Tokias Seimo Statuto pataisas įregistravo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Pagal projektą, remiantis Etikos ir procedūrų komisijos, Seimo komitetų ir komisijų pirmininkų išvadomis, Seimo nario atlyginimas sumažinamas Seimo valdybos sprendimu. Suma, kuria sumažinamas Seimo nario atlyginimas, būtų išskaitoma iš Seimo nario artimiausio mėnesio atlyginimo.

Statuto projektu taip pat siūloma detalizuoti, kad Seimo narys dalyvavusiu komiteto ar komisijos posėdyje laikomas tuo atveju, jei jis dalyvavo daugiau kaip pusėje balsavimų svarstomais klausimais iš anksto paskelbtame komiteto ar komisijos posėdyje ir užsiregistravo posėdžio protokolo priede pasirašytinai.

„Statuto pataisų tikslas – detaliai sureglamentuoti Seimo nario atlyginimo sumažinimo klausimus, atsižvelgiant į kiekvieną posėdį (kuriame iš anksto buvo numatyti ir numatytu laiku įvyko balsavimai dėl teisės aktų priėmimo), kuriame Seimo narys nedalyvavo be pateisinamos priežasties. Taip pat siūloma sureglamentuoti atlyginimo sumažinimo tvarką Seimo nariui, be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvavusiam iš anksto paskelbtuose Seimo komiteto, komisijos, kurių narys jis yra, posėdžiuose“, – sako J. Sabatauskas.

Remiantis galiojančiu Seimo statutu, laikoma, kad Seimo narys dalyvavo Seimo posėdyje, jeigu jis užsiregistravo daugiau kaip pusėje iš anksto numatytų ir numatytu laiku įvykusių balsavimų dėl teisės akto priėmimo ir užsiregistravo visuose tos dienos Seimo posėdžiuose. Laikoma, kad Seimo narys dalyvavo Seimo komiteto ar komisijos posėdyje, jeigu jis užsiregistravo posėdžio protokolo priede pasirašytinai.

Seimo statute nustatyta, kad Seimo nariui, be svarbios pateisinamos priežasties nedalyvavusiam daugiau kaip pusėje Seimo posėdžių, kuriuose iš anksto buvo numatytas ir numatytu laiku įvyko balsavimas dėl teisės aktų priėmimo, to mėnesio atlyginimas mažinamas vienu trečdaliu.