Į susirinkimą Vilniaus Emilijos Pliaterytės pagrindinėje mokykloje susirinkę tėvai išgirdo, kad per mokinių rudens atostogas ir mokytojams gali tekti eiti atostogauti. Tiesa, pedagogų laukia ne įprastos, o nemokamos atostogos.

„Kadangi yra pavojus dėl lėšų stygiaus mokinio krepšelyje, galbūt vieningai teks ir tokį žingsnį žengti. Tačiau tai nėra privaloma, tai tik toks pasvarstymas. Ar taip bus, ar nebus, dar nėra ko šnekėti, šis dalykas dar nėra aiškus“, - DELFI sakė atostogaujančią mokyklos direktorę pavaduojanti direktorės pavaduotoja ugdymui Nijolė Gordynecienė.

Esą jei nemokamų atostogų bus einama, tik geranoriška žmonių valia, be spaudimo, kad „kažkokiu būdu išsilaikytume“. „Arba iš karto mažinamės atlyginimus, arba kažkaip kitaip save kontroliuojame“, - susidariusią situaciją komentavo N. Gordynecienė.

Eiti atostogų priverčia vadovai

Rūta Osipavičiūtė
„Mes, kaip profsąjunga, šito netoleruojame ir neleisime. Kur veikia mūsų profsąjungos, šito stengsimės išvengti ir, manau, kad nebus tokių dalykų“, - teigė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė.

Visgi R. Osipavičiūtė atvejų, kad mokytojams gali tekti eiti nemokamų atostogų, negirdėjo. Pašnekovės teigimu, dauguma Vilniaus miesto mokyklų turi pakankamai mokinių ir su krepšeliu ateinančio finansavimo joms pakanka.

R. Osipavičiūtės teigimu, sudėtingesnė situacija ikimokyklinėse įstaigose, kurias finansuoja savivaldybės. R. Osipavičiūtė pamena atvejį, kai specialiojo ugdymo įstaigoje darbuotojai ėjo trijų dienų nemokamų atostogų. Tačiau žmonės su tuo esą sutiko patys, jiems pateikti konkretūs skaičiai.

Pašnekovė primena, kad pagal Darbo kodeksą niekas negali per prievartą išvaryti nemokamų atostogų. Tačiau ji pastebi, kad būna situacijų, kai gerai manipuliuoti žmonėmis mokantys vadovai sugeba žmones įtikinti patiems rašyti prašymus eiti nemokamų atostogų.

Vejami nemokamų atostogų skundžiasi ir šalies bibliotekininkai. „Turime daugiau nei du trečdalius viešųjų bibliotekų savivaldybėse, rajonuose. Bėda, kad pažeidžiant Lietuvos įstatymus žmonės varomi nemokamų atostogų. Grasina, kad jeigu neis nemokamų atostogų, bus mažinamas etatų skaičius“, - teigė Lietuvos kultūros darbuotojų sąjungos pirmininkas Juozas Rimkus.

Pareigūnai nemokamai atostogauti jau „priprato“

„Jeigu vidaus reikalų sistemai bus toks biudžetas kaip šįmet ir jis nebus nė kiek padidintas dėl tarptautinių renginių, tai faktas, kad nemokamų atostogų neišvengsime arba teks mažinti dirbančių pareigūnų skaičių“, - sako Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė.

L. Soščekienės teigimu, pareigūnai nemokamų atostogų eina jau antrus metus. Jų nemokamos atostogos trunka nuo keleto dienų iki savaitės ir ilgiau. Profsąjungos lyderė aiškina, kad, pagal Darbo kodeksą, nemokamų atostogų išleidžiama asmens prašymu.

„Tačiau tiesiog naudojamasi pareigūnų geranoriškumu – jie yra neoficialiai verčiami eiti nemokamų atostogų. Jeigu nesikeis finansavimas, kitąmet laukia nemokamų atostogų banga“, - prognozuoja pašnekovė.

Pasak L. Soščekienės, atostogaujančio pareigūno darbą dirbdamas viršvalandžius turi atlikti jo kolega. „Tai yra užburtas ratas. Jeigu mes dirbame daugiau, turėtume gauti daugiau, tačiau atlyginimų fonde neužtenka darbo užmokesčiui ir turime eiti neapmokamų atostogų. Tiesiog pareigūnai išlaiko savo sistemą“, - kalbėjo ji.

L. Soščekienei baisiausia, kad nemokamas atostogas toleruoja mūsų valstybės vadovai, esą lyg ir skatinantys eiti pareigūnus neapmokamų atostogų ir tuo pažeidinėti įstatymus.