Tačiau socialdemokratų vicemeras Gintautas Paluckas teigia, kad tai problemos sprendimas iš viršaus, kuris turės teigiamos įtakos turtingiesiems, bet niekaip nepadės mažas pajamas gaunantiems vilniečiams.

Politikas nesipriešina koalicijos partnerių – liberalų ir konservatorių – iniciatyvai dėl privačių paslaugų plėtros, tačiau mano, kad lygiagrečiai reiktų investuoti ir į valstybinių darželių plėtrą tiek, kiek tai įmanoma.

Kaip pavyzdį jis pateikia „Gluosnio“ darželį, kurį buvusi Vilniaus valdžia ketino įkurdinti Viršuliškėse, vietoje į Žvėryną išsikėlusios Šolom Aleichemo gimnazijos.

Jame galėtų tilpti apie 240 vaikų, tačiau už švietimą atsakingas Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas sako, kad buvusi valdžia nenumatė lėšų šio darželio renovacijai – esą biudžeto eilutėse figūruoja apskritas nulis. Dėl šios priežasties patalpų renovuoti valdžia nenori ir geriau susitelks į privačius daželius kaip sprendimą.

„Bet tai yra paprastas prioritetų klausimas“, - sako G. Paluckas, kontrargumentuodamas, kad lėšų šiam valstybiniam darželiui buvo numatyta Privatizavimo fondo lėšų sąmatoje: šios ikimokyklinio mokymo įstaigos renovacija, jo teigimu, įtraukta į išlaidas, kurios turėjo būti finansuojamos iš turimo turto pardavimo.

Skirs po 100 eurų vedantiems į privačius darželius

Šiais metais vietų trūkumas valstybinėse ikimokyklinio ugdymo įstaigose siekia apie 2500 vietų, dar apie 3000 vaikų lanko privačius darželius.

Valstybinio darželio kaina tėvams per mėnesį sudaro 59 eurus, privatūs – kur kas brangesni. Pavyzdžiui, darželio „Vaiko medis“ kainyne nurodoma, kad kaina per mėnesį siekia apie 260-330 eurų, priklausomai nuo to, ar vaikas lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą iki pietų, ar iki darbo dienos pabaigos. „Vaikystės sodo“ kainyne nurodyta, kad kaina visoms dienoms svyruoja tarp 300-390 eurų, priklausomai nuo to, ar vaikas būna pusdienį, ar visą dieną.

Kadangi Vilniuje darželių trūksta, tėvai turi tik tris pasirinkimus – vienam iš tėvų likti namuose (neuždirbamas vienas atlyginimas), samdyti auklę (kaina – apie 430 eurų) ar leisti vaiką į privatų darželį (apie 300 eurų).

Naujoji valdžia sumąstė, kad vienas galimų sprendimų – iš dalies kompensuoti privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų kainą. Tokiu būdu į privatų darželį vaiką leidžiantiems tėvams būtų kompensuojama po 100 eurų per mėnesį.

Iš viso tokia politika šiais metais pareikalautų apie 1,6 mln. eurų, naujoji tvarka turėtų pradėti veikti nuo rugsėjo. 

Per brangu

Daliai tėvų tai puiki išeitis, tačiau neturtingesnieji vis tiek neįperka tokių paslaugų: jiems net pigesnė privataus darželio kaina (apie 200 eurų) yra per dideli pinigai palyginus su 59 eurais, kurie būtų mokami leidžiant vaiką į valstybinę ugdymo įstaigą.

Vilniaus universiteto profesorius Romas Lazutka DELFI teigė, kad šiuo sprendimu po 100 eurų bus paremiamos turtingesnės šeimos, tuo metu neturtinga šeima vis tiek nepajėgs leisti vaiko į privatų darželį ir negaus 100 eurų per mėnesį.

Panašiai kalba ir vilnietė Laima. Moters vaikas nepateko į valstybinį darželį, tačiau ji teigia, kad tokiu atveju belieka auginti vaiką namie iki trejų metų, nes grįžus į darbą gaunamas atlyginimas nepadengs privataus darželio mokesčių bei su darbu susijusių išlaidų: pietų mieste, kuro sąnaudų ir kitų išlaidų.

„Aš geriau sėdėsiu iki trejų metų. Jeigu sudėtum visas išlaidas pietums, kurui, visiems kitiems dalykams, išlaidų išeina daugiau nei pajamos. Tikiuosi gal rudenį gausiu darželį, dar nežinau. Galbūt svarstyčiau apie privatų darželį, jei negaučiau, bet, man atrodo, kad tie privatūs darželiai dar susikels kainas. Viena draugė rudenį turi būtinai grįžti į darbą ir buvo nusižiūrėjusi privatų darželį, pasižiūrėjo, kiek kainuoja. Ir ji dabar sako, kad kaina pakilo. Aš nežinau tiksliai, kiek ten pabrango, bet faktas, kad kaina pakilo ir ji jo nebesirinks“, - pasakojo Laima.

Sprendžia turtingųjų problemą

G. Paluckas irgi teigia net neabejojantis, kad dalis ikimokyklinio ugdymo įstaigų pakels kainas iki bus sudarytos savivaldybės ir nevalstybinių švietimo įstaigų sutartys, įpareigojančios nekelti kainų vienus mokslo metus. „Ypač taip gali būti tais atvejais, kai steigiamas naujas darželis", - sako politikas.
Gintautas Paluckas

Socialdemokratas teigia, kad liberalų ir konservatorių modelis iš tiesų sprendžia dalies tėvų problemą, tačiau ne iš to galo.

„Tai sprendžia didžiausią perkamąją galią turinčių žmonių problemą. Jei išdėliosi vietų darželiuose negaunančius tėvus pagal pajamas, tai šiuo būdu problema sprendžiama iš viršaus: tie, kas turi daugiausia pinigų, jie ir patenka į šį modelį. O tie, kurie neįperka, jie ir toliau sėdės ir lauks savivaldybinio darželio, o jų neatsiranda“, - sako G. Paluckas.

V. Benkunskas sutinka, kad toks būdas, kaip jis teigia, sprendžia viduriniojo socialinio sluoksnio žmonių problemas, bet ne žemiausiojo.

„Tačiau kažką daryti vis tiek reikia. O kas gali pasiūlyti ką nors kita?“ - klausia konservatorių vicemeras ir pabrėžia, kad valdžia ketina kontroliuoti, kad privatūs darželiai nesukeltų kainų. 

Jo teigimu, vietų trūkumą ikimokyklinio ugdymo įstaigose reikia spręsti staigiai, tačiau su skylėtu biudžetu darželių Vilniuje nepristatysi.

Buvusi valdžia paskelbė registraciją į neremontuotą darželį

G. Paluckas siūlo skirti prioritetą ten kur galima ne statyti naują darželį, bet renovuoti esamas patalpas. Kaip pavyzdį jis pasitelkia du nerenovuotus darželius: „Gluosnį“ Justiniškėse ir „Ąžuolą“ Žirmūnuose.

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas ir jo komanda buvo numačiusi steigti šiuos darželius: „Gluosnį“ buvusiose Šolomo Aleichemo gimnazijos patalpose, „Ąžuolą“ – buvusiame suaugusiųjų mokymo centre. Abiems darželiams reikalinga renovacija ir patalpų pritaikymas, pinigų nėra, bet į „Ąžuolą“ jau net buvo paskelbta registracija.

V. Benkunskas sako, kad „Ąžuolo“ atveju lėšų renovacijai bus ieškoma, nes jame Žirmūnų gyventojai jau suregistravo savo vaikus: neatvėrus šio darželio būtų pažeisti teisėti žmonių lūkesčiai. Šiam tikslui, pasak vicemero, prireiks apie 2 mln. eurų.
Valdas Benkunskas

„Gluosnio“ naujoji valdžia neketina renovuoti, tačiau G. Paluckas tai laiko klaida. Jo manymu, sprendžiant miesto tėvų problemas suteikiant po 100 eurų subsidiją, kartu galima po truputį plėsti valstybinių darželių vietų skaičių.

V. Benkunsko tvirtinimu, „Gluosnio“ renovacijai prireiktų apie 1,8 mln. eurų, tačiau biudžete – apskriti nuliai. G. Paluckas savo ruožtu teigia, esą „Gluosnį“ senosios valdžios numatyta renovuoti iš Privatizavimo fondo lėšų, esą pirmam etapui reikia apie 590 tūkst. eurų.

„Abiejų darželių situacija yra analogiška: panaši būklė ir visa kita. Tai kodėl jo netvarkyt? Nėra jokių racionalių argumentų, išskyrus politinį – kad mes perleidžiame viską privatiems subjektams“, - sako G. Paluckas.

Klausiamas, ar socialdemokratai pritars 100 eurų subsidijai tėvams, vedantiems vaikus į privačias mokymo įstaigas, politikas teigė, kad derantis dėl koalicijos buvo sutarta, jog šiuo klausimu socialdemokratai koalicijos partnerių neparems.

DELFI primena, kad Vilniaus miesto savivaldybės taryba dėl 100 eurų mėnesio subsidijos privačius darželius lankančių vaikų tėvams spręs trečiadienį.