Po miesto tarybos posėdžio, kai buvo svarstomas uždarytos „Nevėžio“ pagrindinės mokyklos direktorės Kristinos Vorienės atleidimo klausimas, į viešumą iškilo garbę ir orumą žeidžiantys veiksniai.

Paaiškėjo, kad šios mokyklos direktorei ir pedagogams „Vyturio“ progimnazijoje buvo pasiūlyti valytojo, rūbininko, kiemsargio, archyvaro ir kiti laisvi likę etatai.

Nuo rugsėjo prie „Vyturio“ prijungtos „Nevėžio“ mokyklos mokytojai lieka už borto. Kol kas į progimnaziją kreipėsi vos vienuolika uždarytos mokyklos darbuotojų.

„Absoliučiai visi, kurie pageidavo ateiti, yra priimti ir dirbs didesniu krūviu, nei turėjo „Nevėžio“ mokykloje. Gali būti, kad vienas kitas siūlomu darbu nebus patenkintas, bet šitą klausimą mes spręsime dar rugsėjo pirmąją“, – „Sekundei“ teigė V. Dziuričienė.

Anot direktorės, pasiūlymą dirbti gavo ir K. Vorienė.

„Tarybos sprendimu buvau įpareigota įspėjimo laikotarpiu K. Vorienei siūlyti laisvas vietas. Kadangi, pagal Darbo kodeksą, turiu siūlyti visas laisvas darbo vietas, taip ir padariau. Raštu išsiunčiau informaciją apie laisvas pareigybes, tarp jų ir tokias galbūt juokingai ar žeminančiai atrodančias pareigas kaip valytojo, rūbininko ar kiemsargio“, – kalbėjo V. Dziuričienė.

Iš „Nevėžio“ mokyklos į progimnaziją perėjo 105 moksleiviai, iš jų suformuotos penkios klasės.

Pasiūlymai nežeidžia

46 metų „Nevėžio“ pagrindinės mokyklos direktorė K. Vorienė tvirtina, kad tokie pasiūlymai jos nežeidžia. Labiausiai buvusią mokyklos vadovę liūdina, kad daug kompetentingų „Nevėžio“ pedagogų atsidūrė tokioje situacijoje.

Nevėžio pagrindinė mokykla (sekunde.lt)

„Pavasarį buvo kalbėta apie skyriaus vedėjo karjerai etatą. Tai administracinis darbas ir pagal visas taisykles man jį turėjo pasiūlyti, kodėl to nepadarė, aš nežinau. Kita pusė – už borto liko mokytojai, kurie gali didžiuotis savo laimėjimais, puikiai geba dirbti su vaikais. Mūsų mokyklos rezultatai labai aukšti. Man labai keista, kodėl šitiek gerų specialistų atsidūrė už mokyklos ribų ir nenori eiti į „Vyturį“. Aš turiu mokytojų prašymus atleisti juos iš darbo. Juose pedagogai rašo, kad nesutinka eiti dirbti į „Vyturio“ progimnaziją, ir prašo sumokėti jiems priklausančias išeitines. Žinoma, mokytojai, kurie išeina į pensiją, pasinaudos valstybės dotacijomis, bet nesuprantu jaunų žmonių nenoro ten dirbti. Be to, aš įžvelgiu tendencingą elgesį. Dabar išsiaiškinkim, emocijos nuslūgo, mokyklos nebėra ir visi žinome savo situaciją. Kodėl vietoj to, kad mokykla būtų prijungta su vaikais, su mokytojais, buvo pasirinktas kitas kelias – vaikai reikalingi, bet mokytojams vietos nebeliko“, – kalbėjo K. Vorienė.

Į klausimą, ar norėtų dirbti „Vyturio“ progimnazijoje, K. Vorienė atsakė: „Jūs manęs neklauskite, aš nesakysiu. Žinau, ko noriu ir ką darysiu gyvenime. Dabar aš noriu, kad man valdžia atsakytų: kas įvyko“.

Kiemsarge nedirbs

„Nevėžio“ mokyklos direktoriaus pavaduotoja ūkio reikalams Nijolė Tučkienė – viena iš tų, kurie nenorėjo likti be darbo ir kreipėsi į „Vyturio“ progimnazijos direktorę. Moteriai buvo pasiūlytas kiemsargės ir 0,5 mokytojo padėjėjo etatas, arba valytojos-rūbininkės ir 0,5 mokytojo padėjėjo etatas.

„N.Tučkienei dabar siūlomos tokios pareigos, nes kitur vietos nėra. Jos reikalas apsispręsti, ar ji sutiks, ar ne“, – teigė V. Dziuričienė.

N. Tučkienė sako kiemsarge tikrai nedirbsianti. „Kiemsargių yra ir be manęs“, – trumpai paaiškino moteris.

Patys kalti?

Miesto Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Eugenijus Kuchalskis teigia, kad viena iš priežasčių, kodėl dalis mokytojų liko be darbo, – per mažas mokinių skaičius.

Iš pradžių buvo planuojama, kad į „Vyturio“ progimnaziją pereis bent jau pusė mokinių. Tačiau šiuo metu skaičiai rodo liūdną situaciją, sukomplektuoti pavyko vos septynias naujas klases. Jeigu būtų perėję visi mokiniai, klasių būtų kone dvigubai daugiau.

„Šiuo metu su V. Dziuričienė aiškinamės susidariusią situaciją. Savivaldybės taryba tvirtina maksimalų pareigybių skaičių, bet pačias pareigybes, kiek ko reikia, susidėlioja mokyklos vadovas. Kiek žinau, V. Dziuričienė siūlė ne tik ūkines laisvas pareigybes. Apskritai kalbant, prie Suaugusiųjų mokymo centro buvo prijungta Jaunimo mokykla, bet ten tokių problemų nekilo. Susėdom visi kartu, viską apkalbėjome ir bėdų neliko. O čia, tikrai nepameluosiu, nuo pat pertvarkos pradžios nevyko dialogas nei tarp mokyklos vadovų, nei tarp mokytojų. Mokykloms sakėme: agituokite vaikus, kad jie ateitų, nes kuo daugiau ateis mokinių, tuo daugiau turėsite valandų. Nelabai klausė mūsų. Aš visada esu tos nuomonės – reikia kalbėtis ir susikalbėsi. Didžiausia klaida buvo ta, kad „Nevėžio“ mokykla laiku nesusitaikė, kad jų nebebus“, – „Sekundei“ tvirtino E. Kuchalskis.

Anot jo, šalių susitarimu darbo „Vyturio“ progimnazijoje negavę „Nevėžio“ mokyklos darbuotojai gaus išeitines kompensacijas.