A. Kubilius šeštadienį sakė kalbą partijos tarybos posėdyje, kuris vyko kaip tik po pilietinės akcijos, skirtos Ukrainai paremti.

„Turime visi gerai suprasti, kad Ukrainoje sprendžiasi ne tik Ukrainos likimas. Galima labai paprastai pasakyti, kad Ukrainoje matome Rusijos imperijos, kuri pradėjo griūti 1990 metais, griūties pabaigą. Ir ta pabaiga neišvengiamai ateis, nes toks yra istorijos dėsnis. Deja, Rusija kartais vėluoja istorijos dėsniuose ir po to būna tik sunkiau“, - teigė A. Kubilius.

Politiko nuomone, prieš Viktorą Janukovyčių protestuojantys Maidano žmonės eina su istorijos ateitimi, o Ukrainos ir Rusijos prezidentai yra beviltiškai įsikibę į istorijos praeitį ir iš to beviltiškumo jie esą yra itin pavojingi.

„Tačiau istorijos rato vis tiek nepavyks atsukti. Gali galbūt pristabdyti, kruvinai pristabdyti, bet istorijos rato judėjimas į priekį yra neišvengiamas“, - aiškino konservatorius, pridūręs, kad pirmadienį Vitalijaus Klyčko kvietimu tikriausiai vyks į Kijevą kalbėtis su Ukrainos valdžia.

A. Kubilius siūlo parodyti V. Janukovyčiui ir jo sūnui, kas laukia jų turtų, jeigu Ukrainoje toliau liesis kraujas. Pasak A. Kubiliaus iš Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos Lietuva turi reikalauti žymiai aktyvesnės pozicijos Ukrainos klausimu, o vienintelis kelias iš krizės – greitesni rinkimai.

Aptaręs Ukrainos bėdas A. Kubilius priminė, kad šiemet švęsime įstojimo į Europos Sąjungą dešimties metų jubiliejų. Jo nuomone, tai kad esame šių organizacijų nariai, prilygsta istoriniam stebuklui, nors kelias į Europą Lietuvai, anot jo, vis dar sunkus.

Vienu iš sunkumų jis įvardijo Europos šalių vertybines nuostatas šeimos reikaluose, kurios, anot jo, stumia Centrinę ir Rytų Europą į V. Putino glėbį.

„Be abejo, kad Europoje mus ne viskas džiugina. Yra tokių dalykų, mano akimis, laikinų, nuo kurių norime save apsaugoti – visų pirma šeimos reikaluose. Turime iš tikrųjų paprotinti Europos kairiuosius ir liberalus, kad šie, stumdami Europą į krikščioniškų vertybių atsisakymą kartu iš esmės stumia Centrinę ir Rytų Europą į V. Putino globėjiškai išskėstą glėbį, bent jau mentališkai stumia“, - teigė A. Kubilius.

„Dabar jau po visų publikacijų ir pasisakymų V. Putinas skelbiasi didžiausiu krikščioniškų vertybių gynėju Europoje. Kaip bebūtų paradoksalu, galima matyti kaip Europos ultradešinieji, pradedant nuo Prancūzijos nacionalinio fronto lyderės Marine Le Pen, jau rikiuojasi Kremliuje ir džiaugiasi tokia tariama sielos draugyste“, - piktinosi konservatorių lyderis.