklas, bet jos gali priimti tik ribotą skaičių moksleivių.

Situaciją kauniečiai siūlo spręsti sudarant galimybes registruotis virtualioje erdvėje, o vietas skirstyti pagal aiškiai nustatytus prioritetus, įvesti laiko apribojimus gyvenamosios vietos deklaracijai. Tiesa, tėvai pripažįsta, kad tokiuose dideliuose mikrorajonuose kaip Šilainiai, ne visos mokyklos turi didelį populiarumą, nes tėvų netenkina kai kurių ugdymo įstaigų kokybė, aplinka, klimatas. Todėl suprantama, kad tėvai savo vaikams siekia kuo geresnio ir kokybiškesnio išsilavinimo, tad ir ryžtasi stovėti eilėse net per naktį.

Daugiau naujienų skaitykite ČIA.