Premjeras tada taip pat pabrėžė, kad sprendimą dėl pensinio amžiaus ilginimo ilgai atidėlioti "nebūtų verta".

"Įvairius struktūrinių permainų variantus mes planuojame. Kitų metų pradžioje planai bus pateikti. Apie amžiaus ilginimą mes esame jau kalbėję ir tai yra numatoma mūsų planuose, bet tai tvirtinsime šiek tiek vėliau", - sakė premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį interviu "Žinių radijui".

Kitąmet, pasak premjero, taip pat ketinama imtis esminių reformų "Sodros" sistemoje. Siekiant sumažinti kaštus "Sodros" įmokų tvarkymą ketinama perleisti Valstybinės mokesčių inspekcijos žinion. Taip pat ketinama peržiūrėti pašalpų mokėjimo klausimus.

"Eilutė šalpos išmokoms per trejus metus išaugo beveik 700 mln. litų. Net ir pensininkai per susitikimus atkreipia dėmesį, kad gal ne visada sąžiningai yra pripažįstama teisė gauti tokias šalpos išmokas. Šiuo atžvilgiu yra dėl ko toliau tartis", - teigė A. Kubilius.

Tuo tarpu Vyriausybės trečiadienį patvirtintame siūlymų, kaip gelbėti į deficitą klimpstančią "Sodrą", plane yra numatoma nuo 5 iki 20 proc. mažinti valstybines pensijas, rentas, socialines išmokas, perskaičiuoti socialinio draudimo pensijas, motinystės pašalpas, mažinti išmokas dirbantiems pensijų gavėjams, pertvarkyti išmokų vaikams sistemą bei didinti 2 procentiniais punktais socialinio draudimo įmokų tarifą. Tam dar turės pritarti Seimas.

Premjeras tikina, jog tokių žingsnių imtis būtina, kad valstybė apskritai galėtų mokėti socialines išmokas.

"Mes norime išlaikyti šalies viešųjų finansų deficitą sveiko proto ribose, ne didesnį nei šiemet. Tai leistų mums toliau stiprinti pasitikėjimą mūsų viešaisiais finansais ir mažinti skolinimosi kaštus tarptautinėse rinkose, o tuo pačiu finansuoti deficitą, kuris ir kitąmet liks gana didelis", - sakė A. Kubilius.

Pasak premjero, jei Vyriausybė nieko nedarytų, viešųjų finansų deficitas kitąmet viršytų 10 mlrd. litų, o valstybės ir "Sodros" biudžeto pajamos būtų apie 19 mlrd. litų.

"Aišku, kad su tokiu deficitu ilgai išsaugoti stabilumą ir laiku išmokėti pensijas tikrai nebūtų galimybių. Todėl mes nuo to deficito apie 4-5 mlrd. litų norime nubraukti. Tokiu atveju valstybės viešųjų finansų deficitas liktų panašus kaip ir šiemet - 8-9 proc.", - sakė A. Kubilius.