Lietuva neapsaugojo dar vieno vaiko – savo namuose Kėdainiuose užmuštas keturmetis Matas. Įtariama, kad berniuką mirtinai sumušė jo patėvis ir motina.

Prieš metus Saviečiuose, Kėdainių rajone, tėvas į šulinį sumetė du vaikus. Beveik kasdien išgirstame apie mušamas, luošinamus, žeminamus vaikus. Įvykus tragedijai neretai paaiškėja, kad kaimynai, pedagogai žinojo apie skriaudžiamą vaiką, tačiau apie tai nepranešė. Neretais atvejais aiškinantis smurto prieš vaikus nusikaltimus savo darbo neatlieka teisėsauga, tam kelio neužkerta vaiko teisių apsaugos specialistai ir socialiniai darbuotojai.

Tačiau mes patys galime pasiekti, kad Mato istorija nepasikartotų. Reaguok, jei:

naktį kieme pamatai vienišą mažametį;
girdi vaiko klyksmą kaimyno bute;
vaikas ateina į darželį ar mokyklą su mėlynėmis;
moteris šaukia ir purto mažylį parduotuvėje;
laiptinėje sėdintis vaikas nenori eiti namo;
kaimynų vaikas prašinėja maisto;
vaikas prasitaria, kad tėvelis jį nederamai liečia;
akivaizdžiai girti tėvai vedasi vaiką;
vaikų turinti mama vaikšto su mėlyne paakyje.

Matai smurtą – netylėk, skambink 112 – galbūt Tu išgelbėsi vaiko gyvybę! Kiekvienas esame atsakingi.

Nebijokite pranešti – rizikuoti vaiko gyvybe baisiau. Jei kiekvienas iš mūsų atsilieps bent į vieno vaiko pagalbos šauksmą, kartu apsaugosime kiekvieną Lietuvos vaiką.

Gėda tylėti – ne gėda padėti!

DELFI primena, kad 1995 m. Lietuvos Seimas ratifikavo Vaiko teisių konvenciją, tačiau iki šiol įstatymu neuždraudė fizinių bausmių prieš vaikus.

Prieš porą savaičių Seimas dar kartą atidėjo įstatymo, kuris uždraustų bet kokį smurtą prieš vaiką, svarstymą. Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisose siūloma nustatyti, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, yra draudžiamas. Kaip smurtas būtų apibrėžiama ir nepriežiūra – nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Seimas šio klausimo svarstyme padarė pertrauką ir prie pataisų žadėjo grįžti kovą, tačiau po tragedijos Kėdainiuose, Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų vasarį žadama imtis neeilinėje sesijoje.