Kokia tai tarptautinė organizacija, Z. Balčytis neatskleidė ir neatskleidžia šiuo metu, todėl politikos kuluaruose buvo svarstoma, jog tai gali būti apgaulė.

Ketvirtadienį Z. Balčytis DELFI sakė vis dar negalintis tiksliai įvardinti institucijos, kurioje ketina eiti pareigas, bet neslepia, kad jos steigėjai yra valstybės ir kad ji bus skirta kontroliuoti tarptautinių reitingų agentūrų veiklą.

Tarptautinės reitingų agentūros – „Moody's“, „Standard&Poor's“ ar „Fitch Ratings“ – yra ypač įtakingos: jos vertina paskolos gavėjų, tarp jų ir valstybių, kreditingumą, nulemia paskolos palūkanų dydį.

Pasak Z. Balčyčio, oficialiai savo veiklą ši institucija pradės balandžio pabaigoje, tuomet bus sudėti visi taškai ant „i" ir parašai po dokumentais. Europos Parlamento nario mandato jis ketina atsisakyti gegužės viduryje.

Remiantis politiko pasakojimu, kontrakto jis dar nėra pasirašęs. „Jį dar reikės panagrinėti", - sako Z. Balčytis, kuris šiuo metu vieši JAV.

Kodėl Z. Balčytis negali atskleisti institucijos pavadinimo ir konkrečių steigėjų? Politikas teigia, kad buvo įpareigotas laikytis konfidencialumo iki oficialaus darbo pradžios.

Tačiau politikas neigia šios institucijos sąsajas su Tarptautiniu valiutos fondu ar Pasaulio banku.

Vis tik daugeliui Lietuvos politikų, tarp jų ir socialdemokratams, Z. Balčyčio pareigos kelia labai daug abejonių. Jie užsimena, kad Z. Balčytis gana prastai kalba angliškai.

DELFI taip pat pasiekė laiškas Z. Balčyčiui iš moters, vardu Neringa Vitulskienė. Jame kalbama apie naujas Z. Balčyčio pareigas. Moteris teigia, kad jau viskas atlikta, todėl belieka išlaukti. Elektroniniame laiške sakoma, kad neįvardijamos institucijos valdyba renkasi kovo 29 dieną, tą dieną esą ir turi būti pasirašomas kontraktas. „Bus instruktažas, daug neviešos informacijos“, - teigiama laiške.

„Jūsų pavardė nuskambės per anonsą jau ateinančią savaitę. Tiksli laiško data nėra žinoma, tačiau jis parašytas ne anksčiau nei kovo 15 dieną. Bet kuriuo atveju, joks anonsas viešai nenuskambėjo.

Laiške taip pat teigiama, kad N. Vitulskienė sutvarkys „Donato kontraktą“. Donatas yra Z. Balčyčio sūnus, bet laiške nerašoma, ar kalbama būtent apie jį.

Moters paštas sukurtas per gmail.com. Į DELFI paklausimą tuo pačiu paštu ji nesureagavo.

Pats Z. Balčytis neoficialiai kolegoms pasakoja, kad pasiūlymą gavo iš JAV ambasados prie Europos Sąjungos ir kad minima N. Vitkunskienė joje dirba, tik kita, tai yra nelietuviška, pavarde.

„Aš nežinau, kaip ten tiksliai vadinsis ta agentūra, bet tai bus agentūra, kuri kontroliuos reitingų agentūras. Aš tik sakau, ką jis man pasakė“, - teigia vienas Z. Balčyčio kolega.

Paklaustas, ar girdėjo apie tai, jog tai galėtų būti piktas pokštas, Z. Balčyčio kolega atsakė trumpai: „Gali visko būti. Politikoje ko tik nebūna. Nežinau, tikrai nežinau“.

Socialdemokratas taip pat minėjo kovo 29 dieną, esą tuomet bus galutinis sprendimas. Bet, remiantis Z. Balčyčio pasakojimu DELFI, formaliai veiklą ši institucija, kurios jis negali atskleisti, darbą pradės balandžio mėnesio pabaigoje.