Įtariama, kad valdininkė iš dviejų įmonių, gavusių savivaldybės užsakymus, galėjo nemokamai išsireikalauti sporto inventoriaus ir baldų už daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų akiratyje tuometė Panevėžio rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vedėja V. Janišienė atsidūrė prieš keletą metų.

STT pareigūnus sudomino teisininkės bendravimas su kai kurių savivaldybės užsakymus gavusių įmonių atstovais. Kilo įtarimų, kad savivaldybės Juridinio skyriaus vedėja galėjo piktnaudžiauti savo tarnybine padėtimi.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad 2014 metais V. Janišienė, būdama Panevėžio rajono savivaldybės projekto „Nestacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra Panevėžio rajone“ įgyvendinimo grupės narė ir žinodama konfidencialią informaciją apie planuojamus pirkti baldus bei numatomą jų kainą, apie tai informavo vieną baldų gamyba užsiimančią įmonę.

Vėliau Juridinio skyriaus vedėja pati parengė pirkimo sąlygas, apklausė pirkimuose dalyvaujančias įmones ir nutarė, kuri laimėjo užsakymą pagaminti 74,5 tūkst. litų (apie 21,5 tūkst. eurų) vertės baldus.

Įtariama, kad laimėjusios viešųjų pirkimų konkursą įmonės vadovės V. Janišienė paprašė jos butui pagaminti spintą, batų dėžę ir virtuvinį stalą, kurių vertė 246 eurų, o už juos neatsiskaitė.

Valdininkės prašymu baldininkai pagamino ir 183 eurų vertės spintą Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjai Aldonai Paškevičienei.

Pastarosios atžvilgiu ikiteisminis tyrimas neseniai buvo nutrauktas.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Panevėžio apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Aurelija Gališanskytė nutarė, jog Socialinės paramos skyriaus vedėjai nemokamai spintą baldų įmonė pagamino suklaidinta kaltinamosios V. Janišienės. A. Paškevičienė jokios įtakos minėto viešųjų pirkimų konkurso rezultatams neturėjo.

Tačiau prokurorė kreipėsi į Panevėžio rajono savivaldybę, kad Socialinės paramos skyriaus vadovės atžvilgiu būtų atliktas tarnybinis patikrinimas dėl galimai pažeisto Valstybės tarnybos įstatymo, kurio vienas punktų valstybės tarnautojui draudžia priimti dovanas ar paslaugas iš asmenų ar organizacijų, galinčių daryti įtaką, kai jis atlieka tarnybines pareigas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, analogišku būdu V. Janišienė galėjo apsirūpinti ir įvairiu sportiniu inventoriumi.

Įtariama, kad iš vienos sporto įranga ir priemonėmis prekiaujančios įmonės ji 2014 metų pradžioje nemokamai gavo beveik 2,5 tūkst. litų (daugiau nei 700 eur.) vertės prekių. Ši įmonė prieš tai laimėjo viešųjų pirkimų konkursą ir su Panevėžio rajono savivaldybe pasirašė sutartį dėl 12 tūkst. litų (beveik 3,5 tūkst. eurų) vertės sporto įrangos pirkimo –pardavimo.

Panevėžio miesto apylinkės teisme nagrinėjama byla, kurioje V. Janišeinei yra kaltinama dokumentų klastojimų ir kelių rajono Savivaldybės tarnautojų kurstymu juos klastoti bei piktnaudžiauti tarnyba.