Gegužės 21 d. rytą buvo gautas pranešimas, jog miške, šalia Nemenčinės pastebėtas būrys vyrų su ginklais. Įvertinus pranešimo rimtumą, į įvykio vietą išsiųstos policijos pajėgos, pasitelkti Antiteroristinių operacijų rinktinės ARAS kovotojai.

Kaip teigia Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, atvykę pareigūnai sulaikė 12 vyrų su automatiniais ginklais, dalis jų vilkėjo rusiško tipo maskuojančiais kombinezonais ir Rusijos kariuomenės desantininkų marškinėliais.

Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo airsoftiniai ginklai, kurie savo išvaizda niekuo nesiskiria nuo tikrų ginklų. Vyrai su savimi turėjo po kelis ginklus, kai kurie buvo su optika, galimai savadarbius sprogstamuosius įtaisus.

Kai kurių sulaikytųjų gyvenamosiose patalpose atliktos kratos, jų metu rastas nelegalus ginklas, šaudmenys ir galimai savadarbiai sprogstami įtaisai.

Vilniaus apskr. VPK pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis pagal LR baudžiamojo kodekso 253 str.