Spaudos konferencijoje pirmadienį J. Razma komentavo užsimezgusį dialogą tarp Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos (MKDS) bei "naujosios politikos" išpažinėjų Centro sąjungos (CS), Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) bei Lietuvos liberalų sąjungos.

Sekmadienį Molėtų rajone prie Bebrusų ežero susirinkę CS, NS ir LLS lyderiai Romualdas Ozolas, Artūras Paulauskas ir Rolandas Paksas pritarė, kad į jų sudarytą bloką būtų priimti modernieji krikščionys demokratai.

Numatoma, kad rinkimuose partijos dalyvaus atskirais sąrašais, tačiau vienmandatėse apygardose derins kandidatų kėlimą. Taip pat keturios partijos susitarė paremti viena kitos kandidatus, patekusius į antrąjį rinkimų turą.

Partijos bendrą koaliciją ketina kurti po rinkimų.

"Tame susijungime yra sava logika ir aiškūs interesai. Jų yra iš abiejų pusių", sakė konservatorių partijos vykdomasis sekretorius J. Razma.

Pasak J. Razmos, neseniai įsisteigusiai MKDS iškyla problema - ar proporcinėje Seimo rinkimų dalyje pavyks įveikti privalomąjį 5 procentų barjerą.

Anot J. Razmos, jeigu po pasidalijimo su kitais "naujosios politikos" išpažinėjais vienmandatėmis apygardomis MKDS gautų "keletą dešinesnių apygardų, teoriškai galima tikėtis vėl patekti į Seimą".

Dabar Moderniųjų krikščionių demokratų frakcijoje Seime yra keturi parlamentarai, pernai pasitraukę iš "pirminės" Krikščionių demokratų frakcijos.

Anot J. Razmos, naujojo bloko formavimosi atveju "mažiausiai galvojama apie ideologiją, principus".

J. Razmos teigimu, visi trys CS, NS ir LLS lyderiai kadaise buvo komunistų partijos nariais, o centristai ir socialliberalai dalyvauja kairiosios pakraipos koalicijose savivaldybėse.

Konservatorius palygino naująjį bloką su "gražiai įpakuotu mėsos gabalu" parduotuvėje.

"Tačiau išrankus pirkėjas gali pasilenkęs pauostyti ir užuosti seną nomenklatūros kvapą. Išeitis - geras prieskonis", sakė J. Razma.

Anot jo, šio "prieskonio" funkciją atliks MKDS lyderis Vytautas Bogušis - "ir disidentas, ir krikščionis, niekada nebuvęs LKP nariu".

J. Razma teigė abejojąs naujojo bloko gyvybingumo po rinkimų. Anot konservatoriaus, tai paaiškėjo jau praėjusią savaitę, kai iškilus kaltinimams Rolandui Paksui dėl Vilniaus savivaldybės nesumokėtų mokesčių valstybei, likusieji du partneriai atidėjo konferenciją dėl "naujosios politikos" formavimo.

Anot J. Razmos, jeigu socialliberalų ir centristų lyderiai būtų buvę "tikri bičiuliai", jie būtų pasiūlę paramą, "sutelkę pečius", o iš tiesų jie pareiškė "mes palauksime, kaip tu išsikapstysi".

"Naujosios politikos" sąvoką į apyvartą paleido prezidentas Valdas Adamkus per savo metinį pranešimą šį pavasarį.

Liberalai, socialliberalai ir centristai neseniai pareiškė, kad imasi įgyvendinti šios politikos nuostatas.