Kaip jau rašėme, penktadienį Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas paviešino „Vilniaus energijos“ įrašytą pokalbį, kuriame mokytojos padėjėja O. P. šaukia ir necenzūriniais žodžiais koneveikia specialių poreikių turinčią 1999 metais gimusią pensiono globotinę. Savivaldybė netruko nustatyti, kad viskas vyko pensione „Aidas“. Pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Kada savivaldybė penktadienį išsiaiškino, kurioje įstaigoje viskas vyko, mokytojos padėjėjos darbe nebebuvo. Jai prisiskambint nepavyko ir savaitgalį.

„Pirmadienio rytą mokytojos padėjėja atėjo į darbą, parašė prašymą išeit iš darbo ir viskas“, – DELFI pirmadienį sakė G. Paluckas.

Tuo metu savivaldybės darbuotojas ir medikai penktadienį apžiūrėjo vaiką, sprendė, ar jam reikalinga medikų pagalba, su juo kalbėjosi. Pirminiais duomenimis, tiesioginių smurto žymių nepastebėta.

Savivaldybė ir „Vilniaus energija“ dėl galimo smurtavimo prieš vaiką kreipėsi į policiją, tačiau ši ikiteisminio tyrimo dar nepradėjo.

„Jei smurto žymių nebus užfiksuota, pagal policijos praktiką nebus ikiteisminio tyrimo, o jei nebus ikiteisminio tyrimo, tuo viskas ir baigsis, nes kitų poveikio priemonių iš esmės nėra. Psichologinis smurtas pagal dabar galiojančius įstatymus nėra smurtas.

G. Paluckas prisipažino, kad aiškindamiesi situaciją savivaldybės specialistai nekaltai užpuolė ir išgąsdino keletą kitų įstaigų. Tačiau per keletą valandų pavyko atsekti tikrąją vietą.

Gintautas Paluckas

Pageidautina, kad tokie asmenys visai negalėtų sistemoje dirbti – kaip už seksualinius nusikaltimus prieš vaikus bausti asmenys negali dirbti ugdymo įstaigose su vaikais, čia irgi akivaizdus psichologinio smurto atvejis“, – kalbėjo sostinės vicemeras.

Iš skalbyklos – į darbą su vaikais

Kaip žurnalistams sakė įstaigos direktorė Janė Martinkėnaitė, jos sprendimu nepilnametę neįgalią globotinę plūdusi auklėtojos padėjėja buvo atleista dar penktadienį.

„Darbuotoja visai nepanoro aiškintis. Tik sužinojusi penktadienį priėmiau sprendimą ir pritaikiau jai straipsnį už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą ir atleidau ją penktadienį. Šiandien labai anksti iš ryto darbuotoja atėjo, susipažino su įsakymu, pasirašė dokumentuose, pasiėmė savo asmeninius daiktus ir išėjo“, - teigia J.Martinkėnaitė.

Anot jos, vidurinį išsilavinimą turinti O.P. įstaigoje dirbo 15 metų ir su pensiono auklėtiniais dirbo tik pastaruoju metu - anksčiau ji darbavosi skalbykloje, atliko kitus pagalbinius darbus. Iki šiol dėl jos elgesio, anot J.Martinkėnaitės, jokių nusiskundimų nebuvo.

„Ji labai išgyveno visą tą situaciją, ji man yra parašiusi žinutę, kad labai atsiprašo visos bendruomenės dėl to, kas įvyko (...). Aš atsakiau, kad būtų gražu viešas atsiprašymas“, - pridūrė direktorė.

R. Šimašius: situacija nedovanotina

Įstaigoje pirmadienį apsilankęs meras Remigijus Šimašius aiškino, jog yra „sunkiai tikėtina“, jog tai yra tik pirmas toks atvejis ir kad anksčiau psichologinis smurtas įstaigoje nebuvo naudojamas. Šiuo metu informaciją dar aiškinasi policija. Meras neatmeta, kad policijai net ir nusprendus nepradėti ikiteisminio tyrimo, savivaldybė gali pasiūlyti taikyti drausminę atsakomybę ir dar vienai pedagogei, kuri stebėjo įvykį ir į jį nesikišo. Nei pensiono vadovė, nei politikai kol kas neįvardija, kas yra ši pedagogė.

„Akivaizdu, kad situacija nedovanotina, moteris, kuri rėkė vaikui, kuri taikė psichologinį smurtą, ji yra atleista iš darbo jau už etikos pažeidimus. Be jokios abejonės, bus tiriama ir įstaigos visa veikla, atmosfera - šiandien sudaryta grupė ir tyrimas pradėtas. Bent jau man sunkiai atrodo istorija, kad „niolika“ metų buvo viskas gražu, idealu, nesimatė jokių skundų, nieko, o tai yra pirmas atvejis, kai įvyko, pirmas įrašas ir jis eteryje“, - žurnalistams sakė R.Šimašius po susitikimo su įstaigos vadove.

R.Šimašius sako, kad netoleruotų situacijos, jog už nusižengimą atleista moteris įsidarbintų kitoje panašioje įstaigoje, tačiau, ar tai bus užtikrinama, nedetalizavo. Vilniaus vadovas taip pat neabejojo, kad net ir nesant fizinio smurto žymių, teisėsauga turėtų imtis ikiteisminio tyrimo, nors praktika rodo, kad tam yra mažai vilčių.

„Kad neturi galimybės ir teisės tas žmogus vėl dirbti su vaikais, bent jau kol nepraėjo ilgus metus trunkančios reabilitacijos pats, bent jau man yra visiškai akivaizdu. Klausimas, kaip apskritai vertintinas tas dalykas. Man atrodo, kad tai yra smurtas (...), žinau praktiką, kad dažniausiai tyrimai yra neatliekami, bet man atrodo, kad jie turi būti pradedami, turi būti tiriama“, - teigė meras.

R.Šimašius kol kas nesvarsto imtis radikalesnių priemonių, pavyzdžiui, stebėjimo kamerų diegimo tokiuose centruose: „Man atrodo, šiuo atveju, ne kamerų stoka yra problema, bet žmogiškų santykių valdymas ir suvaldymas“.

J.Martinkėnaitė savo ruožtu tikina, kad psichologinė atmosfera pensione yra gera, tokio incidento, anot jos, niekada nėra buvę, o tokiu kolegės elgesiu daugelis darbuotojų, anot jos, buvo šokiruoti.

Pati nepilnametė, anot jos, nebuvo pajėgi objektyviai paaiškinti situacijos dėl neįgalumo. Neįgalioji šiandien nebuvo ugdymo centre. Pasak J.Martinkėnaitės, gautas paaiškinimas, kad mergaitė išsigando policijos, nes penktadienį po incidento „ji bijo, kad jos neišvežtų, nes policija ją detaliai apžiūrėjo“.

Įstaigos vadovė sakė įtarianti, kuri pedagogė buvo kartu, tačiau kol kas ji akivaizdžiai neprisipažino. Tad dėl galimų nuobaudų bus sprendžiama sulaukus jos pasiaiškinimo.

„Kita mokytoja, be abejo, turėjo tuoj pat sudrausminti, pranešti man (...), bet kad to neįvyko, tikrai svarstysime ir skirsime atitinkamą nuobaudą“, - sakė ji.

Atlikus mergaitės medicininę apžiūrą, fizinio smurto nebuvo nustatyta.

Rėkė ir vartojo necenzūrinius žodžius nežinodama, kad viskas įrašoma

Minėtame įraše girdėti, kaip skambinanti moteris bando nuvyti vaiką, o šis kažką nuverčia ir iš karto ima atsiprašinėti. Tačiau supykusi moteris kaip mat įsiunta ir ima šaukti naudodama necenzūrinius žodžius.

„Aš paskambint negaliu per tave, s*erva tu, eik iš čia! Kas čia su tavim darosi?, – ima širsti moteris, grasindama išmesti iš grupės, o tada pasigirsta daužymo garsai. Kelis sykis „alio“ pakartojusi operatorė taip ir neišgirsta atsakymo ir nusprendžia kviesti policiją, tačiau neatjungia ryšio ir toliau bando kreiptis į smurtavusią moterį.

Pastaroji, regis, negirdi nieko ir toliau pyksta, – tu įsivaizduoji? Skambutis nuėjo velniop, s*erva šita kai pradėjo ten daužyti, rėkti, spyrė į duris, galvojau stiklas išlėks. S*erva, suėdė man eurą ar du“.

„Atsiprašau, nepyk“, – pasigirsta vaiko verksmas. Be smurtavusios moters girdisi ir daugiau suaugusiųjų balsų. „Bėk iš čia, kad tavęs nematyčiau, bėk sakau, s*erva!“, – ima šaukti moteris, pagrasina nuo pirmadienio išvaryti iš grupės, o tada pasigirsta dar garsesnis išsigandusio vaiko verksmingas riksmas bei daiktų daužymas.

„S*erva, aš tave tuoj!“, – grasina moteris ir toliau nesivaldo, operatorei vis kartojant „alio“, – per šitokį vaiką nieko padaryt negalima. Šitas debilas nervus gadina, šitai užėjo“.